UNDERVISNING. Digitala verktyg kan öppna nya möjligheter för din undervisningsadministration, vara ett stöd för examination och förenkla samarbete och kommunikation inom undervisningen.Vill du veta mer? Vänd dig till Mattias von Feilitzen.
Vad har du för uppdrag?
– Mitt uppdrag består i huvudsak i att ge stöd för lärare som vill utveckla sin undervisning genom att använda olika former av digitala verktyg, men målet är också att försöka samordna stödet på olika sätt för att få bra spridningseffekter. Jag ger också mer riktat stöd i specifika frågor (till exempel utformning av nya lokaler, riktat stöd till IPL-kommittén).
Varför behövs ett IT stöd för lärare?
– I och med en ökad digitalisering av undervisning i högre utbildning och större förväntningar på att använda digitala verktyg i undervisning upplever många lärare ett behov av stöd för att möta detta. Dels finns det lärare som ser möjligheter med att använda olika digitala verktyg i sin undervisning men som är osäkra på hur man kan göra detta på ett bra och relevant sätt och dels finns det lärare som behöver stöd i att utveckla grundläggande kompetens och förståelse.
Hur många lärare har du hittills kunnat stötta med nya IT-lösningar?
– Än så länge har jag startat upp stöd för sex olika kurser eller moment. Jag planerar nu också ett flertal seminarier och workshops med olika fokus som är öppna för lärare på Sahlgrenska akademin där jag förhoppningsvis når ut till en större grupp. Dessa workshops och seminarier kan fungera som inspiration och väcka intresse för utveckling av sin egen undervisning. Första omgången blir nu under våren och sen återkommer de under hösten.
Vilka möjligheter ger olika IT-lösningar idag för lärare som vill utveckla sin pedagogik? Vad tycker du själv är de roligaste möjligheterna?
– Digitala verktyg kan öppna möjligheter och ge stöd på många olika plan, allt ifrån struktur och administration eller stöd för undervisning och examination till möjligheter för samarbete och kommunikation. Själv tycker jag att de möjligheter för samarbete och samproduktion som öppnas via olika digitala verktyg är särskilt spännande, men även användning av video i undervisning intresserar mig mycket.
Hur ska man göra som lärare om man skulle vilja få stöd från dig?
– Enklast är att skicka ett mail till mattias.von.feilitzen@ait.gu.se. Det finns också information på de interna sidorna på Sahlgrenskas webb som man når via http://sahlgrenska.gu.se/internt, där man även kan hitta information om och länkar till anmälan för de seminarier och workshops som jag anordnar under våren 2016.