UNGA FORSKARE. Det finns goda möjligheter för fler inom Sahlgrenska akademin att få projektbidrag från VR för unga forskare. Det konstaterar både Forsknings- och innovationskontoret och Future Faculty, som nu erbjuder medlemmar en handfast workshop, där du får två dagar att vässa din ansökan.
De senaste åren har bara ett fåtal unga forskare inom Sahlgrenska akademin fått medel inom den kategorin i Vetenskapsrådets stora utlysning. Future Faculty och Sahlgrenska akademins ledning är överens om att det finns goda potential för betydligt fler unga forskare att lyckas ro hem ett VR-bidrag för unga forskare.
– Det är inte konkurrenskraft eller kompetens som saknas för att vi ska landa fler VR unga forskare. Forsknings- och innovationskontoret drar slutsatsen att vi helt enkelt inte är tillräckligt bra på att söka. Både kvaliteten och kvantiteten på ansökningarna från Sahlgrenska akademin kan öka, säger Cecilia Bull, som leder Future Faculty vid Sahlgrenska akademin tillsammans med Elisabet Jerlhag Holm.
Workshopen tar två heldagar – 21-22 februari 2018. Där diskuteras och slipas deltagarnas utkast till VR-ansökningar, med målet att de ska bli tydligare och skarpare. Vad är viktigast att få fram i ansökan?
Egna positiva erfarenheter
Både Cecilia och Elisabet har egna goda erfarenheter av liknande workshops, där utkast till ansökningar nagelfarits och diskuterats för att bli bättre.
– Det har fungerat superbra för mig. Jag har fått bättre struktur, skärpa, tydlighet och resultatet har blivit en mer fokuserad ansökan, som också hörde samman väl med mitt CV, säger Elisabet.
Cecilia berättar att den forskargrupp hon ingår i arbetar mycket aktivt med att gemensamt lära sig att skriva, både artiklar och ansökningar. Tillsammans med de juniora forskningsledarna utbildar gruppens professor doktoranderna i detta.
– Större ansökningar skriver vi tillsammans som grupp under en intensiv tvådagarsworkshop. Jag har lärt mig att inte sitta själv på min kammare när jag skriver, utan ta tillvara på varje gruppmedlems kompetens. Det kräver också ett mer strukturerat sätt att skriva än jag tidigare varit van vid, vilket också blir mer effektivt, säger hon.
Lätt att bli medlem
Du som är intresserad ska ansöka senast den 15 januari 2018. Ansökan ska innehålla ett utkast till VR-ansökan och din CV. Du skriver också ett kort brev som motiverar varför just du vill gå kursen. Kursen är gratis att gå, och har plats för cirka tio deltagare. Kursen är öppen för medlemmar i Future Faculty, men den som ännu inte är medlem kan enkelt bli det. Här finns mer information om workshopen: https://gubox.box.com/s/62hpac255ud9xljyldcc2wid9bq40uua
Future Faculty arbetar på flera sätt för att stärka unga forskare på Sahlgrenska akademin, bland annat genom seminarier, undersökningar och workshops. Den 4 december kommer bland annat Henrik Lindskog från Forsknings- och innovationskontoret att berätta mer om EU-programmet Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowships, som kan ge möjlighet för unga forskare att rekrytera en internationell postdok. http://130.241.135.136/2017/09/43263/
Vill du bli medlem i Future Faculty? Det är enkelt – och helt gratis: mejla futurefaculty@sahlgrenska.gu.se
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN