Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Experimenterar gärna i labbet – och i köket

14 november, 2016

AKADEMILIV MÖTER. Malgorzata Haggu, molekylärbiolog på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, trivs lika bra vid laboratoriebänken som vid spisen. Och recepten delar hon gärna med sig av på sin matblogg på nätet.

Idag var det Malgorzatas tur att stå för fikat på avdelningen, och hon låter mig smaka på kakan hon bjöd kollegorna på tidigare samma dag. På fatet ligger ett polskt bakverk – en saftig kaka, med mycket hackade nötter och torkad frukt.

Bakverket Ekorre
Bakverket Ekorre

– Den kallas Ekorre på polska, för att ekorrar gillar ju nötter! säger hon leende.

Många av recepten på hennes blogg är modifierade, klassiska recept från hennes gamla hemland Polen, men hon har också skapat egna varianter av recept från sin makes hemland Iran.

– Jag följer nästan aldrig recepten. Varje gång jag ska laga en rätt förändrar jag receptet lite, för att undersöka hur det bli och för att skapa ett bättre recept.

Bloggen, matmedmera.eu (http://matmedmera.eu/), har hon drivit i åtta år, och nu har den omkring 600 besökare varje dag. Nyligen uppmärksammades den av Aftonbladet, som tipsade om hennes recept på tacospannkaka. http://www.aftonbladet.se/matvin/article23748456.ab

Det började med att hon tyckte att en blogg skulle vara ett bra sätt att samla sina recept på. Nu ägnar hon ungefär två timmar om dagen åt bloggen – hon svarar på frågor och kommentarer, hon letar inspiration, hon planerar och lagar mat, hon fotograferar och publicerar sina recept.

– Jag lagar mat från bloggen varje dag. Det är alltid fest hemma hos oss! Matlagning är min passion och bloggen är min hobby, och det är min familj vana vid. De frågar ”får vi äta nu?” för de vet att jag gärna vill fotografera maten för bloggen innan middagen.

För att bilderna ska bli bra har hon byggt upp en liten fotostudio i sitt hem, där ljussättningen låter maten komma till sin rätt.

Både Malgorzata själv och hennes äldsta son använder bloggen som den stora familjekokboken.
– Min son bor i Stockholm, och ibland ringer han för att han letar efter ett visst recept som han vill laga, och jag hjälper honom hitta rätt i bloggen, säger Malgorzata.

malgorzata-haggu-labbarPå mikrobiologen arbetar Malgorzata Haggu i Anna Karlssons grupp, där hon genomför laboratorieförsök med galectin-3, ett kolhydratbindande protein som spelar en viktig roll i modifieringen av immunsvaret. Ofta blir det långa dagar i labbet. Försöken görs i olika steg, och Malgorzata brukar börja tidigt för att hinna hem till familjen.

– Jag tycker om att labba och jag gillar att börja tidigt. Jag är ofta först på plats på morgonen, kanske för att jag trivs med att kunna koncentrera mig på det jag gör. Det är avkopplande, och jag gillar att kunna arbeta ensam, precis som i köket.

Malgorzata tipsar om några goda recept från sin blogg, och börjar med två julrecept!

Bigos – ”En riktig paradrätt i Polen, som av tradition serveras på juldagen. Det är ett långkok med kål och kött som bara blir godare av att få stå i kylen och någon dag eller två.”
http://matmedmera.eu/bigos-polsk-paradratt/

Polsk vallmostrudel – ”Detta är ett traditionellt polskt bakverk, som jag brukar baka vid juletid. Förberedelseprocessen är ganska lång, men kan delas i etapper.”
http://matmedmera.eu/makowiec-polsk-vallmostrudel/

Sallad med bondbönor och bovete – ”Jag älskar bondbönor, som är stora, gröna och har en mild söt smak. Men de är godast när de är färska, så detta är en sallad man helst ska göra på sommaren”
http://matmedmera.eu/bondbonor-och-bovetesallad/

