KRÖNIKA. I terminens sista nyhetsbrev från Akademiliv tackar Agneta Holmäng för alla fina insatser under året, och önskar oss alla en trevlig sommar.
Som dekan är jag mycket nöjd med och tacksam för de insatser som gjorts inom både forskning och undervisning under den gångna terminen. Jag vill särskilt lyfta fram våra engagerade lärare, som gör ett fantastiskt och viktigt arbete inom undervisningen, men som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Därför blev jag extra glad när lärare inom vårt sjuksköterskeprogram utsågs till mottagare av priset för internationalisering som delas ut för bästa internationaliseringsarbete vid Sveriges medicinska fakulteter. Än en gång stort grattis!
värdefulla råd av internationella sakkunniga
När vi kommer tillbaka efter semestern kan vi se fram emot slutrapporten från RED19. Till skillnad från den tidigare externa utvärderingen av forskning, RED10, är denna utvärdering ingen tävling. Den ger oss inte heller någon lista på vilka som är bäst eller som kan anses ledande inom sina områden. Istället ger den oss värdefulla råd av internationella sakkunniga om hur vi kan arbeta för att bli bättre. RED19 är en del av det kvalitetsarbete som ständigt ska pågå, även inom universitetets forskning och ledning. Mitt intryck är att de externa paneler som arbetat med rapporten varit både engagerade och skickliga. Jag är också övertygad om att rapporten kommer att ge oss mycket kloka inspel som kan hjälpa oss att få en ännu starkare forskning. Resultatet från RED19 kommer vara en av punkterna på dagordningen när vi startar höstens arbete för Sahlgrenska akademins ledning, både prefekter och fakultetsstyrelse, i slutet av augusti. Då kommer vi att ha fokus på hur vi bäst kan arbeta för att ta tillvara på de utvecklingsområden som rapporten identifierar. Ett annat viktigt tema blir hur vi bäst planerar vår lärarbemanning med hänsyn till våra ämnen både avseende forskning och undervisning.
en helt öppen utlysning riktar sig mot yngre excellenta forskare
Just nu utannonseras två universitetslektorat inom medicinsk och hälsovetenskaplig forskning (sista ansökningsdag är den 2 september, här hittar du annonsen: https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/Lediga_anstallningar-detaljsida/?id=4333). Detta är en ny satsning vid Sahlgrenska akademin, som med en helt öppen utlysning riktar sig mot yngre excellenta forskare. Det är ett bra erbjudande, som förutom en fullt finansierad tillsvidare anställning, även inkluderar ett bidrag att fritt användas till forskning. Vi vill naturligtvis locka duktiga externa sökande, men vi ser gärna ansökningar från de duktiga unga forskare som redan arbetar här, men som ännu inte fått möjlighet att få en tillsvidareanställning. Fakultetsstyrelsen har beslutat att två sådan här tjänster som ska utlysas årligen under två år för att sedan utvärderas av vårt forskningsråd för en eventuell fortsättning. Liknande satsningar i Uppsala och i Lund har tidigare slagit väl ut, och jag tror vi kan förvänta oss många och starka ansökningar.
ett stort tack till er alla för terminens arbete
Det förberedande markarbetet inför byggnationen av Naturvetenskap Life på Medicinareberget har tyvärr orsakat störningar, framför allt för dem med verksamhet närmast byggplatsen. Förhoppningsvis är snart alla avtal på plats för dem som behöver ersättningslokaler med anledning av detta byggprojekt. Samtidigt fortsätter även planeringen av Sahlgrenska Life. Vi har flera aktiva arbetsgrupper med deltagare från Sahlgrenska akademin som arbetar med projektet. En första delrapport avseende programarbete har precis överlämnats till rektor. Detta kommer att fortsätta under hösten och beräknas bli klart i slutet av året.
Jag vill slutligen rikta ett stort tack till er alla för terminens arbete! Jag hoppas att ni kan se fram emot en välbehövlig återhämtning under sommaren.
Njut av er ledighet, passa på att hämta krafter inför hösten och ha en riktigt skön sommar!
Agneta Holmäng