Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
John Paoli: "Jag hade inga direkta visioner när jag var doktorand. De har kommit på senare år." Foto: Jakob Lundberg.

John Paoli, otippad professor: ”Behöver inte vara bäst i klassen”

21 mars, 2024 Kommentera

FORSKARPORTRÄTT. Han var en medioker student och väldigt naiv som vikarierande underläkare. Så beskriver professor John Paoli sig själv som ung. ”Vi var 120 studenter i min klass. Jag tror inte att någon av dem hade gissat att jag skulle göra akademisk karriär.”

John Paoli är ämnesföreträdare för dermatologi och venereologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

– Om man räknar ihop alla typer av hudcancer så är det den överlägset vanligaste cancerformen och dessutom den med snabbast ökande förekomst. Vi har ju en epidemi av hudcancer, och vi måste hitta smarta sätt att hantera den här ökningen, säger John Paoli.

Det är hans drivkraft. Att forska fram nya metoder för att hjälpa fler hudcancerpatienter på ett bättre sätt. Att minska lidandet och öka överlevnaden samtidigt som sjukvårdens resurser används optimalt.

John Paoli är ämnesföreträdare för dermatologi och venereologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Foto: Jakob Lundberg

Det handlar exempelvis om att ta hjälp av AI, att skapa praktiska digitala lösningar, att utbilda både patienter och vårdpersonal. Och att på sikt skapa ett paradigmskifte i behandlingen av melanom. Målet är att fler melanom upptäcks i tidigt skede när de ännu är tunna och botbara, och att antalet operationer för dessa halveras.

– Mitt stora projekt som nu ligger i pipeline har fokus på smartare kirurgisk behandling av tunna melanom. Det blir det största och bästa jag kommer att ha gjort.

”Ingen hade gissat på mig”

Att just John Paoli skulle växa upp och bli professor och forska på att hjälpa samhället att hantera västvärldens största cancerepidemi, det var inget som han själv eller någon av de 120 studiekamraterna på läkarutbildningen kunde föreställa sig.

– Om man hade frågat mina klasskamrater ”nämn tio personer i klassen som du tror kommer att gå långt akademiskt i sina karriärer”, så hade ingen gissat på mig. Men jag tror att jag är den enda som är professor nu. Man behöver inte vara bäst i klassen i början. Man har hela livet på sig.

Varför var det så otippat att du skulle bli professor?

– Jag var verkligen medioker. Och väldigt naiv som student och vikarierande underläkare. Du vet hur killar är. Vi mognar lite sent.

Blev forskare av en slump

Vad var det som gjorde att du ändå blev forskare?

– Det kom lite av en slump när jag var ST-läkare. Jag fick helt enkelt frågan om jag skulle vilja forska. Och så fick jag ett färdigpaketerat projekt av Ann-Marie Wennberg, som senare skulle bli sjukhusdirektör. Hon blev min huvudhandledare när jag var doktorand. Det var först då som jag fattade att forskning är väldigt spännande.

Sedan gick karriären snabbt för John Paoli. Samtidigt som han jobbade heltid kliniskt genomförde han doktorandprojektet på fyra och ett halvt år. Han disputerade 2009, blev docent 2012 och professor 2021.

När du var doktorand, vad såg du framför dig som du ville uppnå?

Foto: Jakob Lundberg.

– Jag hade inga direkta visioner. Det har kommit på senare år. Den där speglar väl mig som person lite grann, säger han och pekar på en stor röd målning på väggen i sitt luftiga kontor.

Den föreställer Musse Pigg.

– Jag ska inte snacka skit om Musse Pigg, men jag har väl varit omogen och naiv. Jag fattade liksom inte. Jag tog bara ett projekt i taget. Men sen har det ju vuxit fram mål, visioner och större koncept med tiden. Det har främst kommit under de sista sex-sju åren.

”Lite av en perfektionist”

Men uppenbarligen har det gått bra för dig att forska utan att ha en vision långt bort. Att ta varje projekt för sig, det var väl inte naivt

– Nej, det kanske det inte var. Det kanske var ett moget sätt att arbeta. Ett steg i taget. Men det fanns liksom ingen plan då. När jag hörde talas om människor som hade jobbat på samma ställe i 20-30 år så lät det väldigt konstigt. Och nu är jag här själv.

Vad är det för egenskaper du har som gör att du passar som forskare?

John Paoli drivs av att forska fram nya metoder för att bota fler patienter i vad han kallar för ”en epidemi av hudcancer”. Här använder han ex vivo konfokalmikroskopi som möjliggör patologisk diagnostik inom tio minuter i stället för fyra till sex veckor.
Foto: Jakob Lundberg.

– Jag är nyfiken. Jag är lite av en perfektionist, vilket kan ha fördelar och nackdelar. Och målmedveten. Jag visste inte att jag var det, men det har utvecklats. Sen är jag bra på att koordinera människor och projekt. Att få saker att fungera, säger John Paoli och lägger till:

– Jag är flexibel. Och öppen. Det är kanske det som gör en bra forskare. Att vara öppen för att misstag begås, och man får erkänna när man inte har gjort rätt.

Har du erkänt dina misstag?

– Eh… jag hjälper andra att försöka erkänna att de har gjort fel, säger han och ler.

Vad snällt av dig!

– Haha… och jag är också absolut beredd att blicka tillbaka och erkänna att det jag höll på med då inte var så bra.

Kan du ge exempel?

– För några månader sedan höll jag tal för Eva Backman på hennes disputationsfest. Jag var huvudhandledare och väldigt stolt och glad över hennes forskning. Då pratade jag om att jag insåg att hennes avhandling var så mycket bättre än min. Och det är väl att erkänna att man inte är så jävla bra, säger John Paoli och fortsätter:

– Jag har ju blivit bättre med tiden. Doktorandutbildningen är till för att lära sig att forska. Och det gjorde jag. Sen fick jag vidareutveckla det. Jag vet inte om jag är en bra forskare, men jag är klart bättre nu. Jag tror det är bra att ha den insikten, att man aldrig blir fullärd och det är okej att göra misstag på vägen.

AV: JAKOB LUNDBERG
Artikeln publicerades först av Institutionen för kliniska vetenskaper.

Av: Elin Lindström
Taggat med: dermatologi, forskarporträtt, institutionen för kliniska vetenskaper

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor