KRÖNIKA. Att utlysa alla tjänster så att rekryteringen sker i öppen konkurrens skulle främja forskningens och undervisningens kvalitet, menar dekan Agneta Holmäng i en krönika. Tillsammans med Sahlgrenska akademins styrelse och prefektgrupp vill hon gärna se att universitetet ändrar anställningsordningen så att rätten att ansöka om att bli prövad för befordran från lektor till professor i stället formuleras som en möjlighet.
Som många av er kanske känner till är det från och med den 1 april i år inte längre tillåtet att använda forskarassistent som rekryteringstjänst. Bakgrunden är en ändring i högskoleförordningen, där denna tjänst är tänkt att ersättas av biträdande universitetslektor. Precis som forskarassistenten är den nya tjänsteformen också tidsbegränsad 4-6 år, och ofta finansierad med externa medel. Men en viktig skillnad är att den som får ett biträdande universitetslektorat också enligt högskoleförordningen får en rättighet att bli prövad för befordran till lektor och kan därigenom bli fast anställd. Vid denna tidpunkt, och om befordransansökan godkänts, kan dock den externa finansieringen som fanns initialt för tjänsten ha tagit slut och institutionen måste då finansiera denna med fakultetsanslag. Detta innebär att inrättande och utlysningar av för institutionen viktiga lärartjänster för bemanningen inom andra områden av forskning och undervisning inte kan ske. I teorin skulle vi då kunna få ett stort antal professorer inom ett ämne, men inte en enda i ett annat ämne, som är lika viktigt för vår verksamhet, och att fakulteten därför i förlängningen får minskat utrymme att själv styra över vilka rekryteringar som behövs.
I teorin skulle vi då kunna få ett stort antal professorer inom ett ämne
Jag vet att många andra fakulteter på GU har en annan syn på denna fråga än Sahlgrenska akademin. Man ser här rätten till att bli prövad för befordrad som en fördel vid rekryteringar, något som kan locka duktiga unga forskare och lärare att komma till Göteborgs universitet eller att stanna kvar här. Men från vårt perspektiv kan detta också medföra problem, då det inom det medicinska området finns ett långt större antal disputerade än antalet sluttjänster. Här är det därför ytterst angeläget att merparten av sluttjänsterna utlyses i öppen konkurrens.
Vi föreslår […] ett system med en tydlig, attraktiv och resurssatt karriärstruktur
I början av december tas frågan om befordringsrätten upp på ett möte för universitetets HR-nätverk, där bland andra den utbildningsvetenskapliga fakultetens dekan Åke Ingerman och jag ska diskutera frågan. Jag kommer då att föra fram att Sahlgrenska akademin gärna vill se en ändring i universitetets anställningsordning, så att prövning för befordran inte längre är en rättighet som idag, utan istället formuleras som en möjlighet. Då skulle alla fakulteter kunna förhålla sig till befordran så som passar dem bäst. Vi föreslår därför att det finns ett system med en tydlig, attraktiv och resurssatt karriärstruktur, där varje steg är konkurrensutsatt, för yngre forskare från doktorand till etablerad forskargruppsledare. Detta ökar möjligheterna att rekrytera de bästa svenska och internationella forskarna för en livslång forskarkarriär på Sahlgrenska akademin.
För den som vill läsa mer om problematiken kan jag rekommendera rapporten Den främsta läraren – att bli professor av Olle Häggbom, en studie av befordran till professor vid Göteborgs universitet som kom i våras. En viktig slutsats i rapporten är att GU:s system med rätt att bli prövad till befordran leder till en intern rekrytering som inte gynnar verksamhetens kvalitet.
Utvärderingens resultat handlar inte om att jämföra
Just nu pågår slutspurten av universitets forskningsutvärdering, RED19, där självvärderingarna sammanställs på institutions- och fakultetsnivå för att snart lämnas in och skickas till externa experter. Från universitetsgemensam nivå har vi fått god hjälp med att sammanställa grundinformation om publikationer, anställningar och ekonomiska förutsättningar. Utvärderingens resultat handlar inte om att jämföra hur bra olika delar av vår forskningsverksamhet är, utan kommer att bli ett konstruktivt stöd för oss att identifiera våra svagheter och få råd och förslag på förbättringar. I april kommer expertpanelerna på besök, och det ska sedan bli spännande och roligt att ta del av utvärderingens resultat.
Avslutningsvis vill jag påminna om att vi inom kort har ett allmänt akademimöte om de byggnationer som berör Sahlgrenska akademin. Vi hoppas här kunna ge klargörande information om tidsplaneringen kring Naturvetenskap Life och hur de olika projekten påverkar varandra, inklusive planerna för Sahlgrenska Life och Östra sjukhuset. Mötet hålls den 5 december klockan 12 i hörsal Arvid Carlsson. Du som inte har möjlighet att vara där kan se mötet vid din dator i direktsändning, eller i efterhand. För att kunna se live-streamen gå in på: https://play.gu.se/media/t/0_z59e2ucw
Agneta Holmäng