NY STUDIE. Proteinet PAQR-2 är specifikt nödvändigt för att hantera kost som innehåller mättade fetter. Upptäckten, som nu publicerats i tidskriften PLoS Genetics, är resultatet av ett långvarigt samarbete mellan forskargrupper vid den Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin.
Fett är viktigt för människokroppen, inte bara som ett sätt att lagra energi, utan också som viktig byggsten. Och varje membran som omger cellen och dess inre organeller, består främst av fett. Men alla fetter är inte likadana. Mättade fetter, som finns rikligt i animaliska fetter, tenderar att bilda ”styva” cellmembran. Omvänt tenderar omättade fetter, som finns i vegetabiliska oljor, att bilda ”flexibla” membran.
– För att cellerna ska kunna fungera ordentligt måste membranen ha precis rätt grad av fluiditet för att tillåta proteiner att röra sig inuti membranerna, interagera med varandra och fungera korrekt, säger Marc Pilon, professor i genetik vid Göteborgs universitet, som lett den forskningsstudie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS Genetics.
Styrkan av samarbete
Forskningsresultatet är ett exempel på hur forskare inom olika forskningsområden lyckas nå längre tillsammans än de hade gjort var och en för sig. Medförfattare till artikeln är även Jan Borén och Marcus Ståhlman, vars grupp fokuserar på lipidmetabolism och hur störningar i ämnesomsättningen av fetter ger upphov till sjukdomar. Tack vare ett bidrag från Lundbergsstiftelsen har gruppen kunnat etablera en metodplattform för avancerade analyser av lipider som kallas lipidomics. Marcus Ståhlman som är ansvarig för lipidomics-plattformen har analyserat lipidsammansättningen i muterade C. elegans som fått äta fett med olika sammansättningar.
– Marc är en fantastiskt innovativ och skicklig forskare som arbetar med C. elegans vilket är ett oerhört intressant och kraftfullt modellsystem, säger Jan Borén, och fortsätter:
– Många blir kanske förvånade över att studier i C. elegans maskar kan ha relevans för human patofysiologi, men dessa studier klarlägger hur vi trots intag av mättat fett förmår upprätthålla fungerande cellmembraner. Fetterna är livsviktiga byggstenar för kroppen, men det är känt att högt intag av mättat fett ökar risken för insulinresistens. Vi försöker förstå de bakomliggande mekanismerna för detta.
Liten mask skyddas mot mättat fett genom ett protein
Fetterna i cellmembranen fås huvudsakligen via kosten. En liten mask, C. elegans, en populär modellorganism som används i forskning över hela världen, har ett speciellt protein som är specifikt nödvändigt för att hantera kost som innehåller mättade fetter. Masken innehåller ett protein, PAQR-2, som trivs med en kost som innehåller mättade fetter.
– Vi upptäckte att om vi matade muterade maskar, som saknade PAQR-2, så blev cellmembranen stela och slutligen dog maskarna. Så proteinet PAQR-2 är viktigt för att överleva när kosten innehåller mättade fetter, säger Marc Pilon
Nästa steg i forskningen blev att undersöka om människor också har ett protein som gör samma jobb som maskens protein PAQR-2.
Liknande protein hos människan
När DNA-sekvenser jämfördes fann forskarna att maskens protein (PAQR-2) är mycket lik två mänskliga proteiner som kallas AdipoR1 och AdipoR2. Dessa beskrivs i den vetenskapliga litteraturen som proteiner som skyddar mot diabetes, men vilka de exakta cellulära funktionerna är har inte varit helt klarlagt.
– Vi fann att den humana AdipoR2 liknade maskens PAQR-2. Båda är evolutionärt konserverade proteiner, som är väsentliga för att förhindra giftig påverkan på cellmembranen genom mättade fetter, säger Marc Pilon.
Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLoS Genetics.
TEXT: CARINA ELIASSON/ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN