FUTURE FACULTY. Finns det ett smartare sätt att lägga upp sitt artikelskrivande så att det blir mer effektivt och inte tar lika mycket tid i anspråk? När professor Gunnar Steineck nyligen delade med sig av sina erfarenheter var det många som ville höra. Över 50 personer föranmälde sig till seminariet, som arrangerades av Future Faculty.
Den 4 september höll Gunnar Steineck sin föreläsning om strategier för att effektivisera skrivandet av vetenskapliga artiklar, inbjuden av Future Faculty. Att Gunnar har koll på ämnet råder inget tvivel om: han har publicerat över 300 artiklar och har ett H-index på 55. Future Facultys initiativ att bjuda in honom uppskattades och över 50 personer anmälde sig till seminariet.
Gunnar Steineck berörde flera olika aspekter av skrivandet, exempelvis hur man bygger ett bra ramverk som grund för artikeln, avvägningen mellan att få artiklar publicerade snabbt och att sikta på krävande high-impact tidskrifter, och hur man hanterar konflikten mellan att vara effektiv och att låta doktorander träna på att skriva.
Här är några korta tips från seminariet:
- Använd tre timmar med nyckelförfattarna (första, andra, näst sista (seniorens senior), sista och statistikern) för att ordagrant svara med en mening på ramverkets fyra frågor. (”Varför startade vi?”, ”Vad gjorde vi?”, ”Vad är den viktigaste lärdomen?”, ”Hur kan den lärdomen användas kliniskt eller vetenskapligt?”).
- Skriv Introduction näst sist och Abstract allra sist.
- Skicka bordsdukare (tablesetters), ställningstagarartiklar (position papers) och vissa empiriska artiklar till tidskrifter med låg citeringsfrekvens (impact), prioritera läsarnas intresse och tidskriftens profil framför citeringsfrekvens för tidskrifter med en citeringsfrekvens under 20.0 och förbered insändning av väl utvalda artiklar till de bästa tidskrifterna med bordsdukare och ställningstagarartiklar.
Gunnar Steineck talade också om hur forskare som befinner sig tidigt i karriären kan råka ut för att en mer senior forskare tar åt sig äran av arbetet, och huruvida det då lönar sig att gå in i konflikt. Där var rådet generellt “Nej. I värsta fall kan man riskera karriären. Men glöm det aldrig, och samarbeta aldrig med den personen igen!”
TEXT: CECILA BULL / ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: CECILIA BULL