INFRASTRUKTUR. Vetenskapsrådets (VR) prioritering av nationell forskningsinfrastruktur görs genom en återkommande, cyklisk 2-årsprocess. Processens första steg är en behovsinventering med syfte att peka ut områden där behoven av ny nationell infrastruktur är tydliga. Utfallet av behovsinventeringen används sedan som underlag för VR:s riktade utlysning av stöd till nationell infrastruktur.
Nästa behovsinventering genomförs hösten 2019: mellan den 11 september och 9 oktober kommer lärosätesledningar att ges möjlighet att lämna in förslag på behov av infrastruktur. Förslag kan även lämnas av myndigheter med forskningsansvar, forskningsfinansiärer och forskargrupperingar. För mera informationhttps://www.vr.se/5.6969eb1a16a5bec8b5939e.html.
Sahlgrenska akademins samordning av förslag
För Göteborgs universitets del har fakulteterna bjudits in att inkomma med prioriterade förslag för Göteborgs universitets räkning. Medarbetare inom Sahlgrenska akademin uppmanas skicka förslag till samordnaren joanna.larsson@gu.se senast den 21 augusti.
- Här kan du läsa Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen 2018: https://gubox.box.com/s/rpktllfycdicom3rxmomaxewn9r32ef7
- Här kan du läsa bilagan, Resultat av behovsinventering: https://gubox.box.com/s/w5yhg2goaxymslvdm5w35tiyzjh3r2vr
Förslag ska innehålla:
- Vad förslaget gäller:
- Behov av helt ny nationell forskningsinfrastruktur.
- Behov av att sammanföra och på ett väsentligt sätt utveckla existerande resurser till en forskningsinfrastruktur. Samtliga ingående delar ska vara av nationellt intresse och sammanföringen av dem ska ge ett tydligt mervärde för forskningen inom området.
- Behov av omfattande utveckling inom befintliga forskningsinfrastrukturer med finansiering av Vetenskapsrådet. Målet för uppgraderingen ska vara att skapa en betydande förändring av den vetenskapliga produktionen eller av ett tekniskt angreppssätt. Rutinunderhåll eller gradvisa förbättringar omfattas inte.
- Behov av ny internationell forskningsinfrastruktur – både behov av svenskt deltagande i uppbyggnad av ny internationell forskningsinfrastruktur och svenskt medlemskap i befintlig forskningsinfrastruktur.
- Uppskattat antal användare av den föreslagna infrastrukturen samt dessa användares ämnesområde(n) om relevant?
- Beskrivning av vetenskaplig relevans för infrastrukturen – vilken skillnad kan infrastrukturen göra?
- Motivering till varför infrastrukturen bör ligga på nationell/internationell nivå (VR-nivån)?
Notera att de av VR-prioriterade A2-områdena (se sid 21-23 i guidebilagan) behöver återanmälas för att vara aktuella för utlysningen 2021. Gäller även sökande från årets utlysning som inte beviljas medel (VR-beslut 19/9). För den senare gruppen utgår vi ifrån att ansökningar som får avslag ska återanmälas om ni inte meddelar annat till den 26 augusti.
För universitetet bereds förslagen åt rektor av vicerektor Göran Landberg med stöd av universitetets forskningsnämnd. Besked om vilka förslag som kommer att lämnas in av Göteborgs universitets ges senast den 11 september. Därefter färdigställs förslagen av ansvarig förslagsställare tillsammans med ansvarig forskningsrådgivare vid FIK och anmäls till VR under perioden 11 sept – 9 okt.