Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Marit Stockfelt gör internationell postdok med ALF-medel

22 februari, 2024

BIDRAG. Marit Stockfelt, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare på Institutionen för medicin, är den första som fått ALF-medel för att kunna genomföra en period som internationell postdok. Just nu befinner sig hela familjen i Storbritannien.

Marit Stockfelt kombinerar sin ALF-finansierade forskningstid på Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning med arbete som ST-läkare Reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SLE och graviditet

Bild från labbet i Leeds.

Hennes forskning handlar om den autoimmuna sjukdomen SLE. Sjukdomen är en förhållandevis ovanlig autoimmun sjukdom som ofta drabbar kvinnor i fertil ålder. SLE påverkar ofta hud och leder, och kan bli riktigt allvarlig om även njuren eller andra inre organ påverkas. Kvinnorna får ofta också svåra graviditeter, och det är denna aspekt som Marit Stockfelt och hennes forskarkollegor Anna-Carin Lundell och Anna Rudin intresserar sig för.

– Tidigare studier har visat att det är vanligare med havandeskapsförgiftning bland dessa kvinnor, och de får också oftare missfall. Vi ser att barnen som föds av kvinnor med SLE är generellt mindre i förhållande till graviditetslängd, men vi vet fortfarande inte varför det är så, säger Marit Stockfelt.

Många patienter med SLE har en uppreglering av signalmolekylen interferon-alfa. Forskargruppen vid Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning där Marit ingår har gjort studier som pekar på att denna uppreglering också har betydelse för att barnen föds med lägre födelsevikt.

Spanade efter möjligheter

Under det närmsta halvåret är nu Marit Stockfelt i Storbritannien med hela sin familj, man och tre barn. Där är hon internationell postdoktor i en grupp på Leeds Institute of Rheumatic and Musculoskeletal Medicine, som är en del av Leeds universitet.

Marit Stockfeldt.

– Jag har länge tänkt att jag ville göra en postdok utomlands. Jag har hållit utkik på olika konferenser efter en grupp som jag skulle vilja arbeta i. Jag fastnade för forskargruppsledaren Edward Vital när han höll en presentation om vilka mekanismer som påverkar varför vissa får SLE medan andra inte utvecklar sjukdomen, berättar hon.

Inspirerande miljö

ALF-MEDEL FÖR INTERNATIONELL POSTDOK
Hälso-sam genomför denna satsning som ett pilotprojekt. Dessa ALF-medel ger möjlighet för en disputerade forskare verksam inom en legitimerad hälsoprofession att behålla hälften av lönen från Västra Götalandsregionen i upp till tolv månader i samband med en internationell postdok-vistelse. Den som söker dessa medel måste också ha fått andra lönemedel eller stipendier för sitt uppehälle under utlandsvistelsen.
Här kan du läsa mer om ALF-medel för internationell postdok:
ALF-medel för internationell postdok – ALF Västra Götaland (alfvastragotaland.se)
Riktlinjer ALF-medel för internationell postdoc.pdf (vgregion.se)

Edward Vitals laboratorium i Leeds undersöker de immunologiska mekanismerna bakom SLE i stort. De har en omfattande kohort patienter med ökad risk att utveckla SLE som de följer över tid. För Marit Stockfelts del består det praktiska arbetet just nu mycket av cellodling. Hon konstaterar att labbet erbjuder en väldigt rolig och inspirerande forskningsmiljö:

– Det är ett stort labb med olika grupper som arbetar med närliggande saker. Det händer mycket och pratas mycket forskning. Idéer som uppstått under ett samtal i korridoren genomförs och testas snabbt. Folk är väldigt hjälpsamma. När jag frågar om saker får jag ofta ett mycket längre svar än jag hade föreställt mig.

Sju månader är en förhållandevis kort period för en internationell postdok, men Marit räknar med att samarbetet kommer fortsätta när hon är tillbaka i Göteborg igen.

– Jag har varit här i två månader nu, och jag tycker redan att jag blivit friare i tanken. Jag har fått många nya idéer om vad jag skulle vilja göra inom vårt projekt när jag kommer hem igen, och det var precis vad jag hoppades på när jag planerade resan, säger Marit Stockfelt.

ALF-medel avgörande

För att kunna genomföra sin postdok har hon fått flera olika stipendier, men utan ALF-medlen hade det varit svårt att få ihop resan, berättar hon.

– Jag är väldigt tacksam och glad över allt stöd. Vi räknar inte med att kunna täcka alla våra extra kostnader medan vi bor här i Storbritannien, utan en del utgifter får gå på familjens äventyrskassa. Förskolan är exempelvis väldigt dyr här i Storbritannien och kostar omkring tusen kronor per dag, berättar Marit Stockfelt.

Marit Stockfelts man Leo, även han forskare på Sahlgrenska akademin, passar också på att få ett forskningsutbyte, med kollegor i Manchester.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ALF, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, Bidrag och stipendier, institutionen för medicin, Internationalisering, Internationell postdok, postdoktor, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor