FORSKNING. För andra året i rad genomför Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset inom kort en gemensam forskningsdag. Förra årets Forskningsdag blev helt fullbokad, men än finns platser kvar till årets arrangemang.
Forskningsdagen äger rum den 2 mars i konferenscentrum Wallenberg. Det kostar inget att komma, och dessutom blir du bjuden på lunch. Om du inte har möjlighet att lyssna hela dagen kan du välja att komma antingen under förmiddagen eller eftermiddagen. (Här kan du anmäla dig: https://app.legaonline.se/form/Wallenberg/1415994)
Programmet ägnas hela dagen åt kliniknära forskning. De tre huvudseminarierna handlar om fetmakirurgi, orala sjukdomar och livmodertransplantation. (Här kan du se programmet: https://gubox.box.com/s/jojdlxeyuc2rzfai276ffaohxkf5w6y5)
I Göteborg är det goda samarbetet mellan akademi och universitetssjukhus ett signum för den kliniska forskningen.
– Det är väldigt många av akademins forskare som är verksamma på SU. Universitetssjukhuset är utan tvekan vår viktigaste samarbetspartner, konstaterar Eric Hanse, prodekanus för Sahlgrenska akademin och fortsätter:
– När jag ser programmet för Forskningsdagen imponeras jag av bredden, och det är också detta jag mest ser fram emot att ta del av under dagen.
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att Forskningsdagen vänder sig till alla anställda, och poängterar att det är en del av kompetensutvecklingen att ta del av aktuell forskning:
– Det är viktigt att vi satsar på utbildning inom alla sjukhusets kärnområden, det vill säga sjukvård, utbildning och forskning. Då känner man sig säkrare i sin yrkesutövning och arbetsmiljön blir bättre. Dessutom blir det roligare att jobba om man vet mer, säger hon.
Förra årets Forskningsdag blev helt fullbokad. Mot slutet av dagen var det dock betydligt glesare i publiken, något som programansvariga dragit lärdom av:
– Vi har tagit fram ett program som är lika intressant hela vägen till slutet. I år avslutar vi med en presentation kring uterustransplantation, som verkligen är spjutspetsforskning från Göteborg och ett projekt som rönt oerhört stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt, berättar Anna Nilsdotter, FoUU-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv ser fram emot att få möjlighet att lyssna på dagens talare:
– Jag är relativt ny i Göteborg, så för mig innebär Forskningsdagen ett jättebra tillfälle att både knyta kontakter och ta del av allt spännande som händer här i Göteborg.