Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Fyra certifierade i ett coachande förhållningssätt inom SA PhD Coach Network

13 november, 2018

Elsabet Jerlhag Holm, Carl-Fredrik Flach, Marie Kalm, och, infälld till höger, Justin Schneiderman.

KARRIÄRVÄGAR. Satsningen på SA PhD Coach Network har slagit väl ut på Sahlgrenska akademin. Nu har de första fyra unga forskarna blivit certifierade i ett coachande förhållningssätt, och till våren startar nätverkets tredje utbildningsomgång.

SA PhD Coach Network, eller SA-CONE som nätverket också kallas, slår två flugor i en smäll: unga forskare utvecklas i sitt ledarskap och doktorander får stöd i sin professionella utveckling. Totalt har nu 15 juniora forskare gått utbildningen i ett coachande förhållningssätt och börjat coacha doktorander och post-docs på Sahlgrenska akademin. I samband med ett nätverksmöte i veckan certifierades fyra av dem officiellt inom ett coachande förhållningssätt.

– Certifieringen visar att de har den erfarenhet som krävs för att självständigt fungera som PhD coacher, det är ett bevis på att de genomfört ledarskapsutbildningen och hållit tio coachingtillfällen. För fakultetens del innebär certifieringen att satsningen har fungerat och att vi nu har en god bas för att nätverket ska få ytterligare lyftkraft, säger Anna Karlsson-Bengtsson, vicedekan och ordförande för Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR), som tagit initiativet till SA-CONE i samarbete med Future Faculty.

De fyra unga forskare som certifierades var Elisabet Jerlhag Holm, Marie Kalm, Carl-Fredrik Flach och Justin Schneiderman. Justin hade dock inte möjlighet att delta vid certifieringen.

För att kunna fungera som coacher i nätverket har de unga forskarna gått en fem dagar lång utbildning i ett coachande förhållningssätt. Därefter kan de börja stötta doktorander och postdocs att själva komma fram till exempelvis vilka mål de vill sätta för sin forskarutbildning, vilka verktyg de har för att nå sina mål eller hur de kan effektivisera sitt arbete.

– Att det är så många som gått utbildningen och fler som vill göra det visar att det finns en tydlig vilja bland unga forskare att utveckla sitt ledarskap, och att det också finns ett behov hos doktorander att få den vägledning som en coach kan ge, säger Elisabet Jerlhag Holm, som inom kort tar över som ordförande för nätverket efter Marie Kalm.

Nätverksmöte för SA-CONE.

Ett stort svart hål

Och att doktorander har ett uppdämt behov av  att bli coachade står klart när coacherna i nätverket delar med sig av sina erfarenheter. Den stora osäkerheten kring vad som ska bli av doktoranderna efter disputationen är en återkommande fråga:

– Att vara doktorand innebär för många en möjlighet att grotta ned sig ordentligt i sitt specialområde i fyra år, men efter det är deras framtid som ett stort svart hål, säger en av nätverkets medlemmar, och får medhåll av de andra:
– Jag har träffat doktorander som inte ens kommit halvvägs i sin forskarutbildning, som redan tycker att den osäkra framtiden är ett enormt stressmoment.
– Doktorander lever i en osäker situation, och att bli coachad kan ge dem ett sätt att förhålla sig till det.
– Det går många rykten bland doktoranderna om att det är helt hopplöst att få fortsätta inom forskningen och att det skulle vara kört. Men ofta har de själva inte tagit reda på hur det faktiskt förhåller sig och vilka möjligheter de har.

Anna Karlsson-Bengtsson lyssnar, och inflikar:
– Att det är så många som upplever det som ett svart hål vid forskarutbildningens slut tydliggör att fakulteten behöver mer aktiviteter i form av karriärstöd för doktorander och unga forskare.

Tio av de 15 coacher som hittills ingår i nätverket deltog vid certifieringen. Längst bak från vänster: Cecilia Bull, Petra Bergström, Sukanya Raghavan, Elisabet Jerlag Holm, Carl-Fredrich Flach, Helga Höifödt-Lidö, Vilborg Palsdottir, Joakim Ek, Marie Kalm och Caroline Hansson.

En tredje utbildningsomgång

Hittills har unga forskare utbildats i ett coachande förhållningssätt i två omgångar, och till våren kommer en tredje utbildningsomgång att erbjudas. Trots forskares tidsbrist finns ett stort intresse att delta.

– Vi har några på väntelista och några som redan hört av sig inför nästa utbildning. Som ung forskningsledare får man ju en riktigt bra ledarskapsutbildning som också gör att man kan bli en bättre handledare i sin egen grupp, säger Marie Kalm, som är avgående ordförande för SA-CONE.

Ett coachande förhållningssätt skulle kunna gynna betydligt fler forskningsledare vid fakulteten, konstaterade nätverket under mötet. När Sahlgrenska akademin inom kort ska tillsätta ett vakant uppdrag som akademigemensam studierektor kommer detta få som särskilt innehåll att utveckla stödet till handledare, berättar Ann Karlsson-Bengtsson:

– Doktorander som coachas mognar och lär sig i högre grad att själva ta ansvar för sin professionella utveckling. I framtiden kanske det är möjligt att vi kan utvidga satsningen på det coachande förhållningssättet så att utbildningen blir tillgänglig även för handledare, funderar hon.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ceremoni, doktorand, forskarutbildning, Future Faculty, Priser och utmärkelser, professionell utveckling, Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR), SA PhD Coach Network, SA-CONE, strategiska satsningar, Unga forskare

Kommentarer

  1. Larissa skriver

    14 november, 2018 vid 08:13

    Awesome initiative, this is a big step forward and will bring to so much learning for both supervisors (coaches) and also students. Go Marie! 🙂

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor