Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Satsar helhjärtat på fysisk aktivitet

15 februari, 2016

NY PROFESSOR. Sedan 1 december är Mats Börjesson ny professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin och ny delad föreståndare för KHP, Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling, vid Göteborgs universitet. Redan nu har han planer på att få in fler studenter och ST-läkare på KHP – och framför allt mer idrottsmedicin i utbildningen.

 

Mats Börjesson läste medicin i Göteborg och disputerade på bröstsmärta 1999. Han arbetade som läkare på Östra sjukhuset i 18 år, fram till 2011 då han blev professor i folkhälsa med inriktning mot fysisk aktivitet vid Gymnastik och idrottshögskolan (GIH). Under åren i Stockholm arbetade han även som hjärtläkare vid Karolinska sjukhuset.

Veckopendlandet är nu över och sedan 1 december är Mats tillbaka i Göteborg som ny professor vid Sahlgrenska akademin, på 70 procent. Som professor är han placerad på Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling (KHP) där han är delad föreståndare ihop med Stefan Grau. Resten av tiden tillbringas på Östra, där han är tillbaka som hjärtläkare och specialist på internmedicin och smärtmedicin.

Från Gais till landslaget

Det var fotbollen som fick Mats Börjesson att fokusera sin forskning på idrottsmedicin, fysisk aktivitet och folkhälsa. I 20 år har han varit lagläkare åt fotbollslaget Gais, men också landslagsläkare för U21-laget för damer och sedan 2009 är han landslagsläkare för Pia Sundhages landslagstrupp.

– Idrottsintresset startade med Gais. Jag blev också engagerad i Idrottsmedicinska föreningen, som jag satt i styrelsen för i 10 år och sedan 2013 har jag varit ordförande där. Det var intresset för fotbollen som gjorde att jag kom in på idrottsmedicin.

Under Nationella rörelseåret 2001 startades arbetet med att ta fram bevisen för vilken betydelse fysisk aktivitet har för hälsan. Vården skulle börja skriva ut fysisk aktivitet på recept (FaR) och Mats Börjesson arbetade med att ta fram boken FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling).

I FYSS beskrivs hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd.

– Första FYSS gavs ut 2003, sedan kom en 2008 och nu gör vi den tredje upplagan. Den nya ”Fyssen” är ännu mer vetenskapligt stringent och kommer ut 2016, säger Mats Börjesson.

FYSS sprids också över världen och översätts mer och mer, berättar Mats och plockar ner en FYSS översatt till vietnamesiska från bokhyllan i rummet han precis flyttat in i på KHP.

– BJSM (British Journal of Sports Medicine) kommer också att ha ett temanummer om FYSS snart.

Utöver FYSS håller Mats på med en lärobok, tillsammans med professor Mikael Dellborg.

– Det blir den första läroboken om idrottskardiologi och jag hoppas att vi kan släppa den under våren.

Med hjärtat i sporten

Än så länge går det inte att bli specialist i idrottskardiologi i Sverige, men det går i andra europeiska länder och Mats Börjesson hoppas på att det är en tidsfråga även för Sverige.

Efter några uppmärksammade dödsfall då sex svenska idrottande barn och ungdomar dog inom loppet av fem månader, bland dem fyra pojkar i samband med fotbollsträning, var Mats Börjesson var med och införde hjärtscreening för elitidrottare i Sverige.

Mats Börjesson
Mats Börjesson

– Då blev ”plötslig sportbarnsdöd” ett begrepp och jag hade jobbat med hjärtscreening av idrottare på europeisk nivå. Sedan 2005 rekommenderas hjärtscreening för elitidrottare. I början av 2016 kommer det också att komma nya riktlinjer för hur man ska tolka EKG för idrottare.

På GIH blev Mats också delaktig i SCAPIS-projektet – ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lungor där det görs omfattande undersökningar av hjärt- och lungstatus på 30 000 svenskar i åldern 50-64 år.

– I det projektet har vår grupp ansvaret för mätningarna av den fysiska aktiviteteten. Vi tittar på rörelsemönster och kondition.

I gränsen mellan samhälle och sjukhus

På GIH fick Mats Börjesson i princip fria händer av rektorn och han var med och byggde upp en enhet för fysisk aktivitet och hälsa.

– Målet här på KHP är att bygga upp en liknande kunskap kring fysisk aktivitet och hälsa. Det finns en stor kunskap här men det som möjligen behövs är den kliniska kopplingen och det är den som jag kan bidra med. Vi sneglar lite på det vi byggde upp på GIH och vill skapa en ”hub” mellan samhället och sjukhuset. En början är samarbetet med Daniel Arvidsson, docent vid KHP och expert på rörelsemätning och nutrition.

KHP ger en unik möjlighet för idrottsrörelsen att kunna genomföra fysiologiska tester på sina elitutövare i Göteborg. I lokalerna syns lika ofta allsvenska fotbollsspelare som friidrottare, konståkningslag eller orienterare.

Det är många studenter som vill göra sina exjobb på KHP och i lokalerna finns gott om utrymme för både forskning och studier, utöver idrottshallar, undervisningssalar, ett biomekaniskt laboratorium för rörelseanalys och ett styrkelabb.

– Jag tror att vi har möjlighet att också få in fler ST-läkare som ska göra sina projekt. Vi vill över huvud taget ha ett tätare samarbete med Sahlgrenska och det siktar vi på.

Verksamheten vid KHP växer.

– Vi har väldigt fina lokaler och utrymmen och nu fyller vi på med folk. Det är nu det börjar bli spännande här, när det kommer hit forskare som drar till sig studenter och kan driva projekt.

– De nätverk som byggs upp är viktiga. Jag hoppas att vi kan bli en enhet som man vänder sig till när man vill diskutera fysisk aktivitet i studier och också att vi kan ta fram många egna resultat, säger Mats Börjesson.

TEXT OCH FOTO: JOHANNA HILLGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: examensarbeten, fysisk aktivitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, kardiologi, kardiovaskulära sjukdomar, Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling (KHP), Ny professor, träning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor