Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Mona Ringdal och Angela Bång är nu excellenta lärare

26 januari, 2021

Akademiliv gratulerar Mona Ringdal och Angela Bång som nyligen fått tiltel excellenta lärare vid Göteborgs universitet. Båda tillhör institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin. Sammanlagt har nu 29 personer vid Göteborgs universitet tilldelats titeln excellent lärare.Universitetet har infört titeln som ett sätt att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet. Tillsvidareanställda lärare vid universitetet kan ansöka om att bli prövade för titeln. Titeln inkluderas i universitetets lönekriterier och ska uppmärksammas vid lönesamtal.

Nytt projektägarskap för Sahlgrenska Life

25 januari, 2021

När Sahlgrenska Life-projektet nu går vidare lyfts projektägarskapet inom Göteborgs universitet till prorektor Mattias Goksör. I enlighet med beslutet i universitetsstyrelsen hösten 2020 är avsikten fortfarande att gå vidare med Sahlgrenska Life in i nästa fas. I december 2020 beslutade styrelsen för Västra Götalandsregionen att anta konceptet Sahlgrenska Life. Senare i januari väntas de följa upp med ett beslut om fortsatt genomförandeplanering för själva byggprojektet. Parallellt pågår detaljplanearbetet i Göteborgs stad och nästa steg är granskning av detaljplanen, vilket kan starta tidigast i februari.

Teknisk utredning av e-posthaveriet presenterad för universitetsstyrelsen

22 januari, 2021

Under stora delar av hösten saknade cirka hälften av universitetets medarbetare tillgång till sin e-post och kalender sedan flera e-postservrar havererat. I en rapport som internrevisionen nu presenterat för universitetsstyrelsen beskrivs omständigheterna kring haveriet. De hårddiskar som användes av universitetet för att lagra e-post hade ett fabrikationsfel i form av ett mjukvarufel, som innebar att diskarna slutade att fungera efter 40 000 timmars användning. Tillverkaren konstaterade detta i februari 2020 men IT-enheten och underleverantören förblev ovetande om bristerna. En bidragande faktor uppges vara oklarheter i gällande serviceavtal. Universitetsstyrelsen ger rektor i uppdrag att gå vidare och utreda ansvarsfrågan. Läs mer i Medarbetarportalen.

Ny mobilapp för att parkera på GUs områden

21 januari, 2021

Från och med den 1 januari i år sker betalning vid GUs parkeringsområden med appen från EasyPark, som har köpt upp företaget som ligger bakom SMS Park. I slutet av januari kommer EasyPark att byta ut zonnummer och skyltar Sedan drygt ett år gäller ett och samma parkeringstillstånd på samtliga parkeringsområden vid Göteborgs universitet. P-tillståndet för 2020 har förlängts, och gäller till den 1 september 2021. .
I garaget under Rosenlundsgatan betalas dock parkeringen via AimoParkApp. Följ instruktionerna på skyltarna i garaget.
Läs mer om parkering vid Göteborgs universitet här: https://medarbetarportalen.gu.se/campusservice/parkering/

Michael Schöll får pris av Kungliga vetenskaps- och vitterhets-samhället

20 januari, 2021

Michael Schöll, universitetslektor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi knuten till Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, tilldelas Birger Karlssons vetenskapspris av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS). Han får priset för ”sin nyskapande och internationellt framstående forskning att utveckla och utvärdera metoder baserade på positronemissionstomografi i syfte att visualisera molekylära sjukdomsförändringar vid hjärnsjukdomar”. Forskningen syftar till att tidigt identifiera neuropatologiska förändringar i en hjärna som kommer att utveckla en neurodegenerativ sjukdom, såsom en demenssjukdom, och vad som skiljer den från en hjärna som åldras hälsosamt.

Utgivningsplan för Akademilivs nyhetsbrev våren 2021

19 januari, 2021

Akademilivs nyhetsbrev kommer vanligen ut varje onsdagsmorgon, med undantag för skollov och helgdagar. Våren 2021 gör nyhetsbrevet uppehåll 17 februari (sportlov) och 7 april (påsklov). Nyhetsbrevet gör sommaruppehåll från och med torsdag 24 juni, och återkommer höstterminen 2021 onsdag 25 augusti.

Håkan Tinnerberg får drygt 2,5 miljoner kronor från AFA Försäkring för projekt om dieselavgaser

19 januari, 2021

Håkan Tinnerberg, docent på Arbets- och miljömedicin, får nu finansiering från AFA Försäkring för att mäta och analysera halten elementärt kol och sotpartiklar i form av Black carbon i dieselavgaser i laboratoriemiljö och i arbetsmiljö. Att mäta sotpartiklar i form av elementärt kol kräver utrustning som bara finns på några få av landets universitet, medan Black carbon är betydligt enklare är att mäta. Om mätningen av Black carbon kan korreleras till elementärt kol skulle det ge en enklare metod för att bedöma exponering för dieselavgaser. Projektet kommer också att ge mätdata som kan användas för riskbedömning för några specifika yrkesgrupper.

 

Elva projekt vid Göteborgs universitet fick finansiering från Alzheimerfonden

19 januari, 2021

Av de 42 miljoner kronor som Alzheimerfonden nu delar ut går 8,6 miljoner kronor till elva projekt vid Göteborgs universitet. En av dem som tar del av medlen är Kaj Blennow, som får två miljoner kronor för att utveckla och förbättra diagnostiken via blodprov med fokus på test av amyloid beta, tau patologi och neurodegenerering samt klinisk prövning. De övriga GU-forskarna som får medel ur fonden är Andreas Björefeldt, Ann Brinkmalm, Johan Gobom, Jörg Hanrieder, Thomas Karikari, Silke Kern, Andrea Lessa Benedet, Ingmar Skoog och Anna Zettergren.

 

Fredrik Öhman får Carin Mannheimers pris till juniora forskare för studie om förbättrad demensdiagnos

18 januari, 2021

Fredrik Öhman, doktorand i Michael Schölls grupp på institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet får Carin Mannheimers pris 2020 för ett projekt som utvärderar en av de mobilappar som idag är tillgängliga för att minnesbesvär upptäcks mycket tidigare. I projektet  utvärderas appen mot de senaste teknikerna inom hjärnavbildning och vätskebaserade biologiska markörer. Studien är en del av undersökningen av 75-åringar födda 1944, den så kallade H70-studien. Även Hanna Mac Innes på institutionen för socialt arbete får priset, som är på 50 000 kronor. Det är femte året som Carin Mannheimers pris till juniora forskare inom AgeCap delas ut.

Ingmar Skoog ingår i Coronakommissionens expertgrupp för smittskyddsfrågor

18 januari, 2021

Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap) vid Göteborgs universitet ingår i en expertgrupp för smittskyddsfrågor som Coronakommissionen nyligen inrättat. Gruppen ska vara rådgivande i kommissionens fortsatta arbete.
– Det är spännande för mig som forskare inom åldrandets epidemiologi att medverka i det här sammanhanget med mikrobiologer, smittskyddsexperter och infektionsläkare. Det har blivit tydligt under pandemin att det behövs multidisciplinär kunskap, och att det krävs kunskap om den åldrande befolkningen för att veta hur du ska skydda äldre, säger Ingmar Skoog.
Coronakommissionen också inrättat två andra expertgrupper, med fokus på pandemins ekonomiska och sociala konsekvenser, samt krisberedskap och krishantering. Ingmar Skoog har också fått uppdrag av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att ingå i en annan coronarelaterad expertgrupp.

Nästa sida »

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Alexander Hoischen: Rare genetic variants in TLR7 predispose young men to severe COVID-19

  • Webinar 15:00-16:00, Thursday Jan 28.
  • Link to Zoom webinar.

Forskarsnabben – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag. I år startar Forskarsnabben 27 januari.

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café & restaurang Anatomen (tillfälligt stängd)

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan lunchservering

Lustgården på Änggårdsbacken (tillfälligt stängd)

Café Anne Dahl (tillfälligt stängd)

Fler nyheter

Så upplevde studenterna höstens studiesituation

26 januari, 2021

STUDENT. Höstens enkät bland Sahlgrenska akademins studenter visar på en ökad oro och minskat upplevt välbefinnande bland studenterna. I enkä

Tandvårdens Etik i ny upplaga

26 januari, 2021

BOK. Tandvårdens etik har nu kommit ut i en ny reviderad upplaga. Boken, som i första hand används som kurslitteratur inom olika ta

Gott betyg för global hälsa

26 januari, 2021

EXTERN UTVÄRDERING. Stolta studenter som känner sig delaktiga i en innovativ och tvärvetenskaplig utbildning. Det är några av tillgångarna som lyf

Nominera till pris för Årets avhandling – senast 10 februari

26 januari, 2021

  PRIS. Priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin” har delats ut årligen sedan 2009 och finansieras av Dr Arnt Vestbys Forsk

Seminarium gav översikt om etiken vid djurförsök

25 januari, 2021

FORSKNINGSETIK. En forskare behöver göra ett eget etiskt ställningstagande, innan hen ansöker om etiskt tillstånd från djurförsöksetisk nämnd. Vid

Fortsatt skärpta anvisningar vid GU

22 januari, 2021

COVID-19. De skärpta restriktioner som råder vid Göteborgs universitet förlängs tills vidare. Det innebär att all undervisning och examination ska

Möt Karin Sundfeldt – professor med kvinnohälsa i fokus

18 januari, 2021

FOLK. Hon är cancerforskare och gynekolog, och vurmar för samverkan och den translationell forskningen. Genom åren har detta visat sig vara extra

Många fördelar med Double degree – disputation som en följd av välfungerande samarbete

18 januari, 2021

FORSKARUTBILDNING. Nu har den första doktoranden som antogs till forskarutbildning vid både Sahlgrenska akademin och KU Leuven disputerat. F

Justin Schneiderman får nytt uppdrag att stödja ledningen i AI-frågor

18 januari, 2021

AI-NYTT. Med hjälp av artificiell intelligens kan vi till exempel få ordning i annars oöverblickbara datamängder, eller utveckla program som ger s

Bygginformation Medicinareberget – Väggar till Natriums första våning snart på plats

18 januari, 2021

BYGGINFORMATION. Akademiliv ger här information om byggnation av Natrium på Medicinareberget för perioden vecka 03 – 06 (18 januari – 12 februa

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström Claessen är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen