KRÖNIKA. Alla idéer kommer nu upp på bordet under arbetet med Sahlgrenska Life, skriver prodekan Eric Hanse i sin krönika. Projekten anordnar både workshops och studieresor för att fånga in Göteborgs universitets och Västra Götalandsregionens framtida gemensamma behov.
Detta är en spännande tid för Sahlgrenska akademin. Vi befinner oss i början av en omfattande utvecklingsperiod, som jag är övertygad om kan ge oss betydligt bättre förutsättningar både för forskning, utbildning och samverkan inom hälsovetenskap. Universitetets beslut att samla livsvetenskaperna på Medicinareberget kommer att föra oss närmare våra samarbetspartners inom akademin, sjukvården och industrin, och genom projektet Sahlgrenska Life har vi potential att få en akademisk miljö som i ännu högre grad präglas av ett translationellt arbetssätt, kreativitet och möten över ämnes- och professionsgränser.
Just nu har vi chansen att föra fram alla de idéer som kan ge oss ett riktigt drömcampus
Organisationen kring projektet byggs nu ut. Inom kort kommer vi att utse fyra nya arbetsgrupper, med ansvar för utbildning, djurhantering, ersättningslokaler och forskningslokaler på Medicinareberget. Vi har också framfört att vi önskar att det tillsätts en byggprojektledare för Sahlgrenska akademin, som ett professionellt stöd i den fortsatta processen.
Just nu, när vi befinner oss i det allra tidigaste skedet, har vi chansen att föra fram alla de idéer som kan ge oss ett riktigt drömcampus. För mig finns det inget egenvärde att bygga nya hus, det är våra framtida behov och våra verksamhetsmål som styr.
Vid olika workshops lägger vi nu upp alla idéer på bordet
Det första etappmålet under byggprocessen är den förstudie för Sahlgrenska Life som ska presenteras nu till hösten. Förstudien kommer att ge en god översikt över vilka behov vi har gemensamma med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och som nya byggnader kan uppfylla. Vid olika workshops lägger vi nu upp alla idéer på bordet, och om vi gillar de idéer som kommer fram undersöker vi dem närmare för att se om de går att uppfylla. Inom kort kommer vi exempelvis att hålla en workshop om det stöd och den service som behövs i vår närhet, som möjligheter till fika, övernattning, träning, rekreation och andra mer sociala funktioner. Under workshopen ska vi diskutera vilka sådana funktioner vi i framtiden tror att vi behöver i vår arbetsvardag, och även var sådana funktioner skulle kunna placeras.
Förstudien kommer också att innehålla en omvärldsanalys, som pekar på de trender som finns när det gäller utvecklingen inom biomedicinsk forskning och universitetssjukvård i världen. Flera givande studiebesök, bland annat i London, Köpenhamn, Oslo och Stockholm, har visat oss på möjligheter vi inte tänkt på tidigare och ökat vår förståelse för hur byggprocesser fungerar. Nu senast var en stor delegation från Göteborg på besök på Karolinska Institutet och Nya Karolinska Solna.
De svar vi har delar vi gärna med oss av
Vi befinner oss så tidigt i processen, och därför är det många frågor vi just nu inte kan besvara fullt ut. Men de svar vi har delar vi gärna med oss av. Alla frågor är välkomna att ställas till vår frågelåda medicinareberget@gu.se.