Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Nu finns en ny sal för aktivt lärande att låna på Pedagogen

3 februari, 2016

UTBILDNING. En ny sorts lärosal har invigts på Pedagogen. Salen är särskilt anpassad för aktivt lärande enligt konceptet ALC (Active Learning Classroom).

Salen ligger en trappa upp i Pedagogens A-hus. Den har plats för 36 studenter, fördelade kring sex runda bord. På väggen vid varje bord finns en whiteboardtavla och en storbildsskärm.

– Den största fördelen med rummet är att det frammanar aktivitet. Studenterna hamnar i centrum, säger Tomas Grysell, som är pedagogisk utvecklare vid PIL-enheten och projektledare för den nya salen.

Tanken bakom konceptet är att studenterna ska lära genom aktivt eget arbete i grupper. Lärarens roll förändras från föreläsare till en processledare som rör sig mellan grupperna.

– Varje grupp har sin egen whiteboard och sin egen bildskärm. När man rör sig mellan borden ser man direkt vad de olika grupperna gör. Man behöver inte avbryta grupperna i deras arbete. Man ser också alla studenter, på ett helt annat sätt än vid traditionell undervisning.

Den nya salen togs i bruk i början av januari. Hittills är erfarenheterna mycket goda, säger Tomas Grysell. Både hos studenterna och för hans egen del.
– Studenterna säger att rummet inger lugn. De är förvånade över att de inte stör varandra, säger Tomas och konstaterar att ljuddämpningen i rummet fungerar mycket bra.

Kan lånas för enstaka lektioner

Efter sommaren kan salen bokas genom universitetets reguljära bokningssystem för undervisningssalar. Nu under våren används salen huvudsakligen av PIL-enheten, bland annat för kursen ”Handledning i forskarutbildning” som Tomas Grysell leder. Salen kommer även att utnyttjas för lektioner i kriminologi och sociologi.

Än så länge är salen inte fullbokad för våren. Lärare som vill pröva på att använda den och dess speciella möjligheter är välkomna att låna den för enstaka lektionstillfällen. Salen bokas genom Tomas Grysell (se kontaktuppgifter nedan). Tomas och hans PIL-kollega Maria Sunnerstam ställer även upp med stöd och hjälp till den som lånar salen.
– Som lärare behöver man en introduktion av rummet. Dels behöver man lära sig tekniken, dels behöver man en genomgång av vilka arbetssätt som funkar. Det går inte att bara kliva in och sätta igång, säger Tomas Grysell.
Han tillägger att en webbaserad handbok för rummet kommer att byggas upp på GU:s webbplats. Handboken ska bland annat bestå av instruktionsfilmer. Den som inte känner sig redo för att låna rummet men gärna vill ha en förevisning eller demonstration är också välkommen att kontakta Tomas. Dessutom arrangerar PIL en minikurs om ALC-konceptet och dess pedagogiska möjligheter (se länk nedan).

Hoppas på efterföljare

Tomas Grysell hoppas att Pedagogens ALC-rum kommer att få efterföljare på olika håll inom GU. Naturvetenskapliga fakulteten har redan börjat projektera ett rum. UB anpassar vissa salar efter konceptet, och diskussioner pågår även inom Sahlgrenska. Tomas Grysell och Maria Sunnerstam ställer gärna upp med hjälp till fakulteter och institutioner som vill bygga egna rum.

Det finns även intresse inom andra lärosäten i Västsverige. Representanter för Högskolan Väst och Högskolan i Skövde är inbokade för studiebesök i den nya salen.

Svenska och utländska studier visar att studenters lärande påverkas positivt när den fysiska lärmiljön anpassas för ett aktivt lärande. Tomas Grysell är övertygad om att ALC-konceptet kommer att bli en viktig del av framtidens högre utbildning. Men han understryker att ALC-rummen inte kommer att ta över helt och hållet. De är ett komplement till annan undervisning.
– Traditionell undervisning funkar inte så bra i ALC-rum. Eftersom salen manar studenterna till egen aktivitet är den inte lämplig för rena föreläsningar.

VILL DU ANVÄNDA SALEN?

Lärare vid GU som vill låna ALC-salen eller vill ha en förevisning är välkomna att kontakta projektledare Tomas Grysell: tomas.grysell@gu.se

MINIKURS OM ALC-KONCEPTETS PEDAGOGIK

Pedagogik för aktivt lärande – med fokus på ALC

TEXT: OLOF SIVERBO
FOTO: MARIA NILSSON

Av: Elin Lindström
Taggat med: Pedagogen, pedagogisk utveckling, PIL-enheten, undervisning, undervisningslokaler

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor