Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

VR-Projektbidrag inom medicin och hälsa

28
mars

Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Söks av: Enskild forskare. Upp till 6 andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan. Bidragstid: 1-5 år Bidragsbelopp: Minst 400 000 kronor per år, max 2 500 000 kronor per år…

Extern informationssida

VR-Projektbidrag för forskning om virus och pandemier – från grundläggande mekanismer till medicinska interventioner

28
mars

Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Inriktningen för detta bidrag avser forskning inom basal virologisk forskning och grundläggande sjukdomsmekanismer som förorsakas av virus. Den omfattar även exempelvis forskning om zoonoser, utveckling av läkemedel, vaccin, diagnostik och behandling. Satsningen är…

Extern informationssida

VR-Etableringsbidrag inom medicin och hälsa

28
mars

Syftet med bidraget är att ge dig som junior forskare möjlighet att etablera dig som självständig forskare i Sverige. Stödform: Karriärstöd Område: Medicin och hälsa Söks av: Enskild forskare som avlagt doktorsexamen för mer än 2 och upp till 7 år sedan Medverkande forskare: Inga andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan Bidragstid: 4 år Bidragsbelopp: 1 500…

Extern informationssida

VR – Konsolideringsbidrag inom medicin och hälsa

28
mars

Syftet med bidraget är att ge de mest framstående yngre forskarna möjlighet att konsolidera sin forskning och vidga sin verksamhet som självständiga forskare. Söks av: Enskild forskare som avlagt doktorsexamen för mer än 7 år sedan och upp till 12 år sedan. Inga andra forskare kan bjudas in att medverka i ansökan. Bidragstid: 5 år. Bidragsbelopp: Max 2 000 000…

Extern informationssida

VR-Bidrag till forskningstid inom vårdforskning

28
mars

Syftet med bidraget är att ge personer verksamma inom vårdyrken möjlighet att bedriva forskning på deltid och etablera sig som självständiga forskare parallellt med att de utvecklar sin yrkeskompetens. Utlysningen vill främja internationellt samarbete och mobilitet inom Sverige. Söks av: Enskild forskare som avlagt examen för högst 10 år sedan. Medverkande forskare: Inga andra forskare kan bjudas in att medverka…

Extern informationssida

VR-Bidrag till forskningstid i klinisk miljö

28
mars

Syftet med bidraget är att du som är kliniskt verksam ges möjlighet att bedriva forskning på deltid parallellt med att du utvecklar din kliniska kompetens. Detta för att stärka och förnya den medicinska och kliniska forskningen. Stödform: Karriärstöd Söks av: Enskild forskare som avlagt examen för högst 10 år sedan. Medverkande forskare: Inga andra forskare kan bjudas in att medverka…

Extern informationssida

VR-Projektbidrag för utveckling av metoder för ersättning, begränsning och förfining av djurförsök(3R)

28
mars

Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid. Detta är ett projektbidrag med inriktning, och syftar till att främja utveckling av metoder för ersättning, begränsning och/eller förfining av djurförsök enligt 3R-principen (efter engelskans replace, reduce och refine). Stödform: Projektstöd. Söks av:…

Extern informationssida

WASP-HS and DDLS joint call for seed-money 2023

31
mars

CALL SUMMARY Form of support: Seed-money Focus: Research focused on a theme relevant to DDLS and WASP-HS Applicants: 2 co-PIs, one from each of the fields of DDLS and WASP-HS Contribution period: 12-15 months Grant amount: Minimum SEK 200 000 maximum SEK 500 000 Budget framework for the call: 3 000 000 SEK The grant period starts: September 1st 2023 Application period: February – March 31st 2023 Funding…

Extern informationssida

Sjöbergsstiftelsens projektanslag för cancerforskning

31
mars

Sjöbergsstiftelsen betalar bidrag till forskningsprojekt och delar ut Sjöbergpriset – ett internationellt stipendium på ca 1 miljon USD till cancerforskare. Stiftelsen ger också bidrag till uppbyggnad av en nationell biobank för cancerforskningen (PPMC) samt patientöversikter för hela landet. Under år 2023 ger Sjöbergstiftelsen bidrag till forskning inom områdena: Förebyggande åtgärder och omvårdnad inklusive komplementär och integrativ medicin och åtgärder mot…

Extern informationssida

Landénska forskningsstipendiet – forskarstipendium till läkarstudent vid Sahlgrenska akademin

31
mars

Sahlgrenska akademin utlyser nu Landénska forskningsstipendiet. Det är ett forskarstipendium på 160 000 kronor för en läkarstudent som studerar på termin 5 – 12 på Sahlgrenska akademin. Stipendiets medel är avkastningen från den Landénska Fonden, som Sahlgrenska akademin disponerar efter en donation 1960 av systrarna Lizzie, Annie och Eva Landén. Stipendiet utlyses en gång per år. Sista ansökningsdag är 31…

Extern informationssida

Stipendier till forskning med etisk inriktning

1
april

Sveriges läkarförbunds Forskningsfond delar ut stipendier till forskning med en etisk inriktning. Forskningen ska avse medicinsk etik eller etik med anknytning till sjukvården. Anslags- eller stipendiemottagare måste varit medlem i Sveriges läkarförbund i sex månader när ansökningstiden går ut.

Extern informationssida

Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond

1
april

Stiftelsen Kungaparets Bröllopsfond lämnar bidrag till utvecklingsprojekt och verksamheter som syftar till att främja fysiska, kulturella och konstnärliga aktiviteter för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar. Stiftelsen prioriterar projekt som är nyskapande och som kan ge värdefulla erfarenheter att sprida till andra. Bidrag kan beviljas till projekt/verksamheter under högst fem år i rad. Bidrag lämnas inte till enskilda personer. Ansökan…

Extern informationssida
Nästa sida »

Löpande bidrag

Stiftelsen Hörselforskningsfonden

För medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk forskning kring hörselskadade och hörselskadades situation.

Extern informationssida

SSMF Travel Grant – för doktorander inom preklinisk och klinisk medicinsk forskning

Behöriga att söka dessa stipendier är registrerade doktorander med minst en egen refereegranskad publikation. Stipendierna delas ej ut till disputerade forskare eller icke registrerade doktorander. Resan får påbörjas tidigast 1 månad efter ansökningstidens utgång. Stipendierna är avsedda att täcka extraordinära personliga kostnader i samband med resa till annan forskningsinstitution eller klinik för studier av betydelse för sökandens eget forskningsprojekt. Stipendier…

Extern informationssida

STINT

Initieringsbidrag ges för genomförandet av kortvariga projekt som syftar till uppbyggnaden av nya och strategiskt intressanta internationella relationer. Ansökan kan lämnas fortlöpande under året.

Extern informationssida

Bidrag för gästföreläsare

Wenner-Gren Stiftelserna Bidrag för gästföreläsare – Anslagen är avsedda att möjliggöra för svenska forskare eller institutioner att inbjuda utländska disputerade gästföreläsare.

Extern informationssida

Vistelsestipendier i Villa Martinson i Jonsered

Vistelsestipendie med boende i Villa Martinson vid Jonsereds herrgård. Stipendiet är tänkt för forskare, doktorander och författare och publicister i vidare mening, vilka behöver tid att arbeta koncentrerat i en inspirerande miljö.

Extern informationssida

Rådgivning och finansiering för verifiering för tillämpning (VFT)

FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSKONTORET Verifiering ger dig viktiga insikter om det område som din forskning är relevant för och kontakt med externa aktörer. Inom programmet Verifiering för tillämpning (VFT) erbjuder Forsknings- och innovationskontoret rådgivning och möjlighet att söka finansiering för att undersöka hur din forskning kan användas utanför akademin. I VFT kan du testa dina idéer och låta dem mogna till…

Extern informationssida

Rådgivning och finansiering för verifiering för samverkan (VFS)

FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSKONTORET Är du intresserad av att samverka med det omgivande samhället men känner att du aldrig hinner ta första steget? Då kan VFS hjälpa dig! Med VFS-medel får du hjälp att identifiera och genomföra enkla första steg som kan leda till samverkansprojekt mellan akademin och aktörer utanför akademin. VFS-finansiering är tänkt att fungera en som möjliggörare som ger…

Extern informationssida

ALF: Prova på-forskning

Prova på-forskning är till för forskningsintresserad läkare som saknar tidigare forskningserfarenhet och är anställd inom Västra Götalandsregionen. Prova på-forskning innebär ALF-finansierad forskningstid om tre månader. Före ansökan ska kontakt ha etablerats mellan forskningsintresserad läkare och handledare och de båda ska vara enade om ett projekt. Målet är att projektet ska mynna ut i en vetenskaplig publikation. Handledaren ansöker om prova…

Extern informationssida

Bidrag till vetenskaplig forskning

Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare. Stiftelsen stöder vetenskaplig forskning i vid bemärkelse. Ansökningar om forskningsanslag kan inges löpande. Styrelsen behandlar ansökningarna sedan de färdigberetts. Styrelsen sammanträder minst fem gånger per år. Som huvudregel gäller att huvudsökande har anknytning till ett universitet/högskola eller forskningsinstitut för sin forskning. Medsökande, en eller flera, ska ha ett direkt samband med det aktuella projektet. Följande kostnader…

Extern informationssida

AG-Fondens bidrag till särskilda satsningar: konferensstöd och utrustning inom cancerforskning

Ansökan kan skickas kontinuerligt under hela året dock senast 4-6 veckor förre början av en konferens.

Extern informationssida

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet.

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un

Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform

21 mars, 2023

NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. R

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för

Regeringen tillsätter utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. Utr

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor