SAMVERKAN. Bioteknik, religion, urologi, IT och åldrande. Det var några av de forskningsfält som var representerade när ett tjugotal nyanlända forskare med flyktingbakgrund träffades på Pedagogen i torsdags. Där fick de information om det nya program som ska hjälpa de som har en påbörjad eller avslutad forskarutbildning in i den svenska akademin.
Projektet är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Högskolan Väst, Högskolan i Borås, Chalmers och Göteborgs universitet, och är den första i sitt slag i Sverige. Det syftar till att under en termin, på halvtid, ge de nyanlända forskarna kunskap om det svenska universitetssystemet, samt individuell vägledning, mentorskap och placering på en institution som matchar den sökandes forskningsbakgrund. Målet är att fånga upp kompetensen de nyanlända besitter och förhoppningen är att de efter utbildningen söker doktorand-eller lärartjänst på universitet eller högskola.
En av de som deltog i träffen var Ihsane Modhaffar. Hon har disputerat i maskinteknik och arbetat med bland annat kompositmaterial och polymerer.
– Jag bor i Stockholm, men jag är beredd att flytta till Göteborg för det här programmet. Jag vill veta vilka kriterier jag behöver uppfylla för att kunna arbeta med mitt forskningsområde i Sverige, sade hon.
Mary Nour Atiah, från Syrien, har redan sökt.
– Jag har arbetat med biofarmaceutisk forskning och hoppas att programmet ska hjälpa mig att få jobb.
Kontaktperson: Karolina Catoni, karolina.catoni@gu.se
Läs mer om projektet här:
https://www.gu.se/omuniversitetet/refugees/projekt-for-nyanlanda-med-forskarutbildning