MEDICINAREBERGET. Nu finns en rykande färsk campusplan som anger inriktningen för Medicinarebergets fysiska utveckling fram till år 2040. Campusplanen fokuserar på att skapa kortare avstånd och på att förtäta bebyggelsen på berget.
Enligt universitetets strategiska lokalförsörjningsplan ska aktuella utvecklingsplaner finnas för samtliga byggnader och områden där universitetet bedriver verksamhet. Först ut är Campusplan Medicinareberget. Campusplanen skapar en samsyn kring Medicinarebergets långsiktiga utveckling, och har tagits fram av avdelningen för strategisk fastighetsutveckling, i samråd med Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten. Arbetet har genomförts tillsammans med Akademiska Hus, som är fastighetsägare till stora delar av campus.
Planen utgår från en vision om ett framtida campus år 2040, som ska öka samverkan inom Life Science på berget, möjliggöra att campus som ärlevande och attraktiv att arbeta och bo i, skapa en tydlig identitet för Medicinareberget som campus, samt förbereda campus för en kontinuerlig utveckling.
– Campusplanen drar ihop vår bebyggelse och koncentrerar verksamheterna till områdets kärna, och använder Medicinaregatan som en naturlig gräns för campusområdet. Den långsiktiga målsättningen är att koncentrera verksamheterna in på berget, ge möjlighet för en förtätning och utbyggnad och skapa korta avstånd som stimulerar vår samverkan inom Life Science och som ger ett mer levande campus, säger prodekan Eric Hanse.
Fyra strategier för att nå målen
Efter många års arbete, bland annat med Vision 2020 – Medicinareberget, kan nu målen med campus fysiska utveckling sammanfattas som ett samverkande, levande, tydligt och utvecklingsbart campus. Genom att samla verksamhet och stödfunktioner till bergets södra del ges möjlighet till en ökad täthet mellan både byggnader och människor. Mer publikt orienterade verksamheter placeras med fördel mot gatan vid områdets nya gräns. Tydligt definierade huvudstråk ska leda rörelser genom campus och koppla mot viktiga kommunikationsnoder vid Per Dubbsgatan och Guldhedsgatan. Byggnader och övergångar ska på ett naturligt sätt koppla samman campus med sjukhusområdet. Även bostäder för studenter och gästforskare ska byggas på campus Miljön på Medicinareberget ska också ha utvecklade grönytor, mötesplatser och möjligheter att kunna genomföra sociala aktiviteter och fritidsaktiviteter.
Projektplanen uppdateras löpande
Campusplanen tar särskilt fasta på två idéer för Göteborgs universitets fortsatta arbete med utvecklingen av Medicinareberget: Att skapa translationella centrum där sjukvård, forskning, utbildning kan integreras och där samverkan med näringslivet möjliggörs, samt den kraftsamling inom Life Science i Göteborg som slogs fast av universitetsstyrelsen i ett beslut i juni förra året.
Till campusplanen hör också en projektplan, som på ett mer konkret sätt visar på ett antal möjliga projekt som vart och ett bidrar till att forma Medicinareberget 2040. Projektplanen är ett levande dokument, som kommer att justeras för att kontinuerligt hållas aktuell.
Här kan du läsa dokumenten:
- Campusplan – Campus Medicinareberget 2017-2040: http://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1638/1638428_campusplan_medicinareberget_optimerad.pdf
- Projektplan – Campus Medicinareberget 2017- 2040: http://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1638/1638419_projektplan_campus_medicinareberget_optimerad.pdf
TEXT: ELN LINDSTRÖM CLAESSEN