Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Se bilderna från Forskningsdagen 2018

12 februari, 2018 Kommentera

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, och Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hälsade gemensamt alla välkomna till Forskningsdagen 2018.

FORSKNING. Ett fullbokat arrangemang med ett fullmatat program. I torsdags lyftes preklinisk och klinisk spjutspetsforskning fram på Sahlgrenska akademins och Sahlgrenska Universitetssjukhusets gemensamma forskningsdag. Fotografen Francis Löfvenholm dokumenterade dagen.    

Forskningsdagen vänder sig till alla medarbetare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och arrangerades i år för tredje gången. Förutom dagens två huvudseminarier gavs presentationer av de fyra läkare som fått högre kliniska ALF-tjänster, och åhörarna kunde också välja att gå på två av fyra olika parallella seminarier.

Det första huvudseminariet handlade om hjärtsvikt, transplantation och mekaniska pumpar. Bland annat beskrevs en randomiserad svensk studie, som följer hjärtsviktspatienter som fått en permanent vänsterkammarpump – en behandling som ges till de svårast sjuka patienterna med kronisk hjärtsvikt. Under seminariet klev också av en av de patienter som ingår i studien fram på scenen och gav en inblick i hur det är att leva med pumpen.

Det andra huvudseminariet handlade om forskningen om en grupp signalämnen i hjärnan om kallas monoaminer. Det stora dragplåstret för seminariet, den 95-årige nobelpristagaren Arvid Carlsson, kände sig inte helt kry och fick tyvärr ställa in sin medverkan. Arvid Carlsson är i allra högsta grad fortfarande aktiv som forskare, och är noga med att ta det lugnt de dagar han känner att han behöver det. Istället gav Elias Eriksson en beskrivning av Arvids arv, och  passade också på att en gång för alla motbevisa myten om att SSRI-läkemedel inte skulle vara effektiva. Seminariet handlade också om aktuell forskning om Parkinsons sjukdom, och om monoaminers roll vid beroende och ADHD.

Per och Jessica.

Per Petersson och Jessica Hagström arbetar till vardags på Gothia Forum PTC Skaraborg, som ligger i Skövde. För dem är Forskningsdagen ett bra tillfälle att få veta mer om vad som är på gång inom forskningen i Göteborg:

– Vi var just på seminariet om kost och hälsa och det var verkligen intressant! Jag visste inte att kosten är den viktigaste riskfaktorn för sjukdom enligt projektet Global Burden of Disease, säger Jessica.

Seminariet om kost och hälsa var mycket populärt, och platserna till de två tillfällena tog snabbt slut. Många åhörare valde att stå  utmed väggarna för att kunna höra mer om de aktuella studier som pågår inom nutrutionsområdet.

Från vänster: Ingvar, Helena, Ola, Joakim, Sandra och Sofia.

Från Klinisk Nutrition på SU deltog en hel grupp av kollegor: Ola Wallengren, Ingvar Bosaeus, Helena Hallin, Joakim Lund, Sandra Frohm och Sofia Björkman. Även de gillade särskilt seminariet om de kliniska studier som pågår inom kost och hälsa:

– Vi är ju lite insatta i den forskning som görs inom området, och det var intressant att få reda på lite mer detaljer om hur studierna är upplagda, säger Helena Hallin, som får medhåll av kollegorna.

Ingvar Bosaeus, som är överläkare, docent och adjungerad professor i klinisk nutrition, tycker att det är bra att sätta fokus på samarbetet mellan sjukhus och akademi på det sätt som forskningsdagen gör:

– Det är ett jättebra initiativ! På ledningsnivå pratar alla övertygat om att vårt samarbete är viktigt, men det behöver nå ut på verksamhetsgolvet också. Utan samarbetet med universitetet blir ett universitetssjukhus bara ett förvuxet regionsjukhus.

De övriga tre parallella seminarierna under dagen handlade om palliativ vård, gynekologisk cancervård och registerforskning.

