Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Lilla Fernströmspriset till Erik Larsson Lekholm

11 september, 2018

UTMÄRKELSER. Erik Larsson Lekholm är årets mottagare av Lilla Fernströmspriset vid Sahlgrenska akademin, eller Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare som priset egentligen heter. Tidigare i år blev Erik Larsson Lekholm också utnämnd till professor i bioinformatik, med särskild inriktning mot storskalig analys av DNA och RNA.

Det personliga priset på 90 000 kronor kommer lägligt, konstaterar Erik när jag träffar honom i hans rum på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi på Medicinareberget. Han är just tillbaka igen efter ett års gästvistelse på Cancer Research UK i Cambridge, men eftersom hans fru, Julia Morud Lekholm, är kvar som postdok i Cambridge fortsätter han att veckopendla till sin familj i England.

– Jag har just köpt 15 tur- och returbiljetter till Stansted. Det går faktiskt ganska smidigt att resa varje helg, men det innebär ju en del extra kostnader, även om mycket lyckligtvis täcks av stipendier och anslag. Särskilt barnomsorgen i Storbritannien är betydligt dyrare än i Sverige.

Underrepresenterat område

Han tycker förstås att det är jätteroligt att han får priset, men han gläder sig särskilt över att priset ger uppmärksamhet till bioinformatiken i Göteborg.

– Storskalig sekvensering har blivit billigt och tillgängligt, och biomedicinsk forskning flyttar mer och mer in i datorn. Den tekniska utvecklingen går extremt fort och det behövs mer bioinformatik på Sahlgrenska akademin, annars kan detta bli en flaskhals. Vi är i princip den enda gruppen här på fakulteten som fokuserar på bioinformatik, och vi hinner knappt samarbeta med alla som vill att vi är med i deras projekt.

Just nu är de nio personer i hans grupp – Erik, fyra doktorander och fyra postdoktorer. De arbetar med många olika typer av cancer – ibland tio eller fler i en och samma studie. I en del projekt fokuserar de på enskilda cancersjukdomar, i samarbete med mer experimentellt inriktade grupper. De söker efter genetiska förändringar som återkommer i cancerceller från många patienter, och arbetar också med att utveckla metoder som kan användas för att skilja de betydelsefulla genetiska förändringarna från de mutationer som inte är skadliga.

Hårddiskarna på Eriks kontor ska bli en ny server.

På hans skrivbord ligger en stor hög med nya hårddiskar, som ska bli en ny server för de enorma datamängder gruppen arbetar med. Men de servrar gruppen har tillgång till på Medicinareberget räcker inte till – de behöver också använda den nationella superdatoranläggningen UPPMAX (Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science) i Uppsala.

Ett eget våtlabb

Erik Larsson Lekholms forskning om mutationer i cancer är banbrytande, konstaterar priskommittén i sin motivering. Genom att kombinera bioinformatik och experimentella metoder har han ökat förståelsen för hur mutationer uppstår och fördelar sig över cellernas kromosomer, vilket ger bättre möjligheter att tolka informationen och att identifiera specifika förändringar i DNA som kan vara viktiga i olika cancersjukdomar.

Mycket av den genetiska information de arbetar med hämtas från cancerkonsortiet The Cancer Genome Atlas (TCGA) och andra publika källor, men de kan också själva sekvensera material för att ta fram data till forskningen. Gruppens förutsättningar för att själva generera sekvenseringsdata har nyligen förbättrats avsevärt, sedan de fått ett eget våtlabb att arbeta i.

Våtlabbet har varit ett bra satsning för den bioinformatiska gruppen.

– Det är Kerryn Elliott, som är postdoktor i gruppen, som etablerat våtlabbet, och labbet har verkligen visat sig vara en värdefull tillgång, säger Erik.

Som exempel nämner han en studie som han ska skicka in till en tidskrift senare samma eftermiddag, där de tagit fram en helgenomkarta över var DNA-skador orsakade av UV-ljus uppstår. I arbetet har gruppen utsatt celler för UV-ljus och bara sekunder efteråt undersökt var skadorna uppstått, innan cellens reparationsprocesser satts igång.

­– Att vi nu också har ett eget våtlabb, utöver våra bioinformatiska metoder, är en kraftfull kombination. När vi hittar intressanta saker i publika cancerdata har vi nu också en kortare väg till att kunna följa upp fynden experimentellt och validera dem. Det är mycket trögare om man först måste starta upp samarbeten.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN


OM ERIC K. FERNSTRÖM
Eric K. Fernström föddes i Karlshamn 1901. Han ledde framgångsrikt familjens granitföretag, vars ädelgranit bland annat klär fasaden på Empire State Building i New York. År 1978 bildades Eric K. Fernströms stiftelse för främjande av vetenskaplig medicinsk forskning, som ger priser till framstående forskare inom medicin. Bland annat delar Eric K. Fernströms Stiftelse årligen ut sex priser på 90 000 kronor vardera till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. En forskare vid vart och ett av landets sex medicinska fakulteter utses.

Tidigare mottagare av Lilla Fernströmspriset i Göteborg:

2017 Elisabet Jerlhag Holm
2016 Karolina Skibicka
2015 Jonas Nilsson
2014 Mattias Lorentzon
2013 Marie Lagerquist
2012 Joakim Larsson
2011 Henrik Zetterberg
2010 Fredrik Bäckhed
2009 Maria Falkenberg Gustafsson
2008 Martin Bergö
2007 Anne Uv
2006 Suzanne Dickson
2005 Milos Pekny
2004 Tommy Nilsson
2003 Klas Blomgren
2002 Håkan Olausson
2001 Johan Wessberg
2000 Jan Borén
1999 Jan Oscarsson
1998 Claes Ohlsson
1997 Kjell Olmarker
1996 Henrik Hagberg
1995 Christer Betsholtz
1994 Pam Fredman
1993 Staffan Edén och Sven-Erik Ricksten
1992 Patrik Rorsman och Göran K Hansson
1991 Ann-Marie Svennerholm och Christopher Gillberg
1990 Sven-Olof Olofsson
1989 Göran Bondjers
1988 Bengt Rippe
1987 Bengt Gustafsson och Holger Wigström
1986 Olle Isaksson och Ulf Smith
1985 Håkan Ahlman och Kent Lundholm
1984 Peter Thorén
1983 Per-Olof Jansson och Catharina Svanborg Edén
1982 Lars Hamberger och Lars Rymo
1981 Jörgen Engel och Per Lundborg
1980 Annica Dahlström
1979 Karl-Anders Karlsson och Åke Hjalmarsson

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: bioinformatik, cancer, Cancerforskning, Eric K. Fernströms pris till yngre, institutionen för biomedicin, Lilla Fernströmspriset, särskilt lovande och framgångsrika forskare, Utmärkelser och priser

Kommentarer

  1. Jonas Nilsson skriver

    13 september, 2018 vid 12:34

    Erik! Som en av dina många medförfattare så är det väldigt glädjande att se att du fått denna utmärkelse! Din samarbetsvilja, innovativa skärpa, noggrannhet och dedikation i projekt samt positiva inställning till olika forskningsdiscipliner gör dig till en mycket viktig forskare för Sahlgrenska Akademin. Vi ser alla fram emot din framtida forskningsgärning. Stort Grattis till Fernströms pris till yngre forskare!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor