INVIGNING. Ljusgården på Sahlgrenska sjukhuset fylldes av besökare när det var dags för invigning av Centrum för medicinsk genomik. Styrelseledamot Birgitta Losman klippte DNA-strängen och förklarade centrat invigt.
Centrum för medicinsk genomik bildades under våren med syfte att samordna och utveckla vården för patienter som har cancersjukdomar, ärftliga sjukdomar och sällsynta diagnoser. Samlad kompetens inom det genetiska området innebär bättre och snabbare diagnostik, vilket betyder att patienter kan få vård och behandling som är särskilt anpassad efter deras unika behov. Centrumbildningen medför också att ännu bättre service för forskning och utveckling kan erbjudas samtidigt som den snabba utvecklingen inom genomik och precisionsmedicin kan tillvaratas på bästa sätt.
Invigningen inleddes med mingel och medarbetare inom centrat fanns på plats för att berätta för intresserade besökare om sitt arbete.
Först ut av invigningstalarna var verksamhetschef Lars Palmqvist som berättade hur de nu, tack vare centrat, är mer rustade för framtidens krav på sjukvården:
– Genom att samla en bred kompetens inom ett och samma område har vi redan till exempel kunnat introducera helgenomsekvensering på Sahlgrenska, det vill säga vi kan analysera hela arvsmassan på en patient för att hitta förklaringen på en misstänkt genetisk sjukdom.
Centrum för medicinsk genomik tillhör område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och områdeschef Peter Gjertsson förklarade i sitt tal hur viktigt det varit för sjukhuset att få centrat på plats.
– Den genetiska diagnostiken har varit splittrad på nio olika enheter på sjukhuset. Genom att nu samla verksamheten ökar vi kvaliteten och den organisatoriska effektiviteten, samtidigt som vi stärker forsknings- och utvecklingsmöjligheterna.
Göteborgs universitet har varit involverade i processen från början. Erik Hanse, vicedekan på Sahlgrenska akademin, berättade om betydelsen av det nya centrat för framtida forskning:
– När vi så småningom kan koppla helgenom-data, biobanksprover och registerdata så kommer detta vara en enorm resurs för medicinsk forskning på populationsnivå, sade Eric Hanse bland annat.
Birgitta Losman, styrelseledamot på SU, var på plats för det ärofyllda uppdraget att klippa bandet – en handgjord, färgglad DNA-sträng. Under applåder förklarade hon Centrum för medicinsk genomik invigt.
Enhetschef Anita Viskari var mycket nöjd med invigningen och betonade hur de faktiskt lyckats hålla tråden genom den långa processen:
– Det har hela tiden funnits ett tydligt mål och ett fokus på att skapa ett centrum som fyller vissa behov. Arbetet tillsammans med våra engagerade medarbetare har tagit oss så här långt och vi har redan börjat se vinsterna med en samlad genetisk kompetens.
TEXT OCH FOTO: JENNY HAAGMAN / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET