BIDRAG. Tjugo projekt har valts ut i nationella forskningsresursen SciLifeLabs nationella helgenomprojekt. Fyra av projekten är baserade vid Göteborgs universitet.
SciLifeLab, som är en nationell resurs för bioforskning baserad i Solna, kommer tillhandahålla teknik och personal för sekvensering av över 3 000 hela genom samt nästan 27 miljoner för att täcka kostnaden för kemikalier som används i projektet.
Tjugo forskningsprojekt har nu valts ut i satsningen utifrån kriterierna hög vetenskaplig kvalitet, intressanta frågeställningar och hög genomförbarhet.
Individanpassad behandling av barncancer
En av dem som får stöd är Tommy Martinsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och 1:e sjukhusgenetiker vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Martinsson forskningsprojekt fokuserar på barncancertumörer, så kallade neuroblastom. Det är en cancerform som drabbar barn upp till sexårsåldern och som oftast sitter i buken, men även kan ge upphov till metastaser på andra ställen i kroppen.
— Neuroblastom kan vara mycket svårt att bota, idag överlever ca 80 procent av de drabbade barnen och många får biverkningar av behandlingen. Det finns olika undergrupper av tumörer som svarar olika på olika behandlingskombinationer, därför är det viktigt att kunna individanpassa behandlingen för varje patient, säger Tommy Martinsson.
Även Jonas Nilsson, forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Cancer Center beviljas stöd för sitt forskningsprojekt A Two-Front Attack on Metastatic Uveal Melanoma – Clinical Trials and Translational Research.
Utvalda i satsningen är också två forskare från Naturvetenskapliga fakulteten, Alexandre Antonelli och Anna Godhe.