BYGGPLANER. Ett inomhustorg med ett varierat lunchutbud, ett träningscenter som erbjuder olika motionsformer och en gemensam reception för hela satsningen kring Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Medicinareberget. Det var några av de förslag som lyftes fram under den workshop som hölls strax före midsommar om det stöd och den service som Sahlgrenska Life skulle kunna omfatta.
Sahlgrenska Life är ett samverkansprojekt mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, med målet att stärka livsvetenskaperna genom att knyta Medicinareberget och sjukhusområdet närmare varandra med nya byggnader. Projektet är i sin linda, och befinner sig än så länge i det första skedet av den byggprocess som kan leda till nya byggnader vid och över Per Dubbsgatan.
Strax före midsommar hölls en workshop för att ge underlag för diskussionerna om vilket serviceutbud som behövs när vår arbetsplats utvecklas.
– Vi håller workshopen för att bredda diskussion i ett tidigt skede, innan något är bestämt, och på så vis fånga upp de krav och önskemål från de som daglidags finns på sjukhuset och på Medicinareberget. Resultaten från workshopen blir sedan en del av förstudien, säger Andreas Eklöf, som är konsult från Inobi, och som leder arbetet med förstudien för Sahlgrenska Life.
Det var ett fyrtiotal medarbetare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Science park, fastighetsutvecklarna, Folktandvården Västra Götaland, Sahlgrenska akademin, Biomedicinska biblioteket och även från andra delar av universitetet som samlades för workshopen.
Efter en översiktlig introduktion till teorierna om hur goda mötesplatser kan skapas, fick alla deltagare möjlighet att skriva ned alla de stödfunktioner och serviceinrättningar som man själv skulle önska fanns tillgängliga inom Sahlgrenska Life. Deltagarna delades sedan in i fem olika arbetsgrupper som gick igenom och preciserade förslagen tillsammans. Grupperna fick också ange vilken plats inom Sahlgrenska Life och inom hela området som var lämpliga för de olika förslagen, och sedan presentera sina idéer för de andra.
Här är några av de idéer som framkom under workshopen:
- Ett 8-kilometers motionsspår från Änggården och upp över taken på Sahlgrenska Life, och vidare till Medicinareberget.
- Ett hotell som kan användas av vem som helst – gästforskare, patienter, anhöriga, konferensdeltagare.
- En konferensanläggning.
- En pub.
- En mataffär.
- En elbuss i slinga över Medicinareberget.
- En pool för lånecyklar, och en cykelverkstad.
- En bokhandel.
- En representativ lunchmatsal där man kan undvika att behöva köa när man har besök.
- Särskilda arbetsplatser som besökare kan låna, gärna i anslutning till ett café.
Ett varierat lunchutbud lyftes fram av flera deltagare under workshopen. Idén om en Food Court – alltså en öppen plats där ett och samma sällskap kan välja att köpa mat från någon av flera olika restauranger eller ha med sig en egen matlåda och ändå kunna sitta tillsammans och äta lunch – var den idé som fick flest tummar upp när workshopen avslutades. Även en träningslokal med både gymträning och gruppaktiviteter, som gärna drivs av någon av friskvårdskedjorna, lyftes också fram som extra viktigt, liksom en reception som kan tjäna som en gemensam ingång till allt det som Sahlgrenska Life kan erbjuda.
Här kan du läsa dokumentationen från workshopen: https://gubox.box.com/s/2yezi226xljas5t4ti11kpqt257yisbh
Resultaten från workshopen blir nu en del av den förstudie som pågår, vars slutliga resultat ska presenteras i början av oktober.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN