För andra året i rad har dietiststudenter vid Sahlgrenska akademin undervisats i entreprenörskap. Nytt för i år var samarbete med studenter från masterprogrammet i entreprenörskap. Minst en av de kommersiella idéer som utvecklats i dessa grupparbeten kommer att patenteras.
Hur kom ni på idén att låta dietister samarbeta med entreprenörstudenter?
– I våra alumniundersökningar har det framkommit ett tydligt önskemål om utbildning i projektledning och entreprenörskap. När vi gjorde om utbildningsplanen för dietistutbildningen för tre år sedan var detta en naturlig del att inkludera i en modern dietistutbildning. Innovation och entreprenörskap ingår ju även i GUs vision 2020. Interprofessionellt lärande är en av punkterna i Sahlgrenska akademins vision – och samarbetet mellan studenterna på dietistutbildningen och mastersprogrammet i affärsskapande och entreprenörskap inom biomedicin är ett utmärkt exempel på att studenter lär med och av varandra.
Hur vanligt är det att dietister arbetar med kommersiella produkter och tjänster?
– Merparten av dietisterna i Sverige arbetar inom hälso- och sjukvården. Dietistutbildningen vid Sahlgrenska akademin vill ligga i framkant och utvecklas kontinuerligt. Målet med delkursen är att studenterna får upp ögonen för att dietisten kan vara entreprenör. Både inom och utanför hälso- och sjukvården.
Kan du nämna några exempel på kreativa förslag?
– Idéerna handlade om både tjänster och innovativa produkter. Produkterna var både livsmedel och husgeråd som kan tänkas främja människors hälsa.
Av: Elin Lindström Claessen