INFRASTRUKTUR. Alla forskare vid Sahlgrenska akademin och även inom Västra Götalandsregionen kan få fyra timmars gratis statistisk konsultation med experter från Enheten för hälsometri. Och från och med i år erbjuder enheten också hälsoekonomiska konsultationer.
Akademistatistik är konsultverksamheten vid Enheten för hälsometri. Här erbjuds konsultation både vid ansökan om forskningsmedel eller inom ramen för ett pågående forskningsprojekt. Akademistatistik kan ge statistik rådgivning och hjälp till alla forskare vid fakulteten, inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och även inom övriga Västra Götalandsregionen. Under fyra timmar kan du få gratis konsultation kring statistisk eller hälsoekonomisk metodhjälp.
– Vi är vana att hantera bland annat definition av effektmått och hur dessa kan analyseras. En annan vanligt förekommande fråga är naturligtvis studiestorleken (sample size) som måste beräknas på en kombination av statistisk och medicinsk kunskap, säger Mikael Svensson som är enhetschef för hälsometri.
Statistiska framsteg
En annan fråga som enheten är vana att hantera handlar om orsak och verkan (kausal inferens), och har också blivit allt vanligare även i icke-experimentalla studier.
– Den statistiska forskningen har gjort stora framsteg på området på senare tid. Här kan våra forskare på enheten vara med och planera studier för att hantera denna fråga från start, säger Mikael.
För förfrågningar om statistisk konsultation skickas mejl till akademistatistik@gu.se
Från och med i år erbjuder Enheten för hälsometri också hälsoekonomiska konsultationer. Under våren anställs flera nya hälsoekonomer, och enheten kan erbjuda hälsoekonomisk expertis till forskningsprojekt med bakgrund och kompetens inom både grundläggande metod såväl som tillämpad kompetens inom flera olika terapiområden.
– Vi är väldigt nöjda med att nu kunna erbjuda såväl statistisk som hälsoekonomisk expertis, säger Mikael, som själv är professor i tillämpad hälsoekonomi:
– Det blir allt vanligare att beslutsfattare inom hälso- och sjukvården inte bara kräver evidens kring hälsoeffekter av olika typer av interventioner, utan också evidens om en ny intervention innebär kostnadseffektivt användande av våra begränsade resurser.
För förfrågningar om hälsoekonomisk konsultation: healtheconomics@gu.se
För mer information om Enheten för hälsometri se hemsidan: www.healthmetrics.gu.se