Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Henrik Sjövall: Havet har lärt mig att se långt – om Narrativ Medicin och den kliniska horisonten

17 februari, 2020

KRÖNIKA. Rationella algoritmer och checklistor präglar alltmer vardagen för läkare, och korta vårdtider är snart ett viktigare utfallsmått än kvalitet, skriver Henrik Sjövall i sin senaste krönika. Men, genom lärdomar från humaniora kan medicinen återta utrymme för reflekterande samtal, menar Henrik, som lyfter fram Narrativ Medicin som en viktig motkraft.

Evert Taube under Sandhamnsregattan 1942 i sin folkbåt F-S74 Carmencita av Sjösala. Foto från Sjöhistoriska museet.

”Havet har lärt mig att se långt”. Det där är faktiskt ett citat av Evert Taube. Taube var en mycket intressant människa som kallade det han blev mest känd för, sina visor, för ”skärgårdsskiten”! Han ville istället bli betraktad som romanförfattare och forskare. Han intresserade sig bland annat för medeltida trubadurer, och lär ha blivit väldigt besviken när han inte blev invald i  Svenska Akademien!

Det där fenomenet är inte ovanligt. Jag har under min långa resa genom sjukvård och akademi lagt märke till att folk ofta vill vara bra på något annat än det de är bra på. Duktiga kliniker vill bli forskare eller administratörer, duktiga forskare och administratörer tar gärna på sig en läkarrock och yttrar sig tvärsäkert i kliniska frågor som de ofta har mycket dunkla begrepp om. Vi söker oss till gränslanden.

Känns ju igen från ”du är visst en råttdoktor”- diskussionerna

Jonna Bornemark. Foto: Robert Blombäck.

Har just läst ut en mycket intressant bok, ”Det omätbaras renässans”, av Jonna Bornemark. Den tar sitt avstamp i det som hon kallar ”papprifieringen” av samhället, något som vi inom vården känner till alltför väl.

Jonna är filosof till professionen och har valt att jobba på Södertörns Högskola, som profilerat sig i riktning praktisk kunskap. De flesta av studenterna har nämligen med sig en betydande yrkeserfarenhet, vilket skapar intressanta samtal i gränslanden mellan verklighet och akademi. Samma fenomen, fast åt andra hållet, känns ju igen från ”du är visst en råttdoktor”-diskussionerna, som förr drabbade prekliniska forskare när de försökte börja arbeta på sjukhuset.

Hans tankar visade sig klockrent fånga den situation vi har idag

Filosofen och teologen Cusanus, avbildad på en målning från 1400-talets mitt.

När man som filosof stöter på ett problem går man till litteraturen, och det Bornemark då hittade var en idag för de flesta okänd person vid namn Cusanus. Han levde i övergången mellan medeltid och renässans, men hans tankar visade sig klockrent fånga den situation vi har idag. I korthet bygger Bornemarks vidareutveckling av hans modell på en strid mellan två aktörer: Intellectus och pedantiskt Ratio. Intellectus är den kloka, reflekterande personen som står och blickar ut över horisonten och inte räds Havet, det eviga och okända. Ratio är mätandets och vägandets maskineri, som kraftfullt ogillar Intellectus ”flummeri”. Börjar ni se parallellerna?

En kärna i Bornemarks vidareutveckling av Cusanus Intellectusbegrepp är distinktionen mellan Det okända och Det ännu icke kända. Hon menar att Ratio bara accepterar det sistnämda, för enligt Ratio går nämligen allt att mäta och väga bara man har tillräckligt bra metoder, vilket i princip kan ersätta Intellectus ”flummande”. Intellectus svarar med cirkelmetaforen: en månghörning blir aldrig samma sak som en cirkel! Jovisst, bara sektorerna är tillräckligt många, svarar Ratio… Berätta då för mig vad en patientberättelse väger, säger Intellectus. Den består ju helt enkelt av svaret på en massa ja- och nejfrågor, svarar Ratio, och det är ju busenkelt att mäta!

Införandet av AI som frågeställare och informationssorterare

Det Bornemark säger är att Ratio i princip redan vunnit den där striden och kraftigt tryckt tillbaka Intellectus som mest anses som besvärlig. Ett uttryck för det där är alla dessa ”algoritmer” och ”vårdprogram” med ”checklistor” som svämmar över oss. Triageringen på akuten är en del av samma tänk, en grovsortering baserad på utfall av ett antal objektivt mätta ”vitalparametrar”. Nästa steg i den där kedjan är förstås införandet av AI som frågeställare och informationssorterare, och kanske så småningom som beslutsfattare utan att patienten överhuvudtaget behöver träffa en doktor…

Blir billigt och bra, eller hur?

Vad finns det nu för motkrafter till denna utveckling? Jag är aktiv i en förening, Svensk Förening för Narrativ Medicin (alla intresserade välkomna!), en förening som vill rikta fokus på något som inte går att mäta och väga, nämligen patientberättelsen. Vi arbetar för att stoppa eller helst reversera den där utvecklingen, det vill säga utbilda Intellectusdoktorer. En annan liknande motkraft är vårt eget Centrum för Personcentrerad vård, GPCC.

 

Bild från den workshop som Svensk förening för Narrativ Medicin höll på SU Mölndal, inför en brokig samling av läkare, sjuksköterskor, vårdenhetschefer, socionomer, psykologer, journalister, präster, representanter för patientföreningar. Vid podiet Jonna Bornemark och föreningens grundare Valle Erling. Under workshopen diskuterade vi Sara Stridsbergs och Sara Lundbergs underbara bok Dyksommar, om tung psykiatri sedd genom ett par barnaögon. Illustrationen till höger publiceras med godkännade av bokförlaget Mirando.

 En berättelse som innefattar det eviga och okända havet

Vad Intellectus gör där vid sin horisont är att försöka få ihop saker och ting till en berättelse, en berättelse som även innefattar det eviga och okända havet. Intellectus är kreativ snarare än noggrann, struntar ofta i detaljerna för att få ihop en bra story – den är nämligen lättare att komma ihåg! Tyvärr störs Intellectus hela tiden av tjyvnyp från Ratio, som bara hackar ned på detaljer och är helt ointresserad av historier (goda såväl som dåliga). Intellectus har det jobbigt, Ratio blir starkare och starkare, har massivt finansiellt stöd av myndigheterna och blir bättre och bättre på att hitta formella fel i Intellectus historier. Intellectus känner sig pressad.

Undervisa i humaniora!

Vad kan man nu göra för att stötta Intellectus? Enligt Bornemark: undervisa i humaniora! Matematik och annan naturvetenskap är enligt henne Ratios verktyg, humaniora är Intellectus domäner. Och eftersom humaniora hela tiden tappar mark och Ratios finansiella stöd är massivt kommer Ratio med hög sannolikhet att vinna striden. Ratio har också ett väldigt farligt vapen, artificiell intelligens, AI. AI kan nämligen blixtsnabbt hitta faktafel i Intellectus berättelser, och se till att dessa ifrågasätts. Och faktum är att Ratio teoretiskt sett faktiskt har rätt, med tillräckligt många månghörningar blir det ju till sist nästan en cirkel…

Som Intellectus ser från början, utan en massa räknande!

Utfallsmåttet blir korta vårdtider, snarare än kvalitet

I Cusanus ursprungliga beskrivning samarbetar Ratio och Intellectus, och i Jonna Bornemarks analys satte moderniteten dem till varandras fiender, där Ratio blev allt och Intellectus mest till besvär.

Hur gör vi nu i vår egen läkarutbildning, utbildar vi Ratiodoktorer eller Intellectusdoktorer? Jag tror att de flesta som börjar läkarutbildningen vill bli Intellectusdoktorer, inte Ratiodoktorer. Men under utbildningens gång ändras detta, med intrumfande av mål som ”effektivitet”, ”användande av diagnostiska nyckelfrågor” och ”förmåga till fokusering”. Att sitta ned en halvtimme och lyssna på en berättelse hinns inte med. Utfallsmåttet blir korta vårdtider, snarare än kvalitet. Och de studenter som utför ett Intellectusarbete betraktas som ”långsamma” och uppmanas rätta in sig i ledet.

Människor kostar pengar, datorer går på investeringskontot!

Och tänket präglar inte bara studenterna. Starka krafter försöker automatisera det kliniska beslutsfattandet med hjälp av olika checklistor, gärna ifyllda av patienten själv innan samtalet. Man diskuterar också att inskränka den fria förskrivningsrätten, vårdprogram ska följas! Ratio trycker på, och som regel med politikens och därmed ledningens fulla stöd. Människor kostar pengar, datorer går på investeringskontot!

Journalskrivande åskådare

Ett annat fenomen som belyser detta kraftfält är arbetet med Standardiserade vårdförlopp. Kryss i vissa rutor gör att man shuntas förbi i köerna. Kan nog vara rimligt i vissa tumörfall, men breddinförande av detta kommer att förvandla läkarkåren till journalskrivande åskådare. Inte omöjligt många unga läkare ser denna utveckling vid horisonten, det faktum att upp till 30 procent funderar på att hoppa av yrket är knappast enbart en lönefråga.

Se kvalitetsfilm, gå på teater, delta i debatter

Vad göra? Vi måste fortsätta utbilda Intellectusdoktorer! Vi måste uppmuntra studenterna att läsa böcker om humaniora, läsa romaner, läsa kvalitetstidningar. Se kvalitetsfilm, gå på teater, föreläsningar, delta i studentkårsarbetet, i debatter… Kanske vi också skulle var mer frikostiga med att släppa fram kloka Intellectuskliniker som mentorer inom grund- och vidareutbildning.

Det är den kliniska horisonten!

Nalle Lindholm

När jag började internmedicinkursen i mitten av 70-talet hade vi Nalle Lindholm som föreläsare. Nalle var en mycket uppskattad kliniker som byggde upp astma-allergienheten vid Sahlgrenska. Jag hade mitt första underläkarvikariat på deras avdelning 5 i mitten av sjuttiotalet och minns deras stolthet och mantra: Långa vårdtider!

Känns avlägset, eller hur?

Nalle föreläste allergologi på Internmedicinkursen, och började då med att rita ett horisontellt streck längst hela tavlan och frågade ”vad är detta?” Ingen visste förstås. Svar: Det är den kliniska horisonten! Lär känna den, där skall ni nämligen stå och spana under hela ert läkarliv!

Undrar om han läst Cusanus?

En av de lastbilskopplingar som utvecklas och tillverkas av VBG Group. Ratio ser en finurlig lastbilskoppling, Intellectus ser det goda patientmötet.

En liten illustrativ slutkläm: Nalle var väl ingen stor forskare men han gjorde något som var desto viktigare, han ordnade nämligen finansieringen av vårt framgångsrika Kreftingcentrum för astma- och allergiforskning.

Och det gjorde han på ett kreativt sätt, med hjälp av sina goda kontakter med en tillverkare av lastbilskopplingar (sic!), VBG group. Ett exempel på en Intellectus-lösning: Ratio begriper visserligen konstruktionen, men fattar inte vad den har med lungmedicin att göra!

Henrik Sjövall

Henrik Sjövall, krönikör

Av: Elin Lindström
Taggat med: Centrum för personcentrerad vård, Henrik Sjövall, humaniora, institutionen för medicin, krönika, läkarutbildning, narrativ medicin, personcentrerad vård

Kommentarer

  1. Malin Högberg skriver

    19 februari, 2020 vid 06:37

    Tack Henrik för en välbehövlig och välskriven krönika om det jag under mitt härvidlag långa sjukdomsliv upplevt som en gordisk knut…Jonna Bornemarks bok borde skickas runt som obligatorisk läsning till alla makthavare i vården och läsas av all vårdpersonal. Din krönika, er förening och GPCC gör ett viktigt jobb för en mänskligare vård. Yoko Ono:s citat sitter uppsatt framför näsan på mig på arbetsplatsen: ”Have You seen the Horizon today?” Malin

    • Henrik Sjövall skriver

      19 februari, 2020 vid 09:25

      Tack! Beskrev i kafferummet en Intellectusdoktor, och alla ropade samfällt: en sådan doktor vill vi ha!

  2. Mårten Falkenberg skriver

    21 februari, 2020 vid 12:01

    Trevlig och intressant reflektion, Henrik. Men resonemanget om AI kanske kan vändas? Om AI ersätter Ratio behövs sådana människor inte längre. Vi kan alla vara Intellectus!

    • Henrik Sjövall skriver

      22 februari, 2020 vid 18:19

      Ja, du har rätt, AI kan säkert avlasta Intellectus så att Intellectus har kraft kvar att fatta kloka beslut. Intressant nog är jag själv numera väldigt mycket Ratio, eftersom jag jobbar med faktakoll, det vi kallar Health Technology Assessment.

      Men det viktigaste av allt i en HTA, att formulera frågan, dvs att formulera ett så kallat PICO, det är och förblir ett Intellectus-jobb!

  3. Thomas Brezicka, chefläkare SU skriver

    26 februari, 2020 vid 09:08

    Tack Henrik, för denna krönika som väcker många tankar.

    En tanke är förstås, för den normala intellektuella (inte i snobbistisk mening) människan med akademisk skolning, att ratio och intellectus går hand i hand – de behöver varandra och klarar sig inte utan varandra. Vi har lätt för att skapa karikatyrer av tillvaron, och andra gör det gärna åt oss, när vi försöker få grepp om tillvaron genom att finna strukturer. Det är så den mänskliga hjärnan fungerar. Finna strukturer och förenkla genom överdrifter och stereotyper. De som tänker längre än näsan räcker (oavsett om det baseras på ratio eller intellectus) finner strukturer, men nöjer sig inte med dem, utan nyanserar dem allteftersom. Det är det som bland annat skiljer experten från dilettanten. Och åskådaren är den som sedan uttalar sig med bestämdhet om sakernas ordning, efter att ha hört den senare och inte lyssnat och haft dialog med den första. Dialogen mellan människor är så essentiell, och särskilt då mellan dem som har en förmåga att balansera intellectus och ratio. Här finns så mycket att samtala kring!

    Att mäta är viktigt – men att mäta är inte allt – det behövs förstånd också.

    • Hans Ericson skriver

      19 april, 2020 vid 21:38

      ”Everything that counts-cant be counted,
      and everything that can be counted,
      doesnt count!”

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor