En rapport från Vetenskapsrådet om karriärvägar visar på en strukturell skillnad mellan könen: Kvinnor undervisar i större utsträckning medan männen forskar i högre grad. Och kvinnor har fortfarande en långsammare karriärutveckling än män.
Idag är lektor den vanligaste tjänsten inom högskolan bland både män och kvinnor – drygt 9 000 personer är anställda som lektorer. Den näst vanligaste anställningskategorin för män är professor medan den näst vanligaste för kvinnor är adjunkt och ”övrig forskande personal utan doktorsexamen”.
– Det kan tolkas som att kvinnor i större utsträckning undervisar medan männen i större utsträckning forskar. Dels beror det på skillnader mellan forskningsområden – andelen kvinnor är större i forskningsområden med en hög andel lektorer, som samhällsvetenskap och humaniora. Dels beror det på skillnader inom forskningsområden. Inom medicin är det vanligare att kvinnor med biomedicinsk grundutbildning är anställda som lektor medan männen har anställning som forskare, säger Stina Gerdes Barriere, analytiker på Vetenskapsrådet, till rådets tidning Curie.
Rapporten har följt tre kullar av doktorsexaminerade (1995-96, 2002-03 och 2008-09) fram till 2012.
Här kan du läsa rapporten Karriärstruktur och karriärvägar i högskolan: https://publikationer.vr.se/produkt/forskningens-framtid-karriarstruktur-och-karriarvagar-i-hogskolan/
Här kan du läsa om rapporten i Curie:
Rapporten är analys av karriärstruktur och karriärvägar inom högskolan, och ingår som en del i det kunskapsunderlag som Vetenskapsrådet sammanställt för att bidra med underlag inför regeringens kommande forskningsproposition och för att underlätta prioriteringar inom egna ämnesråd, råd och kommittéer.