FINANSIÄR. Nyligen tog Göteborgs universitet emot besök av ordförande, vice ordförande och kanslichef från Torsten Söderbergs Stiftelse. Sedan 2008 har stiftelsen beviljat nästan 70 miljoner kronor till forskning vid Sahlgrenska akademin, och ytterligare drygt 30 miljoner kronor till forskare vid Handelshögskolan.
Två utlysningar är aktuella från stiftelsen:
- Akademiprofessur
Utlysningen administreras av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och utlyses nästan varje år. Ny inbjudan att nominera för 2024 har skickats ut till alla medicinska fakulteter i Sverige, där Sahlgrenska akademin kan nominera max två personer där åtminstone en av dessa två bör bedriva sjukdomsrelaterad forskning och åtminstone en av de två nominerade ska vara kvinna. Information om vår interna nomineringsprocess på Sahlgrenska akademin har skickats ut till respektive institution. Deadline för institutionerna att skicka in sina nomineringar till Avdelningen för forskningsstöd är 2 april 2024. - Forskningsanslag
Utlysningen öppnar den 10 augusti och stänger den 1 september. Även om doktorander kan vara ensamma huvudsökande, så är det ovanligt att de får forskningsanslag. Excellens är alltid huvudkriteriet vid bedömning. De senaste åren har medlen minskat och projektanslagen dragits ned. Det kan dock bli ett något större fördelningsutrymme inför hösten.
Det Söderbergska priset är pausat sedan pandemin.
Efterfrågar lovande projekt nära kliniken
Besöket ägde rum i universitetets huvudbyggnad i Vasaparken. Stiftelsen fortsätter följa sina grundares önskan, att stötta forskning och vetenskaplig undervisning som gynnar landet inom företrädesvis ekonomi, medicin och rättsvetenskap. Inom medicin är det framför allt nya lovande projekt nära klinisk användning som beviljas.
– Denna typ av möten är inte bara viktiga för stiftelsens uppföljningsarbete av beviljade projekt, utan ger också en möjlighet för oss att höra om vilka mål och strategier stiftelsen har och vilken typ av forskning och initiativ de vill stötta, så vi sedan kan förmedla detta vidare till våra forskare, säger Ellen Rydberg, chef för Avdelningen för forskningsstöd.
Stiftelsen använder sig av permanenta vetenskapliga rådgivare för respektive huvudområde. Dessa är sedan fria att ta hjälp av andra experter i utvärderingen av inkomna ansökningar. Ny vetenskaplig rådgivare för medicin är Göran K Hansson, professor i experimentell kardiovaskulär forskning på Karolinska Institutet. Han ersätter den tidigare ordföranden Hans Wigzell, professor emeritus i medicin och tidigare rektor vid Karolinska institutet.
Dekan Jenny Nyström presenterade fakultetens verksamhet, och lyfte särskilt den forskning som satt avtryck på den behandling och vård som ges till patienter idag, och forskning som kommer att påverka framtida behandlingar. Hon uttryckte sin tacksamhet för den finansiering som stiftelsens bidragit till, och sin glädje över möjligheten att få träffa dem.
Två professorer vid Sahlgrenska akademin som fått anslag från stiftelsen, Fredrik Bäckhed och Milos Pekny, gav presentationer under besöket. De berättade om sina respektive projekt, båda projekten inom mycket relevanta och intressanta forskningsområden. Från Avdelningen för forskningsstöd närvarande också forskningsrådgivaren Erik Pålsson.
AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: ELLEN RYDBERG OCH ALLAN ERIKSSON
Skriv en kommentar