Kornsallad med trattkantareller – ”Sallad med korn är en personlig favorit som jag gärna har i min lunchlåda. Salladen kan serveras både varm eller ljummen. Den karamelliserade löken i denna sallad ger en härlig sting.”
http://matmedmera.eu/kornsallad-med-trattkantareller/

Polska raggmunkar – ”Jag älskar raggmunkar och lagar det ofta. Till skillnad från de svenska raggmunkarna har vi inte mjölk i de polska, vilket gör att smeten får en fastare konsistens. Själva raggmunkarna är luftiga och goda!”
http://matmedmera.eu/gammal-klassiker-polska-raggmunkar/

Soppa på rågsurdeg – ” Detta är en polsk nationalrätt, som äts till vardags i Polen och som ofta finns på menyn på restauranger.”
http://matmedmera.eu/zurek-polsk-soppa-pa-ragsurdeg/

Här kan du läsa hela Malgorzatas blogg: http://matmedmera.eu/

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Akademiliv möter, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, institutionen för medicin, laboratorium, mat, reumatologi

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Johan Reutfors: Risk factors and consequences in difficult-to-treat depression – results from Swedish registry studies

Hybrid meeting – in Assembly Room Birgit Thilander (NOTE the venue!) or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 15:00-16:00, Thursday June 8th.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Så påverkar klimatförändringarna vår hälsa – se filmad föreläsning

2 juni, 2023

SAMVERKAN. Fler fall av astma och hjärt-kärlsjukdomar, en värre situation för pollenallergiker och fler som dör i värmeböljor. Det är några hälsok … [Read More...]

Fin utmärkelse till forskning inom reumatologi

2 juni, 2023

UTMÄRKELSE. Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning vid Institutionen för medicin har utsetts till EULAR Centre of Excellence in Rh … [Read More...]

Två topprankade anslag till Joan Camuñas-Solers forskningsgrupp

1 juni, 2023

BIDRAG. Joan Camuñas-Soler fick tidigare i våras Swedish Foundations’ Starting Grant, riktat till projekt som fått A-betyg i European Research Cou … [Read More...]

Fem frågor till Cecilia Engström om hennes STINT-utbyte i Hongkong

1 juni, 2023

LÄRARE. Cecilia Engström  kom nyligen hem från ett fyra månader långt lärarutbyte i Hongkong, finansierat av STINT. Hon är adjungerad univers … [Read More...]

Apotekarprogrammet fördjupar samarbete med AstraZeneca

1 juni, 2023

UTBILDNING. Med examen från apotekarprogrammet är studenterna som klippta och skurna för att arbeta med forskning och läkemedelsutveckling. Pro … [Read More...]

Onyttig mat dominerade matbutikers reklamblad

31 maj, 2023

NY STUDIE. Det var ohälsosam mat som dominerade i mataffärernas veckoblad. Hela två tredjedelar av utrymmet upptogs av detta. Det framgår av en st … [Read More...]

Magnus Gisslén blir statsepidemiolog

30 maj, 2023

NYTT JOBB. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, blir ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han ti … [Read More...]

Blodprov kan visa hjärnpåverkan efter neurokirurgi

30 maj, 2023

NY STUDIE. Det går att bedöma hjärnpåverkan hos patienter som opererats för hjärntumör genom att mäta biomarkörer i blodet före och efter operatio … [Read More...]

Ny metod sprider ljus över samspel mellan proteiner och DNA

29 maj, 2023

NY STUDIE. En forskargrupp vid Göteborgs universitet har utvecklat en metod som gör det möjligt att se exakt var i genomet särskilda protein bin … [Read More...]

Grattis Kaj Blennow – högt rankad i världen inom neurovetenskap

29 maj, 2023

UTMÄRKELSE. Hallå där, Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi vid Göteborgs universitet, som rankas på plats 17 i världen av alla forskare ino … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor