MEDICINAREBERGETS UTVECKLING. Sedan årsskiftet har ett omfattande analysarbete gjorts av planerna som vuxit fram i projektet Vision 2020 – Medicinareberget. Nu går projektet in i en ny fas, och går vidare med de planer som visat sig mest starka, hållbara och förankrade i verksamheten.
– Projektet ger Göteborgs universitet möjlighet att kraftsamla kring Life science och dessutom skapa nya kreativa miljöer i samspelet mellan sjukvård, tandvård och basal forskning, säger Staffan Edén, vicerektor och projektägare.
En arkitekttävling pågår som visar på möjligheter att uppföra nya byggnader, för såväl Sahlgrenska Universitetssjukhuset som Sahlgrenska akademin, vid och över Per Dubbsgatan. Den 27 april kommer resultatet av tävlingen att bli officiellt för området som kallas Sahlgrenska Life.
– En förutsättning för framgång för Sahlgrenska Life är att Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet betraktar satsningen som ett gemensamt projekt. Miljöerna som skapas här ska var integrerade och gemensamma, säger Staffan Edén.
Parallellt fortsätter Akademiska Hus, i ett samarbete med Göteborgs universitets fastighetsstrateg och Göteborgs Stad, att utreda hur Medicinareberget i sin helhet kan utvecklas. De byggnader och vägar från Linnéplatsen och upp på berget som skulle få Samhällsvetenskapliga fakulteten upp på toppen, har visat sig bli tekniskt mycket komplicerade att åstadkomma. På grund av de stora höjdskillnaderna skulle de vägförbindelser och byggnader som tidigare skissats fram kräva ingrepp i miljön som inte är försvarbara.
Arbetet fortsätter med förnyad kraft i olika projektdelar.