Biomedicinska analytikerprogrammet och dietistprogrammet har hittat en form för studenternas exjobb som kombinerar internationalisering och interprofessionellt lärande. En student från varje program har just kommit hem, efter nio veckor tillsammans i Rwanda.
Det har bara gått en dryg vecka sedan Anna Kerola och Josefine Lindqvist kom hem efter sitt över två månader långa äventyr i Rwandas huvudstad Kigali, med stöd av det Sida-finansierade stipendiet Minor Field Studies, MFS.
Båda har samlat data till sina exjobb inom ett projekt med gravida kvinnor. BMA-studenten Anna Kerola har undersökt tvåhundra gravida kvinnors hjärtan med ultraljud, för att undersöka förekomsten av reumatisk hjärtsjukdom, som kan bli följden av obehandlad streptokockinfektion. Dietiststudenten Josefine Lindqvist har genomfört intervjuer med strax över hundra havande kvinnor för att kartlägga deras intag av järn.
– Vi är jätteglada att vi åkte. Jag skulle göra om det igen om jag fick chansen, säger Anna Kerola, och konstaterar att hon nu också har betydligt bättre koll på hur en dietist arbetar än innan hon lärde känna sin reskamrat.
– Vi lärde oss mycket i Rwanda. Nu kan vi skratta åt alla de lustiga situationer vi varit med om, ler Josefine Lindqvist.
De märkte snabbt att vården i Rwanda är betydligt mer hierarkisk jämfört med Sverige. Ordet nej används nästan inte alls, och man måste vara lyhörd för de sammanhang där ett ja-svar egentligen betyder nej. Det råder också en annan tidsuppfattning i Rwanda, där befolkningen gärna talar om ”African time”.
– En gång hade vi stämt träff med en läkare på sjukhuset. När vi satt och väntade kom han förbi och sade att han skulle bli en halvtimme sen. Vi fick vänta i två timmar utan att få någon förklaring till varför han blev så sen, minns Josefine Lindqvist.
Det tog betydligt längre tid än beräknat att få de etiska tillstånden, och studenternas projekt försenades kraftigt. Först efter fyra veckor blev tillstånden klara och studenterna kunde börja samla in sina data.
– Jag är oerhört imponerad av att de ändå hann undersöka och intervjua totalt 300 kvinnor, efter det att nästan hälften av tiden redan gått. Det är en fantastisk insats, säger handledaren Bente Grüner Sveälv, som själv genomförde ett Sida-finansierat lärarutbyte inom Linneaus-Palme under samma period, och kunde då också stötta studenterna på plats.
Det är andra gången studenter från biomedicinska analytikerprogrammet och dietistprogrammet genomför ett internationellt exjobb tillsammans, första gången åkte två studenter till Nepal.
– Det ger ett helt annat perspektiv. Man får ta del i den andras problem och lösningar, och vi får en synergieffekt, säger Henriette Philipson, lärare på dietistprogrammet.
– Eftersom vi lärare fyller i för varandra som handledare för varandras studenter får vi också lära oss mer om varandras områden. Jag har fått läsa in mig på nutrition, även om jag är långtifrån en expert, säger Camilla Hesse, lärare på biomedicinska analytikerprogrammet.
Idén utvecklades med stöd av fakultetens pedagogiska projektmedel. Ursprungligen var tanken att även barnmorskeprogrammet skulle ingå i projektet, men det visade sig svårt att lösa praktiskt.
Henrik Sjövall skriver
Jättebra, vi behöver mer av detta! I Under projektarbetet i läkarprogrammet åker från varje kurs 2-3 dussin studenter ut till låg- och medelinkomstländer. Vi borde kanske på något sätt samordna logistiken kring det där?
Bente Grüner Sveälv skriver
Absolut Henrik, det är precis det vi skulle vilja!
Hälsningar,
Camilla Hesse och Bente Grüner Sveälv