FORSKNING. Ett fullbokat arrangemang med ett fullmatat program. I torsdags lyftes preklinisk och klinisk spjutspetsforskning fram på Sahlgrenska akademins och Sahlgrenska Universitetssjukhusets gemensamma forskningsdag. Fotografen Francis Löfvenholm dokumenterade dagen.
Forskningsdagen vänder sig till alla medarbetare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och arrangerades i år för tredje gången. Förutom dagens två huvudseminarier gavs presentationer av de fyra läkare som fått högre kliniska ALF-tjänster, och åhörarna kunde också välja att gå på två av fyra olika parallella seminarier.
Det första huvudseminariet handlade om hjärtsvikt, transplantation och mekaniska pumpar. Bland annat beskrevs en randomiserad svensk studie, som följer hjärtsviktspatienter som fått en permanent vänsterkammarpump – en behandling som ges till de svårast sjuka patienterna med kronisk hjärtsvikt. Under seminariet klev också av en av de patienter som ingår i studien fram på scenen och gav en inblick i hur det är att leva med pumpen.
Det andra huvudseminariet handlade om forskningen om en grupp signalämnen i hjärnan om kallas monoaminer. Det stora dragplåstret för seminariet, den 95-årige nobelpristagaren Arvid Carlsson, kände sig inte helt kry och fick tyvärr ställa in sin medverkan. Arvid Carlsson är i allra högsta grad fortfarande aktiv som forskare, och är noga med att ta det lugnt de dagar han känner att han behöver det. Istället gav Elias Eriksson en beskrivning av Arvids arv, och passade också på att en gång för alla motbevisa myten om att SSRI-läkemedel inte skulle vara effektiva. Seminariet handlade också om aktuell forskning om Parkinsons sjukdom, och om monoaminers roll vid beroende och ADHD.
Per Petersson och Jessica Hagström arbetar till vardags på Gothia Forum PTC Skaraborg, som ligger i Skövde. För dem är Forskningsdagen ett bra tillfälle att få veta mer om vad som är på gång inom forskningen i Göteborg:
– Vi var just på seminariet om kost och hälsa och det var verkligen intressant! Jag visste inte att kosten är den viktigaste riskfaktorn för sjukdom enligt projektet Global Burden of Disease, säger Jessica.
Seminariet om kost och hälsa var mycket populärt, och platserna till de två tillfällena tog snabbt slut. Många åhörare valde att stå utmed väggarna för att kunna höra mer om de aktuella studier som pågår inom nutrutionsområdet.
Från Klinisk Nutrition på SU deltog en hel grupp av kollegor: Ola Wallengren, Ingvar Bosaeus, Helena Hallin, Joakim Lund, Sandra Frohm och Sofia Björkman. Även de gillade särskilt seminariet om de kliniska studier som pågår inom kost och hälsa:
– Vi är ju lite insatta i den forskning som görs inom området, och det var intressant att få reda på lite mer detaljer om hur studierna är upplagda, säger Helena Hallin, som får medhåll av kollegorna.
Ingvar Bosaeus, som är överläkare, docent och adjungerad professor i klinisk nutrition, tycker att det är bra att sätta fokus på samarbetet mellan sjukhus och akademi på det sätt som forskningsdagen gör:
– Det är ett jättebra initiativ! På ledningsnivå pratar alla övertygat om att vårt samarbete är viktigt, men det behöver nå ut på verksamhetsgolvet också. Utan samarbetet med universitetet blir ett universitetssjukhus bara ett förvuxet regionsjukhus.
De övriga tre parallella seminarierna under dagen handlade om palliativ vård, gynekologisk cancervård och registerforskning.
Redan nu kan du notera nästa års Forksninqgsdag i din kalender, som kommer gå av stapeln den 7 februari 2019.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: FRANCIS LÖFVENHOLM
Bildspel
Forskningsdagen dokumenterades av fotografen Francis Löfvenholm. Bildsvepet nedan visar dagen baklänges – bilderna längst ned är alltså från dagens inledning, och bilderna högst upp är från det avslutande minglet. Klicka på bilderna för att se dem i större format.