AKADEMILIV MÖTER. Malgorzata Haggu, molekylärbiolog på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, trivs lika bra vid laboratoriebänken som vid spisen. Och recepten delar hon gärna med sig av på sin matblogg på nätet.
Idag var det Malgorzatas tur att stå för fikat på avdelningen, och hon låter mig smaka på kakan hon bjöd kollegorna på tidigare samma dag. På fatet ligger ett polskt bakverk – en saftig kaka, med mycket hackade nötter och torkad frukt.
– Den kallas Ekorre på polska, för att ekorrar gillar ju nötter! säger hon leende.
Många av recepten på hennes blogg är modifierade, klassiska recept från hennes gamla hemland Polen, men hon har också skapat egna varianter av recept från sin makes hemland Iran.
– Jag följer nästan aldrig recepten. Varje gång jag ska laga en rätt förändrar jag receptet lite, för att undersöka hur det bli och för att skapa ett bättre recept.
Bloggen, matmedmera.eu (http://matmedmera.eu/), har hon drivit i åtta år, och nu har den omkring 600 besökare varje dag. Nyligen uppmärksammades den av Aftonbladet, som tipsade om hennes recept på tacospannkaka. http://www.aftonbladet.se/matvin/article23748456.ab
Det började med att hon tyckte att en blogg skulle vara ett bra sätt att samla sina recept på. Nu ägnar hon ungefär två timmar om dagen åt bloggen – hon svarar på frågor och kommentarer, hon letar inspiration, hon planerar och lagar mat, hon fotograferar och publicerar sina recept.
– Jag lagar mat från bloggen varje dag. Det är alltid fest hemma hos oss! Matlagning är min passion och bloggen är min hobby, och det är min familj vana vid. De frågar ”får vi äta nu?” för de vet att jag gärna vill fotografera maten för bloggen innan middagen.
För att bilderna ska bli bra har hon byggt upp en liten fotostudio i sitt hem, där ljussättningen låter maten komma till sin rätt.
Både Malgorzata själv och hennes äldsta son använder bloggen som den stora familjekokboken.
– Min son bor i Stockholm, och ibland ringer han för att han letar efter ett visst recept som han vill laga, och jag hjälper honom hitta rätt i bloggen, säger Malgorzata.
På mikrobiologen arbetar Malgorzata Haggu i Anna Karlssons grupp, där hon genomför laboratorieförsök med galectin-3, ett kolhydratbindande protein som spelar en viktig roll i modifieringen av immunsvaret. Ofta blir det långa dagar i labbet. Försöken görs i olika steg, och Malgorzata brukar börja tidigt för att hinna hem till familjen.
– Jag tycker om att labba och jag gillar att börja tidigt. Jag är ofta först på plats på morgonen, kanske för att jag trivs med att kunna koncentrera mig på det jag gör. Det är avkopplande, och jag gillar att kunna arbeta ensam, precis som i köket.
Malgorzata tipsar om några goda recept från sin blogg, och börjar med två julrecept!
Bigos – ”En riktig paradrätt i Polen, som av tradition serveras på juldagen. Det är ett långkok med kål och kött som bara blir godare av att få stå i kylen och någon dag eller två.”
http://matmedmera.eu/bigos-polsk-paradratt/
Polsk vallmostrudel – ”Detta är ett traditionellt polskt bakverk, som jag brukar baka vid juletid. Förberedelseprocessen är ganska lång, men kan delas i etapper.”
http://matmedmera.eu/makowiec-polsk-vallmostrudel/
Sallad med bondbönor och bovete – ”Jag älskar bondbönor, som är stora, gröna och har en mild söt smak. Men de är godast när de är färska, så detta är en sallad man helst ska göra på sommaren”
http://matmedmera.eu/bondbonor-och-bovetesallad/
Kornsallad med trattkantareller – ”Sallad med korn är en personlig favorit som jag gärna har i min lunchlåda. Salladen kan serveras både varm eller ljummen. Den karamelliserade löken i denna sallad ger en härlig sting.”
http://matmedmera.eu/kornsallad-med-trattkantareller/
Polska raggmunkar – ”Jag älskar raggmunkar och lagar det ofta. Till skillnad från de svenska raggmunkarna har vi inte mjölk i de polska, vilket gör att smeten får en fastare konsistens. Själva raggmunkarna är luftiga och goda!”
http://matmedmera.eu/gammal-klassiker-polska-raggmunkar/
Soppa på rågsurdeg – ” Detta är en polsk nationalrätt, som äts till vardags i Polen och som ofta finns på menyn på restauranger.”
http://matmedmera.eu/zurek-polsk-soppa-pa-ragsurdeg/
Här kan du läsa hela Malgorzatas blogg: http://matmedmera.eu/