LEDNING. Den nya fakultetsledningen har etablerat formerna för sitt samarbete. Under sin första tid har både dekan Jenny Nyström och prodekan Magnus Simrén fokuserat mycket på möten med människor, både inom och utanför fakulteten.
I början av april har de första hundra dagarna av vår nya lednings mandatperiod passerat.
– Det har varit en rolig och också väldigt intensiv första tid! Jag har träffat väldigt många människor, dels personer jag haft kontakt med tidigare men där jag nu har en annan roll, och dels har jag fått lära känna nya människor och sammanhang, säger dekan Jenny Nyström.
– Vi slås av vilka fantastiska verksamheter vi har på Sahlgrenska akademin. Det är en mångfacetterad, dynamisk och spännande miljö, med mycket hög kompetens. I ett ledningsperspektiv är vår bredd också vår största utmaning. Det är omöjligt att uppfylla alla behov och önskemål i varje verksamhet, säger Magnus Simrén.
En mytomspunnen milstolpe
Hundra dagar med ett nytt ledarskap är en milstolpe som ofta uppmärksammas, men egentligen baserar sig denna tradition på en seglivad myt. Ledarskapsforskning har visat att det tar mycket längre tid än hundra dagar innan en ny chef kan börja leda på allvar.
Som nybliven dekan och prodekan fokuserar både Jenny Nyström och Magnus Simrén på att förstå de behov och förutsättningar som inom olika delar av fakulteten har, och komma in i de samarbeten som fakulteten har med externa parter. Samverkan har redan inletts genom samtal med ledningen för Naturvetenskapliga fakulteten, Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt de olika innovationsplattformarna. Alla är oerhört viktiga samarbetspartners för fakulteten.
– Som klinisk forskare har jag redan en erfarenhet från fakultetens ALF-samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, så det är ett område där jag känner mig hemma. Däremot är samarbetena med Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten nya för mig, bland annat vår mässa för exjobb inom hälsa och teknik. Jag ser också mycket fram emot vår gemensamma konferens Engineering Health med fokus på hälsa och teknik som hålls 24 och 25 april på Chalmers, säger Magnus Simrén.
Många gemensamma frågor
När alla vicedekaner nu är på plats har ledningsgruppen gemensamt börjat diskutera stora frågor som berör flera av dem, och även fördela ansvar emellan sig för att kunna täcka upp alla de områden och sammanhang där Sahlgrenska akademin behöver vara representerat.
– Det känns verkligen som att vi fått ihop en otroligt bra ledningsgrupp. Vi kompletterar varandra mycket väl och har ett gott samarbete Några av vicedekanerna är mer erfarna inom sina ansvarsområden, och tydligheten i uppdragen varierar något, men det fungerar redan väldigt bra, säger Jenny Nyström.
En av de frågor som berör hela Sahlgrenska akademin är naturligtvis ekonomin, där genomströmningen av studenter just nu står i centrum. Det behövs nya strategier och tillvägagångssätt för att fler av de studenter som antas till våra utbildningsprogram når hela vägen till examen. Även studiemiljöerna på campus Medicinareberget är en återkommande fråga för ledningsgruppens veckovisa möten. Utvecklingen inom avancerade terapiläkemedel (ATMP) är också en sådan bred fråga, där ledningsgruppen diskuterar hur Sahlgrenska akademin tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och andra västsvenska aktörer inom Life Science tillsammans kan växa och bidra mer till utvecklingen i regionen och på nationell nivå. Och när regionen hunnit fatta sina beslut kring Sahlgrenska Life blir detta projekt också en fråga för ledningsgruppens veckomöten.
Första dekanmötet
Framför fakulteten ligger nu ett gemensamt arbete med mål och strategier. Sahlgrenska akademins strategidokument ska fungera som en förlängning av universitetets mål och strategier, baserat på ”Vision 2021-2030: Ett universitet för världen”. Prefektrådet kommer spela en central roll i arbetet med fakultetens strategier, och även andra forum och råd ska engageras.
Nu i dagarna är det dags för årets nationella dekanmöte, som blir Jenny Nyströms första. Mötet hålls i Örebro den 11–12 april, och kommer ge möjlighet för flera olika funktioner inom de medicinska fakulteterna i Sverige att diskutera gemensamma frågor.
– För mig är detta en god möjlighet att höra efter hur det går för andra lärosäten i frågor där vi ställs inför liknande utmaningar. Om vi sticker ut på något sätt i hur vi påverkas av en viss fråga eller hur vi valt att hantera den kommer vara mycket värdefullt att förstå, säger Jenny Nyström.
Eftersom både genomströmning och ekonomi är utmaningar för alla fakulteter lär dessa lyftas under mötet.
Stor VR-utvärdering under året
Under året genomför Vetenskapsrådet nästa stora nationella utvärdering, denna gång av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper.
– Utvärderingen kommer att kräva insatser av många medarbetare inom Sahlgrenska akademin. För vår del innebär utvärderingen att stora delar av de forskningsområden som inte omfattades av ALF-utvärderingarna nu kommer att genomgå en liknande bedömning, berättar Magnus Simrén.
Till skillnad från ALF-utvärderingen kommer denna granskning inte att leda till omfördelning av forskningsanslag. Redan efter sommaren ska fakulteten presentera de artiklar som ska representera Göteborgs universitet i utvärderingen, och strax efter ska vi också ge exempel på grundforskning som lett till god nytta för vården och samhället i övrigt.
Vetenskapsrådet har nyligen gjort liknande nationella utvärderingar inom områdena statsvetenskap och fysik.
AV: ELIN LINDSTRÖM
Skriv en kommentar