FORSKARUTBILDNING. På initiativ från FUR kommer alla halvtidsrapporter från och med nu i höst att genomgå en plagiatgranskning med hjälp av iThenticate-verktyget. Granskningen genomförs för att upptäcka likheter i halvtidsrapporternas texter och för att undvika eventuella anklagelser om plagiat.
Inledningsvis, från och med mars 2024, kommer alla doktorander att erbjudas att få sina halvtidsrapporter granskade. Men från och med den 15 september i år kommer granskningen att bli obligatorisk för alla doktorander.
Höjer kvaliteten
Halvtidsrapporterna kommer att granskas med iThenticate, ett verktyg som jämför textmassan med texter som finns eller har funnits publicerade på webben. Verktyget markerar likheter mellan texten i halvtidsrapporten och tidigare publicerad text. Idag används iThenticate av allt fler vetenskapliga tidskrifter för att förhindra att plagierade texter i manuskript blir publicerade.
Plagiatgranskningen införs för att stödja doktorander och handledare vid fakulteten. Khalil Helou är akademigemensam studierektor för utbildning på forskarnivå:
– Det är en ny rutin som kommer att höja kvaliteten på våra halvtidsrapporter. Plagiatgranskningen bör betraktas som ett steg i doktorandens utbildning och belyser doktorandens bidrag till ny forskning, säger Khalil Helou.
Hjälper doktoranderna
Det vanligaste problemet som den nya plagiatgranskningen kommer att hjälpa till med är självplagiering, det vill säga fall där doktoranden oavsiktligt kopierar textsnuttar, figurer och tabeller från sina egna tidigare publikationer och införlivar dem i sin halvtidsrapport och senare i avhandlingens ramberättelse.
När texten bearbetas i olika versioner är det inte ovanligt att doktorander återanvänder formuleringar, berättar Khalil Helou:
– Vi lyfter fram den potentiella problematiken med självplagiering och uppmanar därför alla doktorander att undvika att återanvända texter från sina opublicerade manuskript i halvtidsrapporten, säger han.
Det är viktigt att undvika detta för att förhindra eventuella komplikationer i framtiden, särskilt när de skriver sina ramberättelser, säger han. Det har förekommit situationer vid Sahlgrenska akademin där doktorander har stött på problem då deras manuskript har blivit fast i tidskriftens plagiatkontroll. Detta har inträffat på grund av formuleringar som redan har publicerats i deras tidigare egna publikationer och i ramberättelsen för avhandlingen på Gupea.
– Det är av yttersta vikt att vara medveten om detta och undvika självplagiering för att säkerställa en smidig publiceringsprocess och undvika eventuella hinder längs vägen, säger Khalil Helou.
Han fortsätter:
– Vi inför plagiatgranskningen både som ett utbildningsmoment och för att stödja våra doktorander i deras senare arbete med att skriva sina ramberättelser.
En process i ett steg
Granskningen kommer att genomföras tre veckor innan halvtidsseminariet. Den genererade plagiatrapport lämnas till doktoranden och granskningskommitténs ordförande för att vägas in i bedömningen av halvtidsrapportens kvalitet.
- Doktoranden skickar in sin halvtidsrapport (i Word- eller PDF-format) via https://sahlgrenskaacademy.wufoo.com/forms/plagiatgranskning-halvtid/
AV: ELIN LINDSTRÖM
Skriv en kommentar