UNGA FORSKARE. Du som disputerat men ännu inte fått en fast anställning som forskare – gå med i Future Faculty. Det är helt gratis och innebär inga krav på dig som medlem, samtidigt som Future Faculty kan göra mycket för dig och andra unga forskare.
Future Faculty har funnits vid Sahlgrenska akademin sedan 2006. Trots att organisationen har omkring 250 medlemmar vet de att det är många unga forskare som de inte når.
Marie Kalm, som är en av två ordföranden för Future Faculty, berättar hur de nyligen fick i uppdrag av dekanus att undersöka förutsättningarna för ett nytt program som skulle kunna underlätta för unga forskare att kvalificera sig till docentur.
– Det finns ingen central mejllistor vi kan använda, utan vi måste själva hitta vägar att nå fram. I det här fallet fick vi utöver vår egen medlemslista vända oss till mer seniora forskare för att få en bild av intresset hos unga forskare angående det föreslagna docenturprogrammet. Det hade varit mycket bättre om vi kunde kontakta de unga forskare direkt, säger hon.
Särskilt svårt är det att nå de yngre, kliniskt verksamma forskarna, säger Future Facultys andra ordförande Elisabet Jerlhag Holm:
–Vi har inte några siffor på hur många unga kliniska forskare det finns, eller hur många som går på postdok-stipendium. Ju fler vi kan nå desto starkare röst kan vi också bli för unga forskare.
Gratis och enkelt
Medlemskapet i Future Faculty kostar inget och kräver inget engagemang från medlemmens sida. Medlem blir du enkelt genom att mejla futurefaculty@sahlgrenska.gu.se.
Future Faculty arbetar både lokalt och på nationell nivå för att lyfta frågor som berör yngre forskare. På Medicinareberget har organisationen regelbundna möten med fakultetsledningen, och arrangerar flera seminarier om hur man skriver en bra ansökan, hur man vässar sitt CV och annat som är bra för den som vill etablera en akademisk karriär. Seminarierna skapar också nätverk mellan unga forskare inom olika delar av akademin.
Kanske ett universitetsgemensamt forskningsråd
Inom universitetet arbetar Future Faculty nu aktivt med att hjälpa unga forskare vid andra fakulteter att organisera sig på liknande sätt. I förlängningen hoppas Future Faculty att alla fakulteter ska ha liknande organisationer som kan enas i ett universitetsgemensamt forskningsråd för unga forskare, något rektor ställt sig positiv till.
På riksplanet ingår Sahlgrenska akademins Future Faculty i paraplyorganisationen National Junior Faculty, som bjudits in att ge inspel till den forskningspolitiska budgetpropositionen och vars arbete redan påverkat Vetenskapsrådet att införa en ny konsoliderande nivå i sina anslagsformer.
– Alla forskare kan inte ha fast anställning, och det är inte heller något vi arbetar för. Men unga forskare behöver bli mer synliga och då behöver vi också kunna nå fler och få bättre koll på vilka de är, säger Elisabet.
Sponsras av fakulteten
I oktober samlas Future Facultys motsvarigheter från hela landet i Göteborg, när årsmötet för National Junior Faculty hålls på Medicinareberget.
– Definitionerna av vilka krav som ska gälla för att biträdande lektorat ska omvandlas till lektorat är en viktig diskussion som pågår inom National Junior Faculty och det är ett av flera ämnen som kommer att lyftas på mötet som vi är ordförande för, säger Marie.
För den som vill engagera sig finns naturligtvis möjlighet. Future Facultys styrgrupp medverkar inom olika grupperingar och jobbar aktivt med många frågor som är viktiga för unga forskare. Future Faculty sponsras av fakulteten genom finansiering av en del av ordförandenas löner samt bidrag till seminarier och medverkande i National Junior Faculty gemensamma möten.