UNGA FORSKARE. Mycket är på gång för Future Faculty, som nu dessutom firar tio år. Jubileet uppmärksammas med ett seminarium den 19 januari.
Under seminariet den 19 januari kommer flera av Future Facultys tidigare ordföranden dela med sig av sina erfarenheter, bland andra Alexandra Krettek, som var med när Future Faculty bildades 2006. Rektor Pam Fredman kommer inleda jubileet, som avslutas med ett festligt mingel. Här kan läsa mer om seminariet: http://130.241.135.136/2016/12/37136/
Future Faculty växer, och organiserar nu uppemot 300 yngre forskare vid Sahlgrenska akademin. Organisationen arbetar fortfarande aktivt för att främja juniora forskares intressen, vilket också var fokus för Junior Faculty vid bildandet 2006. Liknande organisationer finns vid flera andra lärosäten, och nyligen bildades också en nationell paraplyorganisation, National Junior Faculty (NJF), som för samman nätverk vid olika lärosäten i Sverige.
– NJF arbetar för att Sverige ska ha den bästa strategin för att lyfta forskningen i landet, och för att skapa bra forskningsmiljöer för unga forskare. Genom NJF har vi bland annat gett synpunkter till Vetenskapsrådet på finansieringssystemet, och skrivit inspel i Svenska Dagbladet angående karriärstrukturen för unga forskare i Sverige, säger Marie Kalm, som är en av Future Facultys nuvarande två ordföranden.
Future Faculty vid Sahlgrenska akademin har just nu uppdraget att leda även NJF. I slutet av oktober organiserade Future Faculty det NJF-möte som samlade dess representanter i Göteborg. Förutom Göteborg fanns representanter från Karolinska Institutet, Linköping universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet, och, för första gången, Örebro universitet. Även Sveriges Unga Akademi deltog vid mötet. Mötet handlade mycket om att hitta tydligare former för samarbetsorganet, och att prioritera gemensamma frågor som NJF kan arbeta med.
På lokal nivå arbetar Future Faculty för att etablera ett mentorprogram för unga forskare, vilket också är en fråga på NJF:s agenda – då på nationell nivå. Mentorprogrammet skulle kunna vara ett stöd för forskare som arbetar för att bli mer etablerade, och ge kontakt med en mer erfaren forskare att diskutera karriärvägar, forskningsidéer, ledarskap och andra frågor.
– En av våra diskussioner på NJF:s möte handlade om vad en junior forskare egentligen är, och vilket begrepp som är det bästa att använda. Att kalla oss själva för unga forskare fungerar inte, för vi har stor spännvidd i ålder bland våra medlemmar. Ett förslag är att vi borde tala om Early Carreer Reserchers, och det tycker jag ger en bra beskrivning av vad det handlar om, säger Elisabet Jerlhag-Holm, som också är ordförande för Sahlgrenska akademins Future Faculty tillsammans med Marie Kalm.
– Vi vill också utveckla våra möjligheter att arbeta mer med samverkan, det som tidigare kallades för tredje uppgiften. Detta är en fråga som diskuteras tillsammans med Sveriges unga akademi. Det finns många juniora forskare som vill ge tillbaka till samhället och sprida mer kunskap, säger Marie Kalm.
Under förra året genomförde NJF också en undersökning om unga forskares villkor, och resultaten från undersökningen bearbetas nu för att kunna publiceras i en peer review tidskrift.
Nästa NJF-möte hålls i Linköping i februari. Då kommer även ordförandeklubban att lämnas över på ett år till en ny ordförande för den nationella paraplyorganisationen NJF.