INTERNATIONELLT OM HÖGSKOLAN. Var åttonde student i grundutbildning i England säger att de har psykiska problem. Det visar en studie från undersökningsföretagen YouthSight och YouGov som gjorts på uppdrag av studentbostadsföretaget Unite Students. Studien grundar sig på en enkät till 6 500 studenter.
Enligt svaren har 12 procent psykiska problem. Av dem hade 80 procent ångest och depressioner. Dessa studenter är mer benägna att hoppa av studierna än andra. De är dessutom mindre tillfredsställda med sitt sociala liv, ekonomiska förutsättningar och möjligheter till anställning efter studierna. Studien visar att psykisk ohälsa är vanligare än man tidigare trott.
En undersökning genomförd tidigare i år av Amosshe, en organisation för studieadministrativa chefer, visar att fyra av fem universitet sett en märkbar ökning av antalet studenter med allvarliga psykiska problem det senare året. Data från den brittiska statistiska centralbyrån (Office for National Statistics) visar också att antalet självmord bland studenter över 18 år var rekordhögt 2015 med en påtaglig ökning jämfört med året innan.
Tidningen Universitetsavisen i Danmark lyfter fram en undersökning om studenters generella trivsel och olika typer av stressymtom. Undersökningen har gjorts av Dansk Magisterforening, en facklig organisation för akademiker. Enligt undersökningen har varannan student vid Köpenhamns universitet upplevt sömnsvårigheter och svårigheter att koncentrera sig och var fjärde student har haft en depression.
En annan dansk studie bland nybörjarstudenter bekräftar bilden. Studenterna anger att den största stressfaktorn är de egna förväntningarna på studierna. De har också svårt att koppla av mentalt och känner sig därför aldrig lediga. Universitetet har nu startat kurser i stresshantering för att hjälpa studenterna.
Läs i Times Higher Education om det ökande antalet studenter med psykisk ohälsa
Läs i Universitetsavisen om psykisk ohälsa bland studenterna vid Köpenhamns universitet