Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Se bilderna från Forskningsdagen 2018

12 februari, 2018

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, och Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hälsade gemensamt alla välkomna till Forskningsdagen 2018.

FORSKNING. Ett fullbokat arrangemang med ett fullmatat program. I torsdags lyftes preklinisk och klinisk spjutspetsforskning fram på Sahlgrenska akademins och Sahlgrenska Universitetssjukhusets gemensamma forskningsdag. Fotografen Francis Löfvenholm dokumenterade dagen.    

Forskningsdagen vänder sig till alla medarbetare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och arrangerades i år för tredje gången. Förutom dagens två huvudseminarier gavs presentationer av de fyra läkare som fått högre kliniska ALF-tjänster, och åhörarna kunde också välja att gå på två av fyra olika parallella seminarier.

Det första huvudseminariet handlade om hjärtsvikt, transplantation och mekaniska pumpar. Bland annat beskrevs en randomiserad svensk studie, som följer hjärtsviktspatienter som fått en permanent vänsterkammarpump – en behandling som ges till de svårast sjuka patienterna med kronisk hjärtsvikt. Under seminariet klev också av en av de patienter som ingår i studien fram på scenen och gav en inblick i hur det är att leva med pumpen.

Det andra huvudseminariet handlade om forskningen om en grupp signalämnen i hjärnan om kallas monoaminer. Det stora dragplåstret för seminariet, den 95-årige nobelpristagaren Arvid Carlsson, kände sig inte helt kry och fick tyvärr ställa in sin medverkan. Arvid Carlsson är i allra högsta grad fortfarande aktiv som forskare, och är noga med att ta det lugnt de dagar han känner att han behöver det. Istället gav Elias Eriksson en beskrivning av Arvids arv, och  passade också på att en gång för alla motbevisa myten om att SSRI-läkemedel inte skulle vara effektiva. Seminariet handlade också om aktuell forskning om Parkinsons sjukdom, och om monoaminers roll vid beroende och ADHD.

Per och Jessica.

Per Petersson och Jessica Hagström arbetar till vardags på Gothia Forum PTC Skaraborg, som ligger i Skövde. För dem är Forskningsdagen ett bra tillfälle att få veta mer om vad som är på gång inom forskningen i Göteborg:

– Vi var just på seminariet om kost och hälsa och det var verkligen intressant! Jag visste inte att kosten är den viktigaste riskfaktorn för sjukdom enligt projektet Global Burden of Disease, säger Jessica.

Seminariet om kost och hälsa var mycket populärt, och platserna till de två tillfällena tog snabbt slut. Många åhörare valde att stå  utmed väggarna för att kunna höra mer om de aktuella studier som pågår inom nutrutionsområdet.

Från vänster: Ingvar, Helena, Ola, Joakim, Sandra och Sofia.

Från Klinisk Nutrition på SU deltog en hel grupp av kollegor: Ola Wallengren, Ingvar Bosaeus, Helena Hallin, Joakim Lund, Sandra Frohm och Sofia Björkman. Även de gillade särskilt seminariet om de kliniska studier som pågår inom kost och hälsa:

– Vi är ju lite insatta i den forskning som görs inom området, och det var intressant att få reda på lite mer detaljer om hur studierna är upplagda, säger Helena Hallin, som får medhåll av kollegorna.

Ingvar Bosaeus, som är överläkare, docent och adjungerad professor i klinisk nutrition, tycker att det är bra att sätta fokus på samarbetet mellan sjukhus och akademi på det sätt som forskningsdagen gör:

– Det är ett jättebra initiativ! På ledningsnivå pratar alla övertygat om att vårt samarbete är viktigt, men det behöver nå ut på verksamhetsgolvet också. Utan samarbetet med universitetet blir ett universitetssjukhus bara ett förvuxet regionsjukhus.

De övriga tre parallella seminarierna under dagen handlade om palliativ vård, gynekologisk cancervård och registerforskning.

Redan nu kan du notera nästa års Forksninqgsdag i din kalender, som kommer gå av stapeln den 7 februari 2019.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: FRANCIS LÖFVENHOLM

Bildspel

Forskningsdagen dokumenterades av fotografen Francis Löfvenholm. Bildsvepet nedan visar dagen baklänges – bilderna längst ned är alltså från dagens inledning, och bilderna högst upp är från det avslutande minglet. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Av: Elin Lindström
Taggat med: Forskningsdagen, Forskningsdagen 2018, högre ALF-tjänster, Klinisk forskning, kost, nutrution, ssri

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor