REKTORSVALET. En överväldigande majoritet av de röstande accepterade beredningsgruppens förslag när det gäller Sahlgrenska akademins representation i hörandeförsamlingen. Därmed är det klart vilka 14 personer som kommer representera vår fakultet i den process som ska utse ny rektor.
Valdeltagandet blev 27 procent bland lärarna och strax över 22 procent för övriga personalkategorier. Av de 173 röstande lärarna gav 160 sitt stöd till beredningsgruppens förslag, och av de 159 övriga anställda som röstade i valet stöddes förslaget av 126.
Följande åtta personer har nu utsetts att vara ledamöter som representanter för lärare vid Sahlgrenska akademin i hörandeförsamlingen:
- Professor Carina Mallard, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Universitetslektor Göran Kjeller, institutionen för odontologi
- Professor Lill Mårtensson-Bopp, institutionen för medicin
- Professor Per Lindahl, institutionen för biomedicin
- Professor Silvana Naredi, institutionen för kliniska vetenskaper
- Professor Ingmar Skoog, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Universitetslektor Karin Ahlberg, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Följande sex personer har nu utsetts att vara ledamöter som representanter för övriga anställda vid Sahlgrenska akademin i hörandeförsamlingen:
- Administratör Anja Andersson, institutionen för kliniska vetenskaper
- Administratör Ulrika Lantz Carlsson, institutionen för biomedicin
- It-samordnare Johan Thompson, institutionen för odontologi
- Adminstrativ samordnare Sofia Särnsten, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Utbildningssamordnare Malin Asplund, institutionen för medicin
- Utbildningsadministratör Kenneth Wilhelmsson, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Här kan du läsa röstsammanräkningsprotokollet för valet: https://gubox.box.com/s/66ezm4ebuf0ce8i3fg52jgxd39l6v4w9
Michael Breimer Professor/Överläkare skriver
Rubriken på denna artikel är felaktig i sak.
Med en svarsfrekvens av 27 respektive 22% kan inga som helst slutsatser dras om vilket stöd som de som fått flest röster har.
Slutsatsen kan lika väl vara att 75% (642-160/642) resp 82% (712-126/712) av de röstberättigade inte stöder valberedningens förslag.
Rätt titel är i stil med ”Liten andel av de röstberättigade stöder beredningsgruppens förslag”.
För av akademin utgivna nyhetsbrev krävs en objektiv saklighet även i rubriksättningen!
Eftersom valsystemet är pseudo-demokratiskt genom att, i praktiken endast, ett alternativ (valberedningens) har möjlighet att få flest röster bör detta, och alla övriga val med samma utformning, upphöra.
Därmed kan akademins administratörer besparas arbetsuppgifterna relaterat till valproceduren och alla anställda slipper dessa mail.
Ett regelrätt demokratiskt val där man röstar på enskilda personer (föreslagna av valberedningen) och inte en definierad lista skulle sannolikt öka valdeltagandet betydligt.
Elin Lindström Claessen skriver
Hej Michael! Tack för dina synpunkter både på vår rubriksättning och på valsystemet. Dina synpunkter kring hur detta val genomförts är onekligen relevanta, och det skulle vara intressant om vi kunde ha en bredare intern diskussion i frågan.
När det gäller rubriken till denna artikel hade vi naturligtvis kunnat lägga till de två orden ”av de röstande” i rubriken för att vara tydligare, men jag anser att denna passus framkommer tillräckligt tydligt i ingressen.
Personligen anser jag att ditt förslag ”Liten andel av de röstberättigade stöder beredningsgruppens förslag” är ännu mer felaktigt än den rubrik jag satt – eftersom vi faktiskt inte vet vad de som valde att inte avlägga sin röst de facto tycker.
//Elin Lindström Claessen, kommunikatör