Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Kollegor på Njurforskningslaboratoriet: Jenny Nyström, Kerstin Ebefors, Alva Johansson, Roberto Boi och Gayathri Narasimhan.

Fem år sedan invigningen av Lundbergslaboratoriet för njurforskning: ”Det har blivit väldigt bra”

29 februari, 2024 Kommentera

FORSKNINGSSATSNING. Hösten 2018 invigdes Lundbergslaboratoriet för njurforskning i Göteborg. Satsningen möjliggjordes av 27 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse. Genom att samla både kompetens och tekniska resurser kan Lundbergslaboratoriet för njurforskning nu bidra till ny kunskap om orsakerna bakom njursjukdom och möjliggöra utveckling av nya läkemedel. 

Lundbergslaboratoriet för njurforskning finansieras av IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, vars vars olika satsningar på forskning inom cancer, njursjukdomar och ortopedi har avgörande betydelse, inte minst i Västsverige.

Njursjukdom drabbar cirka tio procent av befolkningen, både i Sverige och globalt. Trots att det är en folksjukdom forskas det betydligt mindre om njursjukdom än om till exempel cancer och det saknas ännu kunskap om vad som orsakar olika typer av njursjukdom. Dessutom saknas specifik behandling.

Vid sidan av cancer och ortopedi är njursjukdom ett forskningsområde som prioriteras av Lundbergs Forskningsstiftelse. Det stora behovet av grundläggande kunskap på området bidrog till stiftelsens beslut att ge ett anslag om 27 miljoner kronor – den största donationen i stiftelsens historia – till skapandet av ett njurlaboratorium i Göteborg. Projektets målsättning var att samla den västsvenska njurforskningen och bygga upp ett högklassigt laboratorium. Njurforskningslaboratoriet invigdes hösten 2018 och är idag ett resursstarkt kompetenscentrum som attraherar nationella och internationella samarbetspartners.

Professor Jenny Nyström. Foto: Magnus Gotander.

– Det har blivit väldigt bra och vi upplever att vi är en del av de globala framstegen inom det njurmedicinska forskningsfältet, säger professor Jenny Nyström, föreståndare för laboratoriet sedan dess start.

Avancerad utrustning

Flera vanliga njursjukdomar drabbar njurens nefron, de mikroskopiskt små delar av njuren där blodet filtreras och urin bildas. För att forskarna ska kunna studera detaljerna i dem på molekyl- och cellnivå krävs starka och avancerade mikroskop. Dessutom behövs en mängd kringutrustning.

– Att erhålla en så stor donation och kunna bygga upp ett så välutrustat forskningslaboratorium med hela kedjan från molekyl till patientprover är unikt och har betytt väldigt mycket. Inte bara för oss. Laboratoriets resurser används av många andra forskare också, både inom njurforskning och andra områden. Vi vill att apparaturen ska komma till så stor nytta som möjligt, säger Jenny Nyström.

Sammankopplade mikroskop

Njurlaboratoriets mikroskoprum hyser tre avancerade mikroskop:

  • ett skannermikroskop, som bland annat gör det möjligt att analysera mycket stora mängder material, se helheten och samtidigt zooma in på detaljer
  • ett livecell-mikroskop i vilket forskarna kan titta på levande celler och följa det som händer med dem över tid, och
  • ett konfokalmikroskop med extremt hög upplösning som används för att studera de allra minsta detaljerna såsom var i en cell olika molekyler befinner sig.
Alva Johansson studerar RNA i en inskannad njurbiopsi. Foto: Magnus Gotander.

Dessutom finns en programvara som kopplar ihop mikroskopen.

– Om jag till exempel hittar något spännande i skannermikroskopet och flyttar materialet till konfokalmikroskopet för att komma ännu längre in i detaljerna så vet mikroskopet vad det är för bild jag är ute efter. Vi har dessutom en högklassig programvara för analys som gör att vi kan få ut ännu mer från våra data. Det betyder mycket att ha högkvalitativa mikroskop. Att de dessutom är sammankopplade gör stor skillnad för vad vi kan åstadkomma, säger Kerstin Ebefors, forskarkollega till Jenny Nyström.

Kräver långsiktighet

För att kunna utnyttja den avancerade teknikens alla funktioner krävs lång erfarenhet.

– Den här fina apparaturen kräver personal som är kvar i många år, man behöver bli något av en specialist på maskinerna för att kunna få ut det bästa ur analyserna, betonar Kerstin Ebefors.

På laboratoriet finns en kärna om ett knappt tiotal personer som arbetar med utrustningen på daglig basis. Förutom att utföra egen forskning hjälper de andra forskare att få ut mesta möjliga av laboratoriets resurser. Den samlade kompetensen och tekniken är unik och har öppnat dörrar till många intressanta samarbeten, både lokalt, nationellt och internationellt.

Samarbeten viktiga för framgång

Jenny Nyström lyfter gärna samarbetet med de kliniska forskarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Vårt nära samarbete är absolut en framgångsfaktor. Vi baserar mycket av vår forskning på prover från patienter med njursjukdom som behandlas på sjukhuset vilket gör vår forskning än mer relevant och intressant. Det ger dessutom våra kliniska samverkansdoktorander möjlighet att jobba med prekliniska modeller och mikroskopering hos oss på labbet.

En annan viktig lokal samarbetspartner är läkemedelsbolaget AstraZeneca. Jenny Nyström och hennes forskargrupp arbetar tillsammans med dem i olika grundforskningsprojekt som på lång sikt kan leda till framtida terapier. De har också samverkan i form av en postdok som arbetar både på njurforskningslaboratoriet och på AstraZeneca. Därutöver samarbetar forskarna på laboratoriet i Göteborg med kollegor i Stockholm, Tyskland och USA.

Kommunikation mellan celler

En odlad podocyt-cell – I bakgrunden en pågående datanalys av levande celler. Foto: Magnus Gotander.

Jenny Nyström och hennes forskargrupp studerar främst två varianter av njursjukdom. Dels diabetisk njursjukdom som drabbar 30–40 procent av alla som haft diabetes en längre tid, dels IgA-nefrit som är den vanligaste inflammatoriska njursjukdomen. I båda spelar så kallade mesangiala celler en viktig roll. Andra forskare har kartlagt hur de olika typerna av celler i njurens filtrationsenheter fungerar var och en för sig, medan Jenny Nyströms forskargrupp fokuserar på informationsutbytet mellan de olika celltyperna.

– Cellerna pratar hela tiden med varandra, så kallat ’cross-talk’, och påverkar varandras funktioner. Vi tror att det spelar roll för hur njursjukdomarna utvecklas. Både diabetisk njursjukdom och IgA-nefrit drabbar njurens filtrationsenheter, fast på olika sätt, och vi har sedan länge också studerat filtrationsenheternas egenskaper och hur de påverkas vid olika sjukdomstillstånd”, säger hon.

Databaser för global nytta

Forskargruppen studerar också proteiner, RNA, metabolomet och flera andra uttryck i patientproverna. Metabolomet avgör hur väl någons ämnesomsättning kan anpassa sig till olika förhållanden. Det är stora analyser som kräver särskild kompetens i bioinformatik.

– Vi samlar in data som vi och andra forskare kan använda för att hitta olika mekanismer som kan spela roll för njursjukdomarnas utveckling. Vi kan också samköra våra data med andras databaser för att skapa volym eller använda andras databaser för att verifiera våra data. På så sätt bidrar vi till den globala kunskapsnivån”, säger Jenny Nyström.

Tror på positiv utveckling

– Allt handlar om att klarlägga mekanismerna bakom sjukdomarnas utveckling. Eftersom det fortfarande saknas väldigt mycket kunskap om hur och varför de här sjukdomarna utvecklas finns det inte heller några specifika botande mediciner”, påpekar Kerstin Ebefors.

Samtidigt är båda forskarna tydliga med att det nu pågår en väldigt positiv utveckling för njurmedicin och att nya läkemedel förhoppningsvis är på väg:

– Vi befinner oss i en rolig tid i det här forskningsområdet, det börjar hända saker som skapar energi och gör forskningen mer intressant för fler. Det ökar konkurrensen vilket är bra och leder till mer forskning med fokus på att försöka bota njursjukdomar. Med vårt laboratorium är vi väl rustade att vara med och bidra.

AV: LUNDBERGSTIFTELSEN

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Externa forskningsanslag, IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Lundbergslaboratoriet för njurforskning, Lundbergstiftelsen, njurforskning

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor