Paula Nordling, lärare på Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa och ST-läkare i socialmedicin, har utsetts som en av tre mottagare av Lennmalms pris 2023, som delas ut av Svenska Läkaresällskapet. Hon belönas för hennes försäkringsmedicinska studier med inriktning på läkares arbete med sjukskrivning av patienter med vanlig psykisk ohälsa. Med fokus på arbetsförmågebedömning samt på samverkan med sjukskrivna personers arbetsgivare, har Paula ökat kunskapen inom områden där kunskap i stor utsträckning tidigare har saknats. Paula Nordling disputerade 2021. Hon är är biträdande kursledare för två kurser om koordinering av sjukskrivning inom hälso- och sjukvården på avancerad nivå, och undervisar på ääkarprogrammet.
A few seats now available: How to write a successful application for research funding
Due to late cancellations there are a few seats available on a course aimed at early career researchers: How to write a successful application for research funding. The course consists of 3 half-days, with start Monday Oct 2nd, 13:00-16:30. It is held in Academicum, Sahlgrenska Academy. Further information: https://akademiliv.se/en/2023/06/92911/
To apply for this course: Send an e-mail to the Sahlgrenska Academy Research Support Office: research.support@sahlgrenska.gu.se. Please state which grant you intend to apply for.
Eddi Omrcen är nu hållbarhetschef för Göteborgs universitet
1 januari 2023 bytte enheten GU fastighet namn till GU fastighet och hållbar utveckling. Samtidigt inrättades sektionen för hållbarhet, som sedan den 1 augusti leds av Eddi Omrcen som tillika är universitetets hållbarhetschef. Eddi Omrcen har sedan januari varit tf chef för sektionen för hållbarhet. Han har tidigare bland annat varit hållbarhetsstrateg vid universitetet samt universitetets miljöchef.
Planerar du att söka bidrag från Vetenskapsrådet eller Forte våren 2024? Kurs för dig!
Avdelningen för forskningsstöd vid Sahlgrenska akademin ger kursen ”Writing a competitive application for a Swedish Research Council or Forte grant”. Forskningsrådgivare och vetenskaplig redaktör ger dig konkreta tips för din ansökan och du får arbeta med utformningen av din projektplan under kursen.
- Tid: 4 samt 8 december 2023 (hela dagar)
- Krav för deltagande: Utkast av din ansökan
- Anmälan: Anmäl intresse senast 31 oktober till: research.support@sahlgrenska.gu.se
Geovetarcentrums nya namn blir Hälsovetenskapligt Centrum (HVC)
När Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa under 2024 samlokaliseras i den byggnad som idag kallas Geovetarcentrum kommer huset att döpas om. Dess nya namn blir Hälsovetenskapligt Centrum (HVC). Avdelningen satsar nu också på att öka samverkan, genom etableringen av en särskild grupp som inlett sitt arbete med att förbättra samverkan med olika aktörer i samhället. Den 18 oktober arrangerar Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa också en forsknings- och utbildningsdag för hela avdelningen, tillsammans med Regionshälsans FoUUI-organsiastion. Läs en längre intervju på Institutionen för medicins medarbetarportal.
Diplomutdelning till doktorander som fått stipendium från Jubileumsklinikens Cancerfond

Doktorander som fick stipendium och därmed diplom:
Christoffer Vannas, Anna Thulin, Lucas Werner, Anja Schroff, Jens Johansson, Erik Pettersson, Amelie Toft Morén och Peter Andersson (frånvarande på bilden Louise Mövik, Frida Westerbergh, Chiara Timperanza, Hana Bakr och Katja Smits).
Foto: Elin Tornblad.
Nyligen uppmärksammade på Jubileumsklinikens Cancerfond de doktorander som fått doktorandstipendie från fonden under 2023 genom en ceremoni med diplomutdelning. Vid detta tillfälle fick även de forskare som fått tilldelning för forskarmånader för kliniker hålla kortare föredrag om sina projekt. De som fått tilldelning för forskarmånader för kliniker och som höll föredrag var: Jan Nyman (Onkologi), Anna Nordenskjöld (Onkologi), Esmaeil Mehrara (Medicinsk strålningsvetenskap) samt Thomas Henry (Medicinsk strålningsvetenskap).
”Doktorand för en dag” – Studenter i Forskning (SiF) söker doktorander som vill inspirera en student
Vill du inspirera studenter att engagera sig i forskning? SiF söker entusiastiska doktorander som vill delta i projektet ”Doktorand för en dag”. Projektet innebär att studenter vid Sahlgrenska akademin får hänga på en doktorand under en dag. Arrangör är Studenter i Forskning (SiF).
För att delta, fyll i detta formulär: https://forms.gle/XWqkSg2NBazDy3DL9
Formluäret innehåller också mer information om projektet.
Maria Åberg är ny professor i allmänmedicin
Grattis Maria Åberg, nu professor i allmänmedicin! Forskningsgruppen bedriver kliniska prövningar och epidemiologiska projekt med utgångspunkt från tidigare prekliniska forskningsfrågor. Nyligen har hon undersökt en rad riskfaktorer under tonåren för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar, psykisk ohälsa och cancer senare i livet. Hon betonar att trenderna bland ungdomar med nedsatt fysisk aktivitet, ökande skärmtid, psykisk ohälsa och övervikt innebär att det behövs ett helhetsgrepp för att vända utvecklingen. Maria studerar även kopplingar mellan arbetsmiljön och psykisk ohälsa liksom infektionssjukdomar. Hon är avdelningschef för samhällsmedicin och folkhälsa och examinerarar läkarstudenter, samt specialistläkare på Närhälsan Sisjöns vårdcentral och ordförande för primärvårdens regionala kvalitetsregister QregP.
Nu kan du föreslå nya ledamöter i Hjärt-Lungfondens forskningsråd
Hjärt-Lungfonden söker en lungexpert och tre hjärt-kärlexperter till forskningsrådet. Fonden efterfrågar etablerade forskare med hög vetenskaplig kompetens från samtliga universitetsorter. Inom lungområdet är de intresserade av forskare med bred kompetens med kliniskt translationell erfarenhet. Inom hjärt-kärlområdet ber vi särskilt om förslag på forskare med bred kompetens inom klinisk och translationell forskning samt även inom genetik. Fonden försöker säkerställa en jämn representation mellan landets universitet och en god sammansättning av olika specialiteter. Fonden välkomnar särskilt nominering av kvinnor, och de som föreslås ska vara tillfrågade. Förslag på ledamöter görs i denna mall för ”kompetensbeskrivning” och mailas till Avdelningen för forskningsstöd, research.support@sahlgrenska.gu.se, senast torsdagen den 5 oktober.
Läs om Biomedicinska bibliotekets fluorsamling i Tandläkartidningen
Sedan fluor visats vara svaret på kariesepidemin väcktes idén om att tillsätta en liten mängd fluor i dricksvattnet för att en gång för alla sätta stopp för den svenska tandrötan. Idén möttes dock av starkt motstånd, där både demokrati och individens rätt ansågs hotad. En av debattörerna var Nobelpristagare Arvid Carlsson, som varnade för skelettskador. På Biomedicinska biblioteket finns den den så kallade Fluorsamlingen, som belyser debatten som pågick under perioden 1950-1971. Fluorsamlingen är utgångspunkt för en läsvärd artikel i Tandläkartidningen av bibliotekarie Fredrik Good.