UNIVERSITETSGEMENSAMT. Göteborgs universitets anställningsordning har nu reviderats, efter beslut i universitetsstyrelsen. Revideringen innebär förändringar för tjänstetitlarna forskarassistent, biträdande lektor och senior professor. Förändringarna gäller redan från den 1 april.
Vid sitt första möte för 2018 beslutade universitetsstyrelsen om en reviderad anställningsordning. Bakgrunden är främst den ändring av högskoleförordningen som ska ge unga forskare tydligare anställningar och karriärvägar.
För Göteborgs universitet innebär förändringen i anställningsordningen att den tidsbegränsade anställningen som forskarassistent försvinner. Samtidigt regleras anställningen som biträdande lektor på ett annat sätt än tidigare. Det innebär framför allt följande förändringar. En biträdande universitetslektor får anställas tills vidare, dock som kortast under fyra år och som längst under sex år. Doktorsexamen ska normalt ha avlagts högst fem år innan ansökningstidens utgång. En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till en tillsvidarebefattning om hen är behörig för en sådan anställning.
Bestämmelserna i den reviderade anställningsordningen måste tillämpas från och med 1 april 2018.
Utöver de förändringar som följer av ändringarna i högskoleförordningen, finns ytterligare ett par ändringar i den reviderade anställningsordningen. Tjänstebenämningen senior professor tas bort. Anledningen är att det inte finns stöd för en sådan i gällande högskolelag. Som ersättning införs istället tjänstebenämningen senior forskare. En annan förändring är att möjligheten till befordran från forskare till professor respektive universitetslektor tas bort.
– När det gäller senior professor är det viktigt att betona att det är en tjänstebenämning som försvinner. Det kommer även i fortsättningen att vara möjligt för en pensionerad professor att vara anställd inom sitt ämnesområde och vid sin tidigare institution. Alla professorer har ju dessutom rätten att efter pensionering kalla sig professor emeritus eller professor emerita, säger Eva Wiberg.
De som idag har tjänstebenämningen senior professor behåller den tills det är dags att söka om för en ny period.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN / ANN-CHARLOTTE SCHÛTZER
FOTO: JOHAH WINGBORG
Ulf Rosenhall skriver
Med stor bestörtning ser jag att tjänstebenämningen senior professor försvinner från GU. Benämningen senior forskare är vag och inte speciellt attraktiv. För min del betyder det att jag tvingas avveckla mitt engagemang inom GU, vilket jag tycker är tråkigt. Som tur är kan jag behålla min gamla universitetsaffiliering i samband med framtida publikationer.
Med vänlig hälsning
Ulf Rosenhall
senior professor vid GU
professor em. vid KI
överläkare vid Karolinska univ.sjukhuset
deltidsanställd vid VG-regionen