UTMÄRKELSE. Jan Holmgren, seniorprofessor i medicinsk mikrobiologi, får det stora internationella priset IVI-SK Bioscience Park MahnHoon Award. Han får priset för utvecklingen av världens första effektiva drickbara koleravaccin.
Kolera är en mycket smittsam tarmsjukdom, som ger plötsliga diarréer och kräkningar. Den sjuke blir medvetslös och dör ofta inom loppet av några timmar. Jan Holmgren ledde det forskarlag som kartlade de grundläggande mekanismerna för sjukdom och immunitet vid kolera, och utvecklingen av det första effektiva koleravaccinet Dukoral.
– Jag är förstås mycket glad och hedrad att få ta emot det här nu största vaccinpriset i världen, som nu delas ut för tredje året. Det är också en ära att få ta emot priset tillsammans med pristagarna av det andra av årets priser, de amerikanska forskarna Barney Graham och Jason McLellan, som har gjort pionjärinsatser för framtagning av såväl covidvaccin som andra livräddande vacciner mot virusinfektioner, säger Jan Holmgren.
Räddat oräkneliga liv
I motiveringen till priset skriver det internationella vaccininstitutet (IVI) och läkemedelsföretaget SK Bioscience att det orala koleravaccinet räddat oräkneliga liv. Ann-Mari Svennerholm, även hon professor vid Göteborgs universitet, lyfts också fram i prismotiveringen om de fundamentala studierna om sjukdoms- och immunitetsmekanismerna vid kolera.
– Det gläder mig att Ann-Mari Svennerholms viktiga roll i forskningen om koleraimmunitet förs fram. Hon gjorde avgörande arbete i framtagningen av det första orala koleravaccinet Dukoral och även i tekniköverföringen till Vietnam, som gjorde det möjligt att ta fram ett billigt vaccin som kunde nå ut i utvecklingsländer, säger Jan Holmgren.
Eliminera kolera
I prismotiveringen lyfts också en annan central medarbetare fram: John Clemens. Han spelade en viktig roll i den fortsatta överföringen av vaccintekniken till Indien och framtagningen där av det efter Dukoral andra av Världshälsoorganisationen (WHO) godkända orala koleravaccinet Shanchol.
Studier som leddes av John Clemens, ofta i samverkan med Jan Holmgren, har visat att både det direkta immunskyddet hos dem som fått vaccinet och det indirekta skyddet i resten av befolkningen genom ”flockimmunitet” effektivt samverkade till att minska både antalet sjukdomsfall och smittspridningen.
– John Clemens och medarbetares arbete ledde till att WHO 2010 fullt ut kunde rekommendera oralt koleravaccin för användning i alla kolerautsatta länder, både för bekämpning av kolerautbrott och för preventiv koleravaccination i utsatta områden, konstaterar Jan Holmgren.
Sedan 2017 finns nu också en av WHO och 50 andra internationella organisationer antagen global färdplan med målet att kolera ska vara eliminerat till år 2030, främst genom omfattande vaccinering mot kolera i utsatta områden.
Priset delas ut i Seoul, Sydkorea, den 25 april. Jan Holmgrens pris är 100 miljoner koreanska Won, vilket motsvarar cirka 800 000 svenska kronor. Samma summa delas mellan de två andra mottagarna, Barney Graham och Jason McLellan.
AV: ELIN LINDSTRÖM
.
Skriv en kommentar