FORSKARKARRIÄR. Måndagen den 12 april startade seminarieserien Career Talks med temat ‘How to find, fund and survive an international postdoc’. Omkring 50 personer deltog, där forskare som nyligen gjort en internationell postdok delade med sig av sina erfarenheter genom ett panelsamtal.
Seminariet inleddes med att avdelningschef Ellen Rydberg berättade om det stöd som Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd kan ge forskare. Därefter sammanfattade forskningsrådgivare Erik Pålsson varför internationella postdok-vistelser är viktigt för forskningen vid Sahlgrenska akademin och presenterade de guider, Post-doc survival guide och Post-doc funding guide, som tagits fram för att hjälpa forskare som vill göra en internationell postdok.
Tre forskare med utlandserfarenhet
Deltagarna fick därefter ta del av erfarenheter från en panel bestående av tre forskare som varit i USA och Australien för att göra sin postdok. De tre forskarna i panelen var Kristina Johansson, som gjort en postdok vid University of California San Francisco, Magdalena Claesson, som varit i Australien vid Queensland Institute of Medical Research (QIMR) Berghofer och University of Queensland samt Mattias Svensson som gjorde sin postdok vid La Jolla Institute of Immunology and University of California. I panelen ingick också HR-samordare Johanna Gustavsson från Institutionen för kliniska vetenskaper som svarade på frågor om bland annat URA-avtal vid utlandsvistelse.
Avgörande för karriären
Erik Pålsson modererade seminariet med frågor till panelen som delade med sig av sina erfarenheter kring att söka medel, planera för internationell postdok och sedan flytta utomlands både med familj och som ensamstående. Publiken fick också höra om fördelar och nackdelar med att resa med egen finansiering respektive att söka en postdok-tjänst vid värdinstitutionen. Panelen fick också frågor om hur man hittat sina handledare och forskargrupper och hur tidigt man börjat planera för att åka på postdok.
Alla tre forskare i panelen såg också sin postdok som avgörande för den fortsatta forskningskarriären och en erfarenhet som fått dem att växa både som forskare och människor.
Career Talks är en seminarieserie som riktar sig till unga forskare och doktorander för att stötta dem i deras karriärval. Career Talks drivs från och med januari 2024 av Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd.
Vill du föreslå ett framtida ämne till Career Talks eller har någon fråga går det bra att kontakta Avdelningen för forskningsstöd här: research.support@sahlgrenska.gu.se
AV: JOANNA LARSSON
Skriv en kommentar