SAMVERKAN. Utvecklingen av life science i Västsverige drivs strategiskt i samverkan mellan lärosäten, näringsliv och sjukvård. Under ett studiebesök av socialminister Jakob Forssmed och Jeanette Edblad, chef för det nationella life science-kontoret, presenterades den långsiktiga visionen för samarbetet av representanter för bland annat Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, AstraZeneca och GoCo Health Innovation City.
– Vi har ett gemensamt driv framåt, som bidrar till att lyfta hela landet inom life science. Det är en spännande och växande sektor. En av de viktigaste framgångsfaktorerna här i Västsverige är den starka spetskompetens som vi bygger upp genom utbildning och forskning, säger professor Jenny Nyström, dekan för Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Satsningen på den nationella infrastrukturen CCRM Nordic stärker också hela Sverige som kunskapsnation inom life science. Tillsammans med Oligonova ger detta bättre möjligheter utveckling, tillverkning och kommersialisering av gen-, cell- och vävnadsterapier. Under tvådagarsmötet i Göteborg fick besökarna se ett av de renrum där avancerade terapiläkemedel (ATMP) tillverkas.
Samarbeten med andra lärosäten
Studiebesöket inleddes en regnig tisdagseftermiddagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här fick representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska akademin prata om hur de tillsammans bidrar till att stärka Sverige som ledande life science-nation. Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslog att med tanke på närheten mellan universitetssjukhuset, den tekniska högskolan, universitetet och life science-industrin borde man sluta kalla Göteborg för ”lilla London”, utan istället jämföra oss med Boston där det så mycket viktig forskning finns samlat.
– Inom en mils radie finns i Göteborg allt från AI-center och industrikluster till forskning, utbildning och specialistsjukvård med 1.4 miljoner patientbesök per år, sade Boubou Hallberg. Så vi borde kanske kalla oss för ”lilla Boston” i stället.
Jenny Nyström fick tillfälle att berätta om forskningen vid Göteborgs universitet, och lyfte det nära samarbetet med andra lärosäten.
– Det handlar till exempel om grundforskning tillsammans med Chalmers tekniska högskola och arbete inom hälsoekonomi tillsammans med Handelshögskolan.
ATMP på nära håll
Det blev också ett besök på Cell- och Vävnadslaboratoriet inom verksamhet Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin. Jan Holgersson, professor och vicedekan på Sahlgrenska akademin visade där ett av renrummen där sjukhuset har egentillverkning av avancerade terapiläkemedel (ATMP) och pratade om framsteg och utmaningar inom fältet.
I de noggrant kontrollerade lokalerna tillverkas bland annat T-celler, så kallade tumörinfiltrerande lymfocyter, som i klinisk studie används för behandling av ögonmelanom.
– Det är otroligt viktigt att vi har rätt infrastruktur och fungerade lokaler, underströk Jan Holgersson. Att hålla lokalerna i skick för läkemedelsproduktion är både personalintensivt och tekniskt krävande.
En av utmaningarna inom fältet som Jan Holgersson nämnde är kompetensförsörjningen, där det ibland kan vara svårt att få tag på personer med rätt profil och där det krävs internutbildningar för att ge personer den specifika kompetens som nom behövs för tillverkning av ATMP i sjukhusmiljö. I framtiden kan det också handla om att hitta lösningar där en person har en tjänst som delas mellan sjukvården och akademin eller industrin.
Vikten av rätt kompetenser
En annan stor utmaning handlar om regelverket som omgärdar verksamheten i stort och egentillverkning av avancerade terapiläkemedel specifikt.
– Om en ATMP produkt inte är kommersiellt gångbar, kommer det då bli sjukvårdens ansvar att tillverka denna för att tillgodose aktuell patientgrupps behov, kommenterade Jan Holgersson.
Jeanette Edblad, chef för det nationella life science-kontoret hade många tankar efter att ha lyssnat på de olika presentationerna.
– Det finns ett behov av samverkan mellan tekniksektorn och traditionell life science, och som många pratade om under sina presentationer är det viktigt med rätt kompetenser för omställningen inom life science-sektorn.
– Det var spännande att höra om hur Västsverige ligger i framkant med en långsiktig vision, här finns ett strategiskt sätt att tänka, avslutade Jeanette Edblad innan besöket i Västsverige fortsatte till andra life science-aktörer.
AV: PATRIK CENTERWALL (SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET & ELIN LINDSTRÖM (SAHLGRENSKA AKDEMIN)
FOTO: GOCO HEALTH INNOVATION CITY OCH SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET (PAUL BJÖRKMAN)
Skriv en kommentar