Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Athenapriset 2022; nominera modiga, strategiska och innovativa forskare

29
maj

Athenapriset är Sveriges största pris för forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Athenaprisets jury bedömer bidragen efter fem olika kriterier: Samverkan: Projektet ska alltid kräva medverkan från sjukvården, akademin och näringslivet. Innovationshöjd: Forskningen ska baseras på en idé till en ny eller förbättrad metod, teknik, tjänst eller produkt för behandling, diagnostik eller prevention…

Extern informationssida

Forskningsanslag från Greta och Einar Askers Stiftelse

31
maj

Stiftelsen har till ändamål att främja den kliniska forskningen samt utvecklings- och utredningsarbete vid Göteborgs Universitet. Detta syftar i första hand till en bättre medicinsk, psykisk och social återanpassning av den handikappade och i andra hand tillgodose de intressen som kan framträda hos gruppen behövande handikappade vid sådan anpassning.

Extern informationssida

Prince Mahidol Award 2022

31
maj

Nominera till Prince Mahidol Award 2022. Deadline är 31 maj, 2022.  

Extern informationssida

Nominera till Läromedelsförfattarnas pris

31
maj

Den 3 maj öppnar nomineringen till Läromedelsförfattarnas pris, Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Syftet med priset är att hylla författarskapet bakom läromedel och kurslitteratur, samt att lyfta deras viktiga roll i Utbildningssverige. Den totala prissumman är minst 250 000 kronor fördelad på tre kategorier. Det finns möjlighet att nominera läromedelsförfattare till de två kategorierna: Läromedel och…

Extern informationssida

Mellanomgång av ALF-projektmedel 2023-2024

1
juni

Utlysningsperioden öppnar fredag 15 april 2022 och stänger onsdag 1 juni 2022 kl 23.59. ALF-projektmedel 2023-2024 >>

Extern informationssida

Bidrag för medicinsk forskning

1
juni

Gunvor och Josef Anérs stiftelse utlyser bidrag för medicinsk forskning. Ansökningsbeloppet ska utgöra minst 15 % av den totala projektsumman. Studenter och forskarstuderande ska lämna in handledarintyg där intyget ska ge en bild av projektets angelägenhetsgrad och innehålla en tydlig bedömning av studentens/doktorandens förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Ansökan öppnar den 1 april: Ansökningssida: https://apply.se/Aner

Extern informationssida

ALF-medel: Klinisk behandlingsforskning 2023-2025

1
juni

Utlysningsperioden öppnar fredag 15 april 2022 och stänger onsdag 1 juni 2022 kl 23.59. Klinisk behandlingsforskning 2023-2025 >>

Extern informationssida

ALF-medel: HTA-utlysning

1
juni

Utlysningsperioden öppnar fredag 15 april 2022 och stänger onsdag 1 juni 2022 kl 23.59. HTA-utlysning >>

Extern informationssida

Bidrag till bröstcancerforskning

3
juni

Bröstcancerförbundet utlyser 15 MSEK i forskningsanslag 2022 för patientnära klinisk forskning. Medel delas ut för forskningsprojekt.

Extern informationssida

Sök nätverkspengar för forskningssamarbete inom EUTOPIA

6
juni

Det finns nu chans att söka finansiellt stöd för forskningssamarbete inom EUTOPIA. Syftet är att identifiera en forskningsutmaning som nätverket kan hjälpa till att lösa. Det är öppet för existerande forskningsnätverk inom EUTOPIA eller helt nya. I potten ligger bidrag upp till 5000 € per forskare som deltar, för till exempel rese- och boendekostnader. Ansökan är öppen för alla akademiska…

Extern informationssida

Hjärnfondens postdoktorala stipendier

7
juni

Hjärnfonden stödjer forskning rörande hjärnans och övriga nervsystemets sjukdomar, skador och funktions- nedsättningar, men även den friska hjärnan med dess normala funktioner och utveckling. Stipendierna är öppna för sökande med svensk doktorsexamen och ansökes för en period om 24 månader på heltid (alternativt utnyttjas minst på halvtid varvid stipendietiden förlängs). Stipendiet är personligt och är avsett att täcka personliga omkostnader…

Extern informationssida

Postdoc-stöd för studier och forskning om arbetsmiljö

8
juni

Nu utlyser Afa Försäkring ett postdoc-stöd på 2 miljoner kronor med inriktning på arbetsmiljöområdet. Syftet med postdoc-stödet är att ge personer som är i början av sina forskarkarriärer ökade möjligheter till postdoktorala studier och forskning. Postdoc-stödet ska inrikta sig på arbetsmiljöområdet.  Det riktar sig till forskare verksamma vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut och universitetssjukhus. Stödet kan sökas av den som…

Extern informationssida
Nästa sida »

Löpande bidrag

Stiftelsen Hörselforskningsfonden

För medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk forskning kring hörselskadade och hörselskadades situation.

Extern informationssida

SSMF – Resestipendium för doktorander inom preklinisk och klinisk medicinsk forskning

Behöriga att söka dessa stipendier är registrerade doktorander med minst en egen refereegranskad publikation. Stipendierna delas ej ut till disputerade forskare eller icke registrerade doktorander. Resan får påbörjas tidigast 1 månad efter ansökningstidens utgång. Stipendierna är avsedda att täcka extraordinära personliga kostnader i samband med resa till annan forskningsinstitution eller klinik för studier av betydelse för sökandens eget forskningsprojekt. Stipendier…

Extern informationssida

STINT

Initieringsbidrag ges för genomförandet av kortvariga projekt som syftar till uppbyggnaden av nya och strategiskt intressanta internationella relationer. Ansökan kan lämnas fortlöpande under året.

Extern informationssida

Bidrag för gästföreläsare

Wenner-Gren Stiftelserna Bidrag för gästföreläsare – Anslagen är avsedda att möjliggöra för svenska forskare eller institutioner att inbjuda utländska disputerade gästföreläsare.

Extern informationssida

Vistelsestipendier i Villa Martinson i Jonsered

Vistelsestipendie med boende i Villa Martinson vid Jonsereds herrgård. Stipendiet är tänkt för forskare, doktorander och författare och publicister i vidare mening, vilka behöver tid att arbeta koncentrerat i en inspirerande miljö.

Extern informationssida

Rådgivning och finansiering för verifiering för tillämpning (VFT)

FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSKONTORET Verifiering ger dig viktiga insikter om det område som din forskning är relevant för och kontakt med externa aktörer. Inom programmet Verifiering för tillämpning (VFT) erbjuder Forsknings- och innovationskontoret rådgivning och möjlighet att söka finansiering för att undersöka hur din forskning kan användas utanför akademin. I VFT kan du testa dina idéer och låta dem mogna till…

Extern informationssida

Rådgivning och finansiering för verifiering för samverkan (VFS)

FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSKONTORET Är du intresserad av att samverka med det omgivande samhället men känner att du aldrig hinner ta första steget? Då kan VFS hjälpa dig! Med VFS-medel får du hjälp att identifiera och genomföra enkla första steg som kan leda till samverkansprojekt mellan akademin och aktörer utanför akademin. VFS-finansiering är tänkt att fungera en som möjliggörare som ger…

Extern informationssida

ALF: Prova på-forskning

Prova på-forskning är till för forskningsintresserad läkare som saknar tidigare forskningserfarenhet och är anställd inom Västra Götalandsregionen. Prova på-forskning innebär ALF-finansierad forskningstid om tre månader. Före ansökan ska kontakt ha etablerats mellan forskningsintresserad läkare och handledare och de båda ska vara enade om ett projekt. Målet är att projektet ska mynna ut i en vetenskaplig publikation. Handledaren ansöker om prova…

Extern informationssida

Bidrag till vetenskaplig forskning

Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare. Stiftelsen stöder vetenskaplig forskning i vid bemärkelse. Ansökningar om forskningsanslag kan inges löpande. Styrelsen behandlar ansökningarna sedan de färdigberetts. Styrelsen sammanträder minst fem gånger per år. Som huvudregel gäller att huvudsökande har anknytning till ett universitet/högskola eller forskningsinstitut för sin forskning. Medsökande, en eller flera, ska ha ett direkt samband med det aktuella projektet. Följande kostnader…

Extern informationssida

AG-Fondens bidrag till särskilda satsningar: konferensstöd och utrustning inom cancerforskning

Ansökan kan skickas kontinuerligt under hela året dock senast 4-6 veckor förre början av en konferens.

Extern informationssida

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

Universitetets coronarelaterade information på medarbetarportalen

Här hittar du uppdaterad information om hur universitetet hanterar konsekvenser av covid-19.

Distansundervisning – inspiration och stöd genom webbinarier med PIL-enheten

Det finns många chanser att delta i zoom-webbinarier om distansundervisning. De listas i högerspalten på PIL-enhetens web.

replica tissot watches relogios replicas rolex falso copie montre

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Ny metod kan kasta ljus på alzheimer vid Downs syndrom

26 maj, 2022

BIDRAG. Människor med Downs syndrom lever både längre och med bättre livskvalitet, tack vare forskningens framsteg. Men uppemot 90 procent av all

Över hundra nya professorer installerades i fredags – se bilder från högtiden

24 maj, 2022

AKADEMISK HÖGTID. Två år i rad har professorsinstallationen fått ställas in, men i fredags var det äntligen dags. Den akademiska högtiden firade d

Adrian Smith föreläste om PREPARE och ARRIVE under årets 3R-seminarium

24 maj, 2022

3R. Som en del i arbetet med att kvalitetssäkra försöksdjursverksamheten, bjöd Göteborg universitets Djurskyddsorgan in professor Adrian Smith vid

Sam Polesie är ny processledare för etiskt förhållningssätt på läkarprogrammet

24 maj, 2022

UTBILDNING. Hudläkaren Sam Polesie har nyligen blivit processledare för etiskt förhållningssätt på läkarprogrammet i Göteborg. – Alla personalg

Cecilia Engdahl invald som ledamot i Sveriges unga akademi

24 maj, 2022

UPPDRAG. Cecilia Engdahl, docent i experimentell autoimmunitet på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, är en av sex unga fo

Testar banbrytande njurtransplantation med stöd från Lundbergsstiftelsen

20 maj, 2022

BIDRAG. I Sverige och världen råder stor brist på njurar för transplantation. Det kostar liv, livskvalitet och mycket pengar. Professor Michael Ol

Fyra ukrainska forskare vid GU får stöd av KAW

19 maj, 2022

KRIGET I UKRAINA. Wallenbergstiftelserna utlyste i mitten av mars ett anslag till stöd för ukrainska forskare. Nu kom beskedet att KAW beviljat 3

Nylansering för nationell information om djurförsök

16 maj, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nyligen lanserades en ny version av djurforsok.info. Sajten är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta läro

Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket

16 maj, 2022

NY STUDIE. Fem faktorer utpekas som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, att

Agnes Wold ger svar om corona i podden Akademiliv

13 maj, 2022

Nu kan du höra inspelningen av podcasten Akademiliv från live-framträdandet på scenen i Nordstan under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Avsnittet

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor