BIDRAG. Sture Lindegren, docent vid avdelningen för radiofysik, får nästan en miljon kronor från Vetenskapsrådets utlysning Proof of Concept. Medlen från VR är en förutsättning för att han och hans kollegor ska kunna gå vidare med en klinisk prövning i en ny behandling mot äggstockscancer. Det handlar om att etablera en plattform för att kunna producera läkemedel baserade på det radioaktiva elementet Astat-211 (At-211)
Det radiofarmaka som testas mot äggstockscancer baseras på det alfastrålande radioaktiva grundämnet astat. Astat är den tyngsta halogenen i det periodiska systemet och är ett av de mest sällsynta grundämnena på jorden och måste därför produceras artificiellt i en cyklotron. Efter produktion måste At-211 omvandlas till en kemiskt användbar form som sedan kan kopplas till tumörspecifika molekyler. Hittills har utvärdering av behandling med At-211-antikroppar gjorts prekliniskt och i en fas I studie på ett mindre antal patienter med goda resultat, men för att kunna genomföra kommande större kliniska prövningar (fas II/III studier) behöver de automatisera tillverkningen av At-211-radiofarmaka.
– Vi har utvecklat en plattform som, efter produktion i cyklotron, automatiskt omvandlar At-211 till kemiskt användbar form och i sekvens kopplar At-211 till tumörspecifika molekyler. Det är en modul som kan bidra till att förbättra och förenkla beredningen av At-211 radiofarmaka, berättar Sture.
Genom att erbjuda en kommersiellt tillgänglig plattform för renframställning av At-211 och syntes av At-211-molekyler vill forskarna också hjälpa andra forskare med grundforskning, preklinisk forskning och klinisk forskning runt At-211, och därmed bidra till forskningsfältets utveckling. Automationen är dessutom nödvändig för att personal som inte är specialister på astat-kemi i framtiden ska kunna använda At-211-radiofarmaka i klinik, och även för genomförande av större kliniska studier.
– För vår forskargrupps applikation, behandling av äggstockscancer, gäller det koppling av At-211 till tumörspecifika antikroppar. Vi tror att vår modul kommer att bli helt nödvändig för klinisk produktion av At-211-radioframaka, säger Sture.
Bidraget från Vetenskapsrådet betyder att Sture och hans kollegor kan gå vidare med utvecklingen av plattformen och att de kan fortsätta kommersialiseringsprocessen, med stöd från Chalmers Ventures.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: EMMA ANEHEIM