Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Dekan Jenny Nyström lyfte bland annat fram betydelsen av utbildning av rätt kompetenser för utvecklingen inom life science. I förgrunden socialminister Jakob Forssmed. Foto: GoCo Health Innovation City.

Givande studiebesök med socialministern och det nationella life science-kontoret

16 april, 2024 Kommentera

SAMVERKAN. Utvecklingen av life science i Västsverige drivs strategiskt i samverkan mellan lärosäten, näringsliv och sjukvård. Under ett studiebesök av socialminister Jakob Forssmed och Jeanette Edblad, chef för det nationella life science-kontoret, presenterades den långsiktiga visionen för samarbetet av representanter för bland annat Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, AstraZeneca och GoCo Health Innovation City. 

Jenny Nyström under sin presentation.

– Vi har ett gemensamt driv framåt, som bidrar till att lyfta hela landet inom life science. Det är en spännande och växande sektor. En av de viktigaste framgångsfaktorerna här i Västsverige är den starka spetskompetens som vi bygger upp genom utbildning och forskning, säger professor Jenny Nyström, dekan för Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Satsningen på den nationella infrastrukturen CCRM Nordic stärker också hela Sverige som kunskapsnation inom life science. Tillsammans med Oligonova ger detta bättre möjligheter utveckling, tillverkning och kommersialisering av gen-, cell- och vävnadsterapier. Under tvådagarsmötet i Göteborg fick besökarna se ett av de renrum där avancerade terapiläkemedel (ATMP) tillverkas.

Samarbeten med andra lärosäten

Sjukhusdirektör Boubou Hallberg under diskussionen.

Studiebesöket inleddes en regnig tisdagseftermiddagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här fick representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska akademin prata om hur de tillsammans bidrar till att stärka Sverige som ledande life science-nation. Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslog att med tanke på närheten mellan universitetssjukhuset, den tekniska högskolan, universitetet och life science-industrin borde man sluta kalla Göteborg för ”lilla London”, utan istället jämföra oss med Boston där det så mycket viktig forskning finns samlat.

– Inom en mils radie finns i Göteborg allt från AI-center och industrikluster till forskning, utbildning och specialistsjukvård med 1.4 miljoner patientbesök per år, sade Boubou Hallberg. Så vi borde kanske kalla oss för ”lilla Boston” i stället.

Jenny Nyström fick tillfälle att berätta om forskningen vid Göteborgs universitet, och lyfte det nära samarbetet med andra lärosäten.

– Det handlar till exempel om grundforskning tillsammans med Chalmers tekniska högskola och arbete inom hälsoekonomi tillsammans med Handelshögskolan.

ATMP på nära håll

Jan Holgersson, vicedekan för infrastruktur och lokaler, visade renrum som används för ATMP.

Det blev också ett besök på Cell- och Vävnadslaboratoriet inom verksamhet Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin. Jan Holgersson, professor och vicedekan på Sahlgrenska akademin visade där ett av renrummen där sjukhuset har egentillverkning av avancerade terapiläkemedel (ATMP) och pratade om framsteg och utmaningar inom fältet.

I de noggrant kontrollerade lokalerna tillverkas bland annat T-celler, så kallade tumörinfiltrerande lymfocyter, som i klinisk studie används för behandling av ögonmelanom.

– Det är otroligt viktigt att vi har rätt infrastruktur och fungerade lokaler, underströk Jan Holgersson. Att hålla lokalerna i skick för läkemedelsproduktion är både personalintensivt och tekniskt krävande.

En av utmaningarna inom fältet som Jan Holgersson nämnde är kompetensförsörjningen, där det ibland kan vara svårt att få tag på personer med rätt profil och där det krävs internutbildningar för att ge personer den specifika kompetens som nom behövs för tillverkning av ATMP i sjukhusmiljö. I framtiden kan det också handla om att hitta lösningar där en person har en tjänst som delas mellan sjukvården och akademin eller industrin.

Vikten av rätt kompetenser

En annan stor utmaning handlar om regelverket som omgärdar verksamheten i stort och egentillverkning av avancerade terapiläkemedel specifikt.

– Om en ATMP produkt inte är kommersiellt gångbar, kommer det då bli sjukvårdens ansvar att tillverka denna för att tillgodose aktuell patientgrupps behov, kommenterade Jan Holgersson.

Jeanette Edblad, chef för det nationella life science-kontoret, tillsammans med dekan Jenny Nyström. Foto: Paul Björkman.

Jeanette Edblad, chef för det nationella life science-kontoret hade många tankar efter att ha lyssnat på de olika presentationerna.

– Det finns ett behov av samverkan mellan tekniksektorn och traditionell life science, och som många pratade om under sina presentationer är det viktigt med rätt kompetenser för omställningen inom life science-sektorn.

– Det var spännande att höra om hur Västsverige ligger i framkant med en långsiktig vision, här finns ett strategiskt sätt att tänka, avslutade Jeanette Edblad innan besöket i Västsverige fortsatte till andra life science-aktörer.

AV: PATRIK CENTERWALL (SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET & ELIN LINDSTRÖM (SAHLGRENSKA AKDEMIN)
FOTO: GOCO HEALTH INNOVATION CITY OCH SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET (PAUL BJÖRKMAN)

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ATMP, CCRM Nordic, GoCo Health Innovation City, Life Science, nationella life science-kontoret, Oligonova, regeringen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, socialminister Jakob Forssmed, studiebesök

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor