FAKULTETSVAL. Enligt universitetsstyrelsens arbetsordning följer prodekanens mandatperiod dekanens. Detta innebär att beredningsgruppen får i uppdrag att ta fram förslag på både ny dekan och prodekan.
Akademiliv kommer att återkomma med mer information om beredningsgruppens arbete och hur valet av ny dekan och prodekan kommer att ske.
Nuvarande dekan Olle Larkö och prodekan Eric Hanse fortsätter enligt planen att leda fakulteten fram till årsskiftet. Vi passade på att ställa några frågor till Eric Hanse:
På vilket sätt behöver dekanen och prodekanen komplettera varandra för att utgöra en bra ledarduo?
– Eftersom akademins verksamhet innefattar många områden, från vård, odontologi, farmaci, preklinik och klinik, med både utbildning och forskning, och vi samverkar mycket med sjukvården, andra fakulteter och universitet och näringsliv, så är det också onekligen en styrka om ledningen kan komplettera varandra för att tillsammans ha så god kännedom som möjligt av så mycket som möjligt av alla dessa verksamheter. Men sedan är det är naturligtvis viktigt att personkemin stämmer så att man kan jobba bra tillsammans.
Hur tycker du att du och Olle fungerar ihop?
– Jag tycker att vi kompletterat varandra rätt bra. Vi delar lite på olika uppgifter, vi delar inte jämnt, för Olle gör ju klart mest, men jag har aldrig upplevt några som helst bekymmer med detta. Om jag ibland agerat på ett sätt som kanske Olle inte tyckt varit toppen så har jag kanske visserligen förstått det, men det har aldrig inneburit något som helst gnissel. Det är helt enkelt fantastiskt smidigt och trevligt att arbeta med Olle. Vi har också ett oerhört bra och proffsigt stöd från kansliet.
Vad gillar du själv mest med uppdraget som prodekan?
– Jag tycker att det mestadels är väldigt roligt. Att vara med på mycket möten, och att svara på e-mail låter kanske inte så upphetsande, men man känner trots allt rätt ofta att man kan bidra till att verksamheten flyter på. Sedan får man arbeta med många väldigt duktiga och ambitiösa personer inklusive vicedekaner, prefekter, proprefekter och kanslipersonal.
Vad gillar du mindre bra?
– Det tar ju rätt mycket tid, vilket kanske inte är ett bekymmer i sig, men det gör att jag ofta har dåligt samvete för att andra uppgifter, det vill säga forskning, handledning och undervisning, försummas.
Kan du tänka dig att fortsätta som en del av Sahlgrenska akademins ledning om du får en sådan möjlighet?
– Just nu vet jag faktiskt inte. Det är väldigt tve-eggat.