Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Tio års arbete för framtidens forskare

30 januari, 2017

FÖRST OCH SENAST. Alexandra Krettek, till vänster, var en av inititivtagarna till det som då kallades Junior Faculty, och dess första ordförande för tio år sedan. Cecilia Bull, till höger, har just påbörjat sin tvåårsperiod som ordförande för Future Facuklty, ett uppdrag hon delar med Elisabet Jerlhag Holm.

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Som ung forskare är det en fördel om man kan tänka utanför boxen. Det var ett återkommande budskap under Future Facultys jubileumsseminarium. Flera talare konstaterade att utvecklingen går långsamt i universitetsvärlden – de frågor som var hetast när organisationen bildades för tio år sedan är lika aktuella idag.

Future Faculty vill se tydligare karriärvägar för forskare som saknar fast anställning. Det var grundplåten när organisationen officiellt bildades i januari 2006, och det är också den centrala frågan för dagens Future Faculty. Rektor Pam Fredman, som i sin roll som dekan för Sahlgrenska akademin stödde bildandet av det som då kallades Junior Faculty, gav ett inledande tal vid jubileet. Att skapa bättre möjligheter för forskare att skapa en karriärväg ligger henne varmt om hjärtat, men hon menade att situationen inte förändrats särskilt mycket sedan 2007.

Pam Fredman

– Då satsade VR på forskarassistenttjänster, och många fick inledningsvis det felaktiga intrycket att dessa skulle leda till fasta tjänster. Forskare som fått tjänsterna blev besvikna när det inte blev så, mindes Pam Fredman:
– Under de tio år som gått har vi inte kunnat hitta en lösning som ger bättre möjligheter för forskare att etablera sig, och läget verkar istället ha försvårats ytterligare. Vi måste få till en karriärväg, och jag kommer att slåss för tenure track, där man kan få en tillfällig anställning som biträdande lektor som omvandlas till en fast tjänst, under förutsättning att man uppfyller tydliga och transparenta villkor.

Vill se fler bilda liknande nätverk

I dagsläget är Sahlgrenska akademin den enda fakulteten vid GU som har en etablerad Future Faculty, men förhoppningsvis kommer den Naturvetenskapliga fakulteten att följa efter, där det finns planer på att skapa en liknande organisation. Pam Fredman betonade att Future Faculty har en viktig roll att fylla, och att hon gärna skulle se att fler fakulteter skapade liknande nätverk för forskare.

– Det är ju ni som kan ge oss bilden av hur verkligheten ser ut bland forskare som ännu inte fått fasta anställningar eller fått möjlighet att etablera sig som självständiga forskare. Om ni ska få till en förändring måste ni organisera er tillsammans med andra lärosäten, så att frågorna kan lyftas till det nationella planet, var Pam Fredmans budskap.

Marie Kalm, som fram tills helt nyligen var co-chair för Future Faculty, framförde att det sedan något år tillbaka finns just en sådan nationell paraplyorganisation som Pam Fredman efterfrågade, nämligen National Junior Faculty.

Viktiga erfarenheter

Till sitt tioårsjubileum hade Future Faculty bjudit in en rad tidigare ordföranden som berättade om sina erfarenheter och också gav en inblick i hur deras egen akademiska karriär hade gått. Flera av de tidigare ordförandena visade sig ha bytt spår, antingen i sin forskning eller genom att satsa mer energi på administrativa och organisatoriska uppdrag.

Alexandra Krettek

Alexandra Krettek, som 2007 var med och bildade det som då kallades Junior Faculty, har gjort ett riktigt lappkast i sin forskning. 13 år efter sin disputation hade hon fortfarande ingen fast tjänst, men fick ett lektorat inom folkhälsa på Nordic Schoool of Public Health NHV. Den tjänsten innebar att hon förflyttade sig från laboratoriemiljön mot befolkningsperspektivet. Hon valde också att engagera sig i flera uppdrag på sitt nya lärosäte.
– Jag vill uppmuntra er att inte vara för smala och bara snöa in på er egen forskning. Det finns många andra erfarenheter som kommer att vara till nytta för dig i framtiden. Hitta de extra uppgifterna som hjälper dig framåt, sade hon bland annat till åhörarna.

Nya krafter tar vid

Future Faculty leds sedan några år tillbaka av ett ordförandepar, för att uppgiften inte ska bli för betungande. När Marie Kalm nu avslutar sin två som ordförande tar Cecilia Bull över efter henne.

Tydligare karriärvägar kommer även fortsättningsvis vara en viktig fråga för Future Faculty, konstaterar Cecilia Bull, som är forskare på institutionen för vetenskaper:

– Vi vill försöka förutspå de behov som kommer att uppstå bland de anställda över tid, när de rör sig framåt i karriärstegen, och ge förslag på hur akademin kan möta dessa.

Future Faculty ska också hjälpa sina medlemmar att hitta rätt på arbetsmarknaden, genom att ge information om de möjligheter som finns på universitetet, inom industrin och i regionen.

– Ett annat spännande förslag som vi driver inom Future Faculty är bildandet ett nätverk av disputerade ”coacher” som doktorander ska kunna vända sig till under forskarutbildningen för att få stöd och rådgivning angående frågor som både är relaterade direkt till projekt men även andra frågor, berättar Cecilia Bull.

Tioårsjubileet firades med bubbel och snacks.

Vid flera tillfällen har Future Faculty kartlagt arbetssituationen på Sahlgrenska akademin genom enkäter som skickas ut till medlemmarna – den senaste handlade om jämställdhet på Akademin. Enkäterna används som underlag för förslag på förändringar och kan också tänkas publiceras i vetenskapliga tidskrifter så att alla kan ta del av resultaten.

Träffar ledningen regelbundet

Medlemskapet i Future Faculty kostar inget och kräver inget engagemang från medlemmens sida. Medlem blir du enkelt genom att mejla futurefaculty@sahlgrenska.gu.se.

Future Faculty arbetar både lokalt och på nationell nivå för att lyfta frågor som berör yngre forskare. På Medicinareberget har organisationen regelbundna möten med fakultetsledningen, och arrangerar flera seminarier om hur man skriver en bra ansökan, hur man vässar sitt CV och annat som är bra för den som vill etablera en akademisk karriär. Seminarierna skapar också nätverk mellan unga forskare inom olika delar av akademin.

Här kan du läsa mer om Future Faculty vid Sahlgrenska akademin: http://sahlgrenska.gu.se/english/research/future_faculty

Här kan du läsa mer om National Junior Faculty: http://www.nationaljf.se/

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Flera av Future Facultys tidigare ordföranden gav presentationer under jubuleumsseminariet. Här Åsa Torinsson Naluai under hennes anförande.

Av: Elin Lindström
Taggat med: Future Faculty, jubileum, rektor Pam Fredman, seminarier och konferenser, Unga forskare

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor