BREDDAD REKRYTERING. Fyra klasser i årskurs 6 från Svartedalsskolan på Hisingen har besökt Sahlgrenska akademin och testat hur det är att studera på universitetet. De prövade bland annat stetoskop och fick göra egna brustabletter.
– Samarbetet med Svartedalsskolan ligger inom ramen för Sahlgrenska akademins arbete med breddad rekrytering och är mycket uppskattat av både lärare och elever på Svartedalsskolan, och av lärare och studenter på vår fakultet, säger kommunikatören Anette Nilsson, som leder projektet för Sahlgrenska akademins räkning.
Sju av Sahlgrenska akademins grundutbildningsprogram hade anordnat varsin station som eleverna besökte. På stationen fick eleverna information om yrket, vad man gör på programmet och praktiskt testa olika saker.
Hos läkarprogrammet lärde sig eleverna om hjärta och lungor. De lyssnade med stetoskop och lärde sig om vilo- och arbetspuls. I dietisternas kök fick de laga mat och eleverna fick också lära sig om energi i olika typer av livsmedel. Hos apotekarprogrammet fick de tillverka brustabletter och titta på olika beredningar. Sjukhusfysikerna pratade om radioaktiva ämnen, hur man kan mäta dem både i naturen och kroppen och hur man kan använda radioaktiva ämnen för att ta reda på om en människa är sjuk eller frisk. Hos tandteknikerna fick de se hur tänder designas i ett dataprogram och de fick själva pröva på att skapa en tand genom att vaxa upp den i full storlek. Tanden fick de ta med sig hem. Hos biomedicinska analytikerna handlade det om blod: eleverna fick titta på blodkärl med hjälp av en venlampa, undersöka blod i mikroskop och rita av cellerna i blodet. Tandläkarna pratade om karies och vilka faktorer som har betydelse för risken att få hål i tänderna och eleverna gjorde smaktest där de testade olika sockerkoncentrationer för att komma fram till vilken som smakade sött och vilken som var mest tilltalande.
– Eleverna fick också en uppgift som de ska göra på skolan, och som de ska redovisa när de kommer tillbaka hit till Sahlgrenska akademin senare under våren, berättar Anette Nilsson.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: ANETTE NILSSON