Redan nu kan du notera nästa års Forksninqgsdag i din kalender, som kommer gå av stapeln den 7 februari 2019.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: FRANCIS LÖFVENHOLM

Bildspel

Forskningsdagen dokumenterades av fotografen Francis Löfvenholm. Bildsvepet nedan visar dagen baklänges – bilderna längst ned är alltså från dagens inledning, och bilderna högst upp är från det avslutande minglet. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Av: Elin Lindström Claessen
Taggat med: Forskningsdagen, Forskningsdagen 2018, högre ALF-tjänster, Klinisk forskning, kost, nutrution, ssri

Skriv en kommentar Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Forskningsdagen 2020 – anmälan öppen

Nu är anmälan öppen till Forskningsdagen, som är ett heldagarsseminarium den 30 januari 2020 på Konferenscentrum Wallenberg. Årets tema är ”Hur mår göteborgaren?”. Bland talarna finns Henrik Sjövall, Annika Rosengren, Henry Ascher, Malena Lau och Mats Börjesson.

Det ordinarie nyhetsbrevet från Akademiliv tar en paus från torsdagen den 20 december. Nyhetsbrevet kommer tillbaka onsdagen den 15 januari.

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

High-end science seminars, Wednesdays at 15:00.

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen

Gastronomen på SU

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken

Café Anne Dahl

Fler nyheter

Göteborgarens hälsa temat på Forskningsdagen 2020

13 december, 2019

FORSKNING. Forskningsdagen 2020 blir ett djupdyk bland kvalitetsregistren, på temat Hur mår göteborgaren. Alla medarbetare på akademin och sju … [Read More...]

Amerikanska filantroper satsar 30 miljoner på europeisk alzheimerforsking

10 december, 2019

FORSKNING SOM PÅVERKAR. Professor Henrik Zetterberg vid Göteborgs universitet ska leda ett stort europeiskt forskningssamarbete, som utvecklar e … [Read More...]

ERC Consolidator-anslag till diabetesforskaren Anders Rosengren

10 december, 2019

BIDRAG. Anders Rosengren, som forskar om typ 2 diabetes vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av mottagarna av ERC C … [Read More...]

Riktlinjer för zebrafisk ska tas fram i nytt Formasprojekt

10 december, 2019

BIDRAG. Formas ger sex miljoner kronor till ett projekt vid Sahlgrenska akademin, som ska undersöka hur zebrafiskar bör hållas för att fiskarna sk … [Read More...]

Agneta Holmäng: Förändringar av fakultetsanslag måste vara långsiktigt hållbara

10 december, 2019

KRÖNIKA. Nyligen beslöt rektor och universitetsstyrelsen att det extra basanslaget som universitetet fått från regeringen för forskning och fors … [Read More...]

Roller och ansvar i krig och fred står i fokus för gästprofessor Boffard

9 december, 2019

GÄSTPROFESSOR. Under ett av Kenneth Boffards första uppdrag som läkare i Europa arbetade han på ett sjukhus i Birmingham där han fick ta hand om o … [Read More...]

ALF-medel genererar ökat stöd till forskning och innovation

9 december, 2019

FORSKNINGSSTÖD. Anslag från strategiska ALF-medel möjliggör nu ett utökat stöd till forskare och anställda i Västra Götalandsregionen och vid Göte … [Read More...]

Nya fynd kring mättnadssignalering från tarmen

3 december, 2019

STUDIE. En hittills okänd mekanism som dämpar mättnadssignaler från tunntarmen. Det är huvudfyndet i en studie som kan förklara dels mättn … [Read More...]

”Miljö och hållbar utveckling är allt viktigare för fakulteten”

3 december, 2019

MILJÖARBETE. Efter 15 år som fakultetens miljösamordnare är det snart dags för Mats Sandberg att lämna över stafettpinnen. Under hans tid har blan … [Read More...]

Aktuellt om byggaktiviteter på Medicinareberget – arbete i Medicinarelängan kan innebära mer buller

3 december, 2019

BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här en översikt över de byggarktiviteter som de närmsta veckorna kan påverka dig på olika platser på Medici … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen