Vid enheten för audiologi finns nu ett nytt utbildnings- och forskningslaboratorium som finansierats av Oticon fonden i Danmark samt Hörselverksamheten i Västra Götalandsregionen. Laboratoriet är utrustat med många mätinstrument som audionomer arbetar med vid diagnostik av hörselskador i klinik.
Laboratoriet har redan börjat användas i forskning i nära samarbete med Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin.
Under hösten kommer också studenterna vid audionomprogrammet att börja träna sina kliniska färdigheter på labbet. Det nya labbet innebär att teoretiska studier inom programmet på ett mer tydligt sätt kommer att kopplas samman med de praktiska inslagen så att det vetenskapliga perspektivet genomsyrar grundutbildningens alla delar.
– Vi har sett att studenterna behöver öva på att mäta hörsel och ställa diagnoser innan de genomför sin verksamhetsförlagda utbildning. Det kan annars bli tröttsamt för patienterna om undersökningarna blir för långdragna, säger André Sadeghi, universitetslektor vid enheten för audiologi som är initiativtagare till labbet.
En annan viktig utgångspunkt har varit att etablera ett starkare samarbete mellan forskning, utbildning, klinisk verksamhet samt industri.
– Verksamheten kommer även att omfatta utbildning på avancerad nivå, forskning och utvecklingsarbete, uppdragsutbildning i samarbete med hälso- och sjukvård och med företag inom hörapparatindustrin, säger André Sadeghi som har själv tidigare arbetat under många år inom hörapparatindustri.
Laboratoriet har skapats med hjälp av främst externa medel, men förhoppningen är att det på sikt kommer att drivas som en del av KTC, Kliniskt träningscentrum, vid Sahlgrenska akademin
Audionomprogrammet vid Sahlgrenska akademin nystartades 2011, och programmet har sedan dess blivit allt mer populärt att söka till. I den senaste ansökningsomgången hade programmet fyra förstahandssökande till varje plats. I våras examinerades den första kullen färdiga audionomer.
– Det finns ett stort behov av audionomer i Sverige. Många verksamheter hörde av sig till oss tidigt i våras, och av de tjugo studenterna fick nästan alla fast anställningar redan innan de tagit sin examen, säger Ann-Kristin Espmark, programansvarig för audionomprogrammet vid Göteborgs universitet.
Det nya utbildnings- och forskningslaboratoriet vid enheten för audiologi har öppet hus fredagen den 21 november, 13:00-17:00. Omkring klockan 15:00 planeras en bandknytningsceremoni. Laboratoriet är beläget i hus 1, ingång F , bottenplan på Hälsovetarbacken.