Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Hon är läkaren som tar ton i klimatfrågan

12 november, 2019

Sofia Hammarstrand i talarstolen under FN:s klimatmöte i Bonn 2017.

 

PERSONPORTRÄTT. Sofia Hammarstrand är läkaren vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa som har blivit en nationell frontfigur inom klimat och hälsa. Här berättar hon om vad som driver henne, hur det är att tala inför världens ledare och varför hon tackade nej till att delta på FN:s klimatmöte i december.

På Sofia Hammarstrands första FN-klimatmöte 2016 var det många som undrade varför hon som läkare var där. Nu är det ingen som frågar längre. Hälsa har blivit en allt viktigare fråga i klimatarbetet och att klimat och hälsa hänger ihop är numera en självklarhet.

Sofia Hammarstrand. Foto: Malin Arnesson.

– Klimatförändringarna är det största hotet mot vår hälsa idag. Men om vi genomför de åtgärder som krävs för att bromsa utvecklingen så är det win-win för både hälsan och miljön. Båda två kommer att må bättre, säger hon.

Målet – att påverka beslutsfattare

Under ett klimatmöte handlar det ofta om att observera. Mycket tid går åt till att sitta i paneler och lyssna till förhandlingar. Bland annat diskuteras hur samhället bör anpassas så att människors hälsa påverkas så lite som möjligt av klimatförändringarna.

– Som observatör har du en viktig roll. Genom din medverkan sätter du press på beslutsfattarna. De kan inte göra hur som helst, allt rapporteras hem till respektive länder och organisationer, säger hon.

Det handlar det också om att påverka beslutsfattare. Som representant för World Medical Association träffar hon alltid den svenska delegationen, bland annat har hon mött Isabella Lövin, Sveriges miljö- och klimatminister.

Forskar på förorenat vatten

Sofia Hammarstrand har jobbat över hela världen. I början av sin karriär ville hon bli kirurg och var bland annat i Kapstaden, Sydafrika där hon studerade traumakirurgi. Men när miljöintresset tog över började hon som trainee på Naturskyddsföreningen för att senare vara med och ta fram Läkarförbundets Klimatpolicy. Som klimataktivist och representant för World Medical Association har hon deltagit i ett flertal klimatmöten.

En bild från Ronnebyån som rinner genom centrala Ronneby.

Idag är hon ST-läkare och doktorand inom arbets- och miljömedicin på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa. Här forskar hon på PFAS-förorenat vatten och dess påverkan på människor i Ronneby, Blekinge.

Jane Goodall och hennes forskning om schimpanser var stor inspirationskälla för Sofia Hammarstrand när hon var barn. Nu drivs hon av att förändra världen till det bättre för nästa generation.

– Vi människor gör så mycket skada här på jorden. Jag vill kunna se min dotter i ögonen och säga att jag i alla fall försökte vända utvecklingen till det bättre, säger hon.

Sofia Hammarstrand på plats i Marrakesh för FN:s klimatmöte COP23, som hölls 2016.

Fick stå inför världens blickar

Från klimatmötena i Bonn och Marrakech har Sofia Hammarstrand många starka minnen. Som den gången då hon lyssnade till Arnold Schwarzenegger, tidigare guvernör för Kalifornien, som höll tal om luftföroreningar. För att illustrera ämnet chockade han publiken genom att fejka en astmaattack på scenen.

Men det tydligaste minnet är nog då hon själv skulle hålla tal i FN. Med hjärtat bankande av nervositet steg hon upp i talarstolen under FN:s klimatmöte i Bonn 2017. Klockan var runt midnatt och trots att det var få kvar i publiken – var det ett speciellt ögonblick.

– Det var väldigt stort att få stå där inför världens blickar och tala för nästa generation. Både som ung läkare och som gravid med min dotter, det är något jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

Trots möjligheten att få uppleva allt detta igen, valde hon tacka nej till årets stora klimatmöte. Tanken på klimatavtryck och oviljan att vara ifrån sin dotter avgjorde. Hade det varit hennes första klimatmöte, hade hon nog resonerat annorlunda, berättar Sofia Hammarstrand.

– Det kändes inte rätt att ta flyget till ett klimatmöte på andra sidan jorden när klimatmötet var förlagt till Chile. Jag hade inte tid att göra ”en Greta Thunberg” och ta båten över Atlanten, säger hon.

Märker en Gretaeffekt

Dessutom känner sig Sofia Hammarstrand trygg i det kommer finnas många andra unga läkare på plats. De senaste åren har allt fler engagerat sig, något hon tror att hon och hennes kollegor har bidragit till i viss utsträckning, men framförallt är det tack vare en viss 16-åring.

Bilden är tagen den 24 maj i år, under en klimatdemonstration för Fridays for Future i Stockholm, där Greta Thunberg deltog. Foto: Hans Christiansson.

– Jag har märkt av en tydlig ”Gretaeffekt”. Förut var det få som engagerade sig. Greta Thunberg har bidragit till att många har tagit steget, säger hon.

Nu satsar Sofia Hammarstrand på att förändra på hemmaplan. Som ordförande i Sjukhusläkarnas klimatgrupp (del av Läkarförbundet) och som en ofta anlitad föreläsare arbetar hon med att bygga opinion, något som börjar ge effekt. Numera får hon fler förfrågningar om att hålla föredrag än hon hinner med.

– Många som har varit på mina föreläsningar hör av sig efteråt och berättar att de startat egna miljögrupper på sina arbetsplatser. Det är roligt att se när ens arbete ger resultat, säger hon.

Sofia och flera andra genomförde en klimatsamling utanför SU i oktober 2019.

Så kan du bidra på din arbetsplats:

  1. Undersök vad din arbetsplats har för beredskap inför värmeböljor. Det är den klimatförändring som framförallt kommer att drabba Sverige.
  2. Som läkare kan du kontakta miljöombud eller verksamhetschef och ta upp frågor som hur man kan minska användningen av engångsmaterial och engångskläder.
  3. Engagera dig i en förening! Du kan gå med i Läkare för miljön (alla vårdprofessioner är välkomna) och/eller starta en egen miljögrupp på din arbetsplats och driva klimat- och hälsofrågor lokalt.
    För mer information: http://www.lakareformiljon.org/

TEXT: NINA RAUN/ Institutionen för medicin
PORTRÄTTBILD: MALIN ARNESSON

Av: Elin Lindström
Taggat med: Arbets- och miljömedicin, doktorand, engagemang, FN, institutionen för medicin, klimat

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor