Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Experimenterar gärna i labbet – och i köket

14 november, 2016

AKADEMILIV MÖTER. Malgorzata Haggu, molekylärbiolog på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, trivs lika bra vid laboratoriebänken som vid spisen. Och recepten delar hon gärna med sig av på sin matblogg på nätet.

Idag var det Malgorzatas tur att stå för fikat på avdelningen, och hon låter mig smaka på kakan hon bjöd kollegorna på tidigare samma dag. På fatet ligger ett polskt bakverk – en saftig kaka, med mycket hackade nötter och torkad frukt.

Bakverket Ekorre
Bakverket Ekorre

– Den kallas Ekorre på polska, för att ekorrar gillar ju nötter! säger hon leende.

Många av recepten på hennes blogg är modifierade, klassiska recept från hennes gamla hemland Polen, men hon har också skapat egna varianter av recept från sin makes hemland Iran.

– Jag följer nästan aldrig recepten. Varje gång jag ska laga en rätt förändrar jag receptet lite, för att undersöka hur det bli och för att skapa ett bättre recept.

Bloggen, matmedmera.eu (http://matmedmera.eu/), har hon drivit i åtta år, och nu har den omkring 600 besökare varje dag. Nyligen uppmärksammades den av Aftonbladet, som tipsade om hennes recept på tacospannkaka. http://www.aftonbladet.se/matvin/article23748456.ab

Det började med att hon tyckte att en blogg skulle vara ett bra sätt att samla sina recept på. Nu ägnar hon ungefär två timmar om dagen åt bloggen – hon svarar på frågor och kommentarer, hon letar inspiration, hon planerar och lagar mat, hon fotograferar och publicerar sina recept.

– Jag lagar mat från bloggen varje dag. Det är alltid fest hemma hos oss! Matlagning är min passion och bloggen är min hobby, och det är min familj vana vid. De frågar ”får vi äta nu?” för de vet att jag gärna vill fotografera maten för bloggen innan middagen.

För att bilderna ska bli bra har hon byggt upp en liten fotostudio i sitt hem, där ljussättningen låter maten komma till sin rätt.

Både Malgorzata själv och hennes äldsta son använder bloggen som den stora familjekokboken.
– Min son bor i Stockholm, och ibland ringer han för att han letar efter ett visst recept som han vill laga, och jag hjälper honom hitta rätt i bloggen, säger Malgorzata.

malgorzata-haggu-labbarPå mikrobiologen arbetar Malgorzata Haggu i Anna Karlssons grupp, där hon genomför laboratorieförsök med galectin-3, ett kolhydratbindande protein som spelar en viktig roll i modifieringen av immunsvaret. Ofta blir det långa dagar i labbet. Försöken görs i olika steg, och Malgorzata brukar börja tidigt för att hinna hem till familjen.

– Jag tycker om att labba och jag gillar att börja tidigt. Jag är ofta först på plats på morgonen, kanske för att jag trivs med att kunna koncentrera mig på det jag gör. Det är avkopplande, och jag gillar att kunna arbeta ensam, precis som i köket.

Malgorzata tipsar om några goda recept från sin blogg, och börjar med två julrecept!

Bigos – ”En riktig paradrätt i Polen, som av tradition serveras på juldagen. Det är ett långkok med kål och kött som bara blir godare av att få stå i kylen och någon dag eller två.”
http://matmedmera.eu/bigos-polsk-paradratt/

Polsk vallmostrudel – ”Detta är ett traditionellt polskt bakverk, som jag brukar baka vid juletid. Förberedelseprocessen är ganska lång, men kan delas i etapper.”
http://matmedmera.eu/makowiec-polsk-vallmostrudel/

Sallad med bondbönor och bovete – ”Jag älskar bondbönor, som är stora, gröna och har en mild söt smak. Men de är godast när de är färska, så detta är en sallad man helst ska göra på sommaren”
http://matmedmera.eu/bondbonor-och-bovetesallad/

Kornsallad med trattkantareller – ”Sallad med korn är en personlig favorit som jag gärna har i min lunchlåda. Salladen kan serveras både varm eller ljummen. Den karamelliserade löken i denna sallad ger en härlig sting.”
http://matmedmera.eu/kornsallad-med-trattkantareller/

Polska raggmunkar – ”Jag älskar raggmunkar och lagar det ofta. Till skillnad från de svenska raggmunkarna har vi inte mjölk i de polska, vilket gör att smeten får en fastare konsistens. Själva raggmunkarna är luftiga och goda!”
http://matmedmera.eu/gammal-klassiker-polska-raggmunkar/

Soppa på rågsurdeg – ” Detta är en polsk nationalrätt, som äts till vardags i Polen och som ofta finns på menyn på restauranger.”
http://matmedmera.eu/zurek-polsk-soppa-pa-ragsurdeg/

Här kan du läsa hela Malgorzatas blogg: http://matmedmera.eu/

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Akademiliv möter, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, institutionen för medicin, laboratorium, mat, reumatologi

